10.7 C
Piatra Neamț
vineri, iunie 13, 2025
AcasăEconomicReţeaua contrabandiştilor

Reţeaua contrabandiştilor

Date:

Anchetatorii au detaliat cum funţiona reţeaua de contrabandă care asigura introducerea şi distribuirea în ţară a unor cantităţi importante de produse accizabile nefiscalizate, în principal ţigări şi alcool din Republica Moldova şi Ucraina, destructurată de către DIICOT. Investigaţiile au scos la iveală că mai mulţi pietreni au constituit, în decembrie anul trecut, două clanuri care se ocupau de introducerea în ţară de ţigări netimbrate şi distribuirea lor pe piaţă. Membrii fiecărui grup era legaţi între ei prin relaţii de rudenie iar între cele două clanuri era o armonie prefectă. Şi-au împărţit de la început teritoriul în care operau având grijă fiecare să nu intre în zona stăpânită de ceilalţi, şi colaborau într-o înţelegere deplină pentru a procura cantităţi cât mai mari din marfa de contrabandă.

După cele 38 de percheziţii făcute la noi şi în Suceava, în urma cărora s-au confiscat 474.700 de ţigarete, 33 de litri de alcool, 40.000 de euro şi aproximativ 41.000 de lei, şapte bărbaţi şi şapte femei, cu vârstele cuprinse între 33 şi 63 de ani, au fost reţinuţi. 12 dintre ei au ajuns în faţa judecătorilor. Ei sunt: Giani Paul Iordache, Sorin Radu, Vasile Ovidiu Ciubotaru, Veaceslav Antohi, Vasile Topor şi Valentin Căpăţână (încarceraţi preventiv), Ioana Alexandra Lucaci, Cristina Iordache, Genina Lenuţa Ciubotaru (arestate domiciliar), Elena Antohi şi Elena Rotaru (plasate sub control judiciar), şi Vasile Cîrdei – cercetat în libertate.

Clanul din Piaţa Dărmăneşti

Potrivit încheierii de şedinţă prin care s-a dispus arestarea contrabandiştilor, o primă grupare funcţiona în Piaţa Dărmăneşti, din Piatra-Neamţ. Aceasta a început să acţioneze în decembrie 2023, fiind formată din patronul unui bar, concubina lui, cumnatul ei şi sora respectivei, toţi locuind în zonă. La aceasta au mai aderat alţi cinci indivizi. Pe 7 octombrie, anchetatorii au interceptat ambiental mai multe discuţii între unul din contrabandişti şi clienţii care voiau ţigări, negocierile fiind făcute în barul cu pricina. De asemenea, ei au trimis ofiţeri acoperiţi care au cumpărat ţigări de contrabandă.

Ultimii veniţi în grup aveau rolul de a prelua, transporta şi depozita ţigările, dându-le apoi „şefilor“ în parcarea unui bloc din oraş. La transport erau folosite următoarele maşini: Audi A4, Ford Focus, Renault Talisman, BMW 320D, Volkswagen Golf, Renault Kangoo, Volkswagen Touareg şi Volkswagen Touran. Procurorii au monitorizat şase astfel de transporturi în perioada 27 iunie – 19 octombrie. Din cercetări a reieşit că la gruparea din Dărmăneşti au mai aderat două persoane, din mediul rural, care aduceau ţigări de la Suceava, unde piaţa era mai bine aprovizionată.

Gruparea din Piaţa Centrală

Al doilea grup infracţional, construit tot pe relaţii de rudenie, acţiona în Piaţa Centrală, membrii acestuia fiind comercianţi în zonă la diverse tarabe. În perioada 13 iunie – 3 octombrie, procurorii au făcut opt cumpărături de ţigări de la traficanţi folosind colaboratori autorizaţi. În acelaşi interval, liderul grupării şi soţia lui au vândut de alte şase ori ţigări în acelaşi mod. În total, cumpărăturile sub acoperire au totalizat 51 de cartuşe de ţigări.

Membrii clanului de la Piaţa Centrală colaborau, când era cazul, cu cei din Dărmăneşti. Se întâmpla de multe ori ca cererea să fie foarte mare, iar atunci traficanţii întocmeau „liste de aşteptare“ pentru clienţi, până primeau marfa. Discuţiile se purtau codat, iar ţigările cele mai căutate erau Marlboro, Kent, Kult, Ashima, Compliment şi Ritm.

Pe 8 august, la acest grup s-a mai adăugat un individ care deţinea o hală în oraş, unde erau depozitate ţigările. A doua zi, el a aprovizionat grupul cu 500 de pachete de ţigări. Pe 22 octombrie, acesta a fost filat când a mers într-o parcare de unde a încărcat mai multe baxuri cu ţigări pe care le-a dus la hala respectivă. Ţigările erau luate de traficanţi la preţul de 11 lei pachetul şi vândute cu 15-16 lei, în funcţie de tipul acestora.

„După declanşarea anchetei, au fost efectuate investigaţii cu privire la locaţiile în care ar fi depozitate ţigaretele marcate necorespunzător, constatându-se că acestea sunt  zone puţin circulate (parcări amplasate în spatele unor blocuri sau în spatele unei pieţe din municipiul Piatra-Neamţ, hale din zone mai puţin accesibile, imobile amplasate în zone rurale mai puţin circulate), ori autovehicule parcate, iar aprovizionarea s-ar realiza mai ales pe timpul nopţii, în vederea comercializării ţigaretelor direct către clienţi sau prin intermediul unor societăţi comerciale care ar fi controlate, fie de membrii grupului infracţional, fie de persoane apropiate acestora“, au explicat judecătorii.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.