Din cauza scăderii comenzilor în sectorul producerii de fire şi fibre sintetice, societatea RIFIL SA (a cărei fabrică de la Săvineşti a împlinit 50 de ani de activitate), este nevoită să concedieze, temporar, câteva sute de angajaţi ai unităţilor de producţie pe care le deţine în Neamţ şi în alte trei judeţe.
Despre această decizie au fost notificate Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, precum şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. Disponibilizările devin efective în luna noiembrie, dar salariaţii vizaţi de această măsură au fost anunţaţi încă de la începutul acestei luni.
„Situaţia economică, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, ne-a afectat profund. Din luna ianuarie până în luna mai a acestui an s-a înregistrat o scădere dramatică a comenzilor de fire şi fibre în întreaga lume. Această situaţie este consecinţa directă a unei serii de factori, printre care războiul din Ucraina, o piaţă importantă pentru sectorul textil, creşterea costurilor cu utilităţile şi o atenţie mai mare a consumatorilor faţă de cheltuielile cu bunuri neprimare, precum îmbrăcăminte şi mobilier. În plus, frenezia aprovizionării post-Covid a dus la saturarea depozitelor, provocând o scădere bruscă a vânzărilor.
În ciuda primelor semne, ne-am păstrat încrederea în puterea echipei noastre şi în calitatea produselor. Am lucrat neobosit pentru a avea stocuri în aşteptarea sezonului tradiţional de iarnă, care începe în septembrie. Cu toate acestea, în lunile următoare, din iunie până în octombrie, scăderea comenzilor din sector a continuat într-un ritm alarmant, iar depozitul nostru s-a umplut cu fire.
După ce am epuizat orice soluţie posibilă şi am dedicat eforturi maxime pentru a ne proteja echipa şi compania, suntem nevoiţi să ne reducem la minimum capacităţile de producţie. Din păcate, acest lucru vine odată cu decizia dureroasă de a trebui să concediem temporar unii dintre angajaţii noştri.
Această situaţie este fără precedent, nu doar pentru compania noastră, ci pentru întreaga industrie textilă. Rifil este pe deplin conştient de importanţa resurselor umane şi se angajează să facă tot posibilul pentru reintegrarea acestor angajaţi de îndată ce circumstanţele o permit.
În ciuda provocărilor actuale, avem speranţă profundă şi încredere într-o recuperare imediată. Avem încredere că, în timp, vom putea relua producţia la capacitate maximă şi vom reangaja toţi angajaţii noştri“, se arată într-un comunicat de presă semnat de directorul executiv al RIFIL SA – Olmo Falco.
Potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Finanţelor, în 2022 RIFIL SA a avut peste 700 de angajaţi, o cifră de afaceri de peste 400 de milioane de lei şi un profit net de aproape două milioane de lei. (Liviu ILIE)