Guvernul a aprobat ieri Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035, prin care vom deveni independenţi de importurile de gaze naturale până în 2027. De asemenea, România va relua producţia de uraniu pentru consumul nuclear al ţării. Anunţul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea şedinţei de guvern.
„Aprobăm azi Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035 prin care vom deveni independenţi de importurile de gaze naturale până în 2027. De asemenea, reluăm producţia de uraniu pentru consumul nuclear al ţării, eliminând astfel importurile“, a spus Marcel Ciolacu.
Documentul aprobat aminteşte că, în vederea consolidării ciclului combustibilului nuclear, Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) SA a preluat în anul 2021, cu titlu gratuit, licenţa de concesionare a activităţii de exploatare a minereului de uraniu din perimetrul Tulgheş – Grinţieş, judeţul Neamţ, de la fosta Companie Naţională a Uraniului (CNU).
Nuclearelectrica vrea să atragă investitori parteneri pentru demararea activităţii de extragere a minereului de uraniu din perimetrul neexploatat Tulgheş-Grinţieş. „Darea în exploatare a acestui zăcământ va crea premisele utilizării minereului de uraniu extras din ţară. Rezervele dovedite de minereu existente şi exploatabile asigură cererea de uraniu natural pentru funcţionarea a două unităţi nuclear-electrice pe toată durata de operare“, scrie în strategie.
O investiţie uriaşă
În urmă cu peste 10 ani, necesarul de investiţii pentru demararea activităţii miniere de extragere a uraniului la Tulgheş-Grinţieş era estimat la peste 400 milioane lei, cifra fiind cu certitudine semnificativ mai mare în prezent, din cauza inflaţiei acumulate timp de mai mult de un deceniu şi în special în ultimii trei ani.
În 2022, Nuclearelectrica a încheiat, în urma unei licitaţii, un acord-cadru pe 4 ani în baza căruia va achiziţiona în total, în perioada respectivă, până la 1.500 de tone de concentrat de uraniu natural cu concentraţie de 65%. Acordul a fost încheiat cu producătorii Cameco Corporation din Canada şi compania de stat Kazatomprom din Kazahstan, valoarea sa fiind estimată în intervalul 224 – 253 milioane dolari.
În 2021, singura exploatare funcţională de uraniu din România, cea de la Crucea-Botuşana din judeţul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, a fost închisă, din cauza epuizării zăcământului.
Proiect blocat în proceduri
Cât despre exploatarea de uranium de la Grinţieş, în 2010 se vorbea despre proiectul deschiderii acesteia, inclusiv despre construirea a două fabrici noi, una de preparare a minereurilor uranifere şi una de rafinare a concentratelor tehnice de uraniu necesare centralei nucleare de la Cernavodă. Dar proiectul este mult mai vechi, datând din anii ‘90. Primele prospecţiuni în zonă au început în anii ‘60 şi au durat până în 1999, când cele 29 de galerii ale minei au fost închise oficial. „Volumul enorm de lucrări de cercetare geologică executat pe o perioadă de circa 40 de ani a permis estimarea cantitativă a resurselor geologice a fi suficiente pentru necesarul de uraniu pentru două reactoare pe o perioadă de circa 20 – 25 de ani de funcţionare“, spunea Nuclearelectrica.
În decursul anului 2011, la solicitarea CNU SA, a fost elaborat un nou studiu de fezabilitate pentru deschiderea, pregătirea şi exploatarea zăcământului de uraniu, la o capacitate nominală anuală de producţie de 150 tone uraniu. Proiectul s-a împiedicat în proceduri şi în studii de fezabilitate pe care s-au cheltuit sume uriaşe şi care au expirat, fiind nefolosite. Mai mult, prin 2013, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb, a declarat că, la acel moment, nu se pune problema demarării investiţiei pentru că pentru obţinerea avizului de mediu trebuie refăcut PUZ-ul amplasamentului, în condiţiile în care o bună parte din suprafaţa perimetrului minier fusese retrocedată anterior, în 2006, familiei Sturdza.
Acum, cel puţin prin prisma declaraţiilor oficiale, proiectul deschiderii unei noi exploatări de uraniu a CNU la Tulgheş-Grinţieş pare a reveni în actualitate. Dar nu este deloc limpede de unde vor proveni banii necesari.
(C.C.)