Acasă Economic Restanţe în avans: Profesorii primesc 35 de milioane de lei

Restanţe în avans: Profesorii primesc 35 de milioane de lei

14450
56
DISTRIBUIȚI

l sumele reprezintă diferenţe salariale consfinţite prin hotărâri judecătoreşti, care ar fi trebuit achitate în 2015

Cadrele didactice din Neamţ vor primi în această lună, pe lângă salariile aferente lunii noiembrie, un cadou financiar consistent din partea guvernului. Şi când spunem consistent, nu este deloc exagerat având în vedere faptul că în conturile a aproximativ 6.000 de salariaţi ai şcolilor vor intra, în medie, 5.500 de lei. Sumele reprezintă diferenţe salariale consfinţite prin hotărâri judecătoreşti, care ar fi trebuit achitate în 2015 dar care pot fi achitate în avans deoarece la bugetul de stat au rămas bani necheltuiţi.

La sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor Publice a postat pe site-ul propriu un proiect de ordonanţă de urgenţă care creează cadrul legal pentru a treia rectificare a bugetului pentru 2014, în vederea plăţii anticipate a tranşei aferente anului 2015 a drepturilor salariale câştigate în instanţă de personalul din sectorul bugetar, „pe fondul înregistrării unui excedent bugetar de 0,29% din Produsul Intern Brut“.

Profesorii cu vechime şi grad didactic I pot primi chiar şi 9.000 de lei

După cum arătam mai sus, în conturile dascălilor vor intra în medie 5.500 de lei reprezentând diferenţe salariale calculate pentru perioada 2009-2013. Vor fi profesori debutanţi care vor primi 1.000-2.000 de lei, însă şi profesori cu peste 25 de ani vechime şi grad didactic I care vor         încasa chiar şi 9.000 de lei. Mai mult, de cadoul financiar vor beneficia şi profesorii pensionaţi recent şi care au fost şuntaţi la salariu în ultimii ani de activitate; ei îşi vor ridica banii de la unităţile de învăţământ la care au activat.

„Vor fi plătite toate hotărârile judecătoreşti pe 2015 care înseamnă 25% la Legea 221, 10% la Legea 330 şi al 13-lea salariu. Guvernanţii susţin că sunt bani pentru plata integrală în această lună a hotărârilor judecătoreşti pe 2015, la care se adaugă salariul pe noiembrie. Au de câştigat şi ei, prin aceea că evită să ne achite în 2015 nişte sume actualizate cu rata inflaţiei, avem de câştigat şi noi. Totuşi, demersurile noastre nu se vor opri pentru recuperarea sumelor care ni se cuvin. Avem de gând să deschidem acţiuni în instanţă şi pentru a cere dobânzi la restanţele salariale achitate cu întârziere“, a declarat Gabriel Ploscă – liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ.

Hârtiile au fost întocmite

De câteva zile, contabilii unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică întocmesc nonstop documentaţiile în baza cărora vor fi făcute plăţile restanţelor salariale. Aceste documente au fost trimise atât la primării sau Consiliul Judeţean Neamţ (după caz), cât şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urenţă care va fi probabil aprobat în şedinţa de guvern de astăzi, judeţului Neamţ îi vor fi alocaţi, pentru plata drepturilor salariale restante ale profesorilor din şcolile de masă, 33,058 mi-lioane de lei. Totodată, pentru salariaţii şcolilor speciale vor fi alocaţi 1,8 milioane de lei.

(Liviu ILIE)

56 COMENTARII

  • Ar trebui sa ne constituim o asociatie a profesorilor care din neglijenta si lacomia unor lideri de sindicat nu au fost mentionati pe listele trimise in instanta din motivul ca s-au mutat la alta scoala,asa cum am patit eu.Problema este de ce pentru o lege care exista in Romania trebuie sa dai in judecata ca aceasta sa se respecte! Trebuie sa ne unim pentru a primi si noi banii care ni se cuveneau prin munca! E odios sa ma gandesc ca datorita faptului ca nefiind in scoala la momentul respectiv si neplatind acei 10 lei pentru sindicat am ramas practic fara banii munciti din greu !RUSINE!

   • Si eu sunt in situatia asta! In perioada 2008-2011 in fiecare an am fost la alte gradinite si la unele sunt trecuta pe lista, la unele nu!Vreau si eu sa ma aliez cu cei aflati in situatia mea, toti avem drepturi egale, si de la noi au fost trasi banii… 🙁

   • Buna,

    Si EU sunt de acord cu time. Hai as facem o petitie prin care sa cerem egalitatea drepturilor….si noi avem aceleasi drepturi chiar daca nu am apucat sa semnam mimic.

   • Sunt de acord cu asociatia. Eu am lucrat in doua scoli si acum fiecare lider da vina pe celalalt. Intr-una din scoli am castigat, in cealalta nu sunt pe lista. Sunt convinsa ca mai sunt si altii in aceeasi situatie. Si bineinteles si scoli, care din nepasarea liderilor nici macar n-au dat in judecata. Toti am muncit la fel in acea perioada, toti avem aceleasi drepturi!!!!!!!!!!!!!! Uniti ni se vor auzi si noua vocile.

   • Si eu ma aflu in aceeasi situatie, am plecat din acea scoala si se pare ca au uitat sa ma includa pe lista,cu toate ca eram membra de sindicat… Rusine celor responsabili dar si si guvernantilor care au facut o mare discriminare intre dascali. Cu totii trebuie sa beneficiem de aceste drepturi, nu doar cei care au actionat in instanta !

 1. Buna ziua,

  Stiati ca azi 5 decembrie s-au sistat toate preparativele (calcule, elaborari de state de plata0, pe motiv ca la ultima sedinta de guvern (3 sau 4 decembrie?)nu s-a semnat OUG care sa permita aceste plati?
  Este adevarat? Ce stiti Dvs?
  Multumesc!

 2. Eu am platit sindicatul mereu si cu toate astea nu ma regasesc pe liste la 2 scoli in care am lucrat .Ce fac in cazul asta cui sa ma adresez????….i dau in judecata?

  • Ma aflu exact in aceeasi situatie,am activat in 3 scoli si sunt prinsa doar in una. Ma intreb ce am putea sa facem acum pentru a beneficia si noi de aceleasi drepturi ca si ceilalti colegi.

 3. eu am fost omisa pur si simplu de pe lista,singura din aproximativ 50 de profesori, invatatori si educatori.Nu nu imi pot explica ceea ce s-a intâmplat.Nu mi se pare normalsa fiu privat de drepturile mele din cauza unui lider de sindicat afacerist.Ce e totusi de facut?

 4. Doamne ajuta! Cei care nu suntem sindicalisti suntem in aceeasi situatie. Nu o sa pot intelege vreodata de ce trebuie sa dau in judecata pentru un drept stipulat in lege? Am inteles zilele trecute, de la prim-ministru ca am primi cu totii, dar nu s-au primit in scoli acte oficiale. Oare ar trebui sa concepem o petitie? Eu am tot scris oficialilor, dar…

  • Si eu ma aflu in aceeasi situatie. Dintre toate cadrele didactice din scoala sunt singura care nu beneficiez de aceasta masura, pe motiv ca nu apar pe hotararea judecatoreasca. Explicatia….. Nu mi se pare corect sa fim privati de acest dreptsi doresc sa ma alatur si eu oricarui demers care ar putea solutiona aceasta situatie.

 5. Nici eu nu ma regasesc pe lista nici uneia din cele doua scoli,cea de unde am plecat in 2009 si la care am venit in 2009, nefiind dumirite doamnele de la sindicat si secretarele cine trebuie sa ma plateasca.Ceea ce este cert e ca nu voi primi dreptul cuvenit.

 6. Eu sunt in aceeasi situatie.Oare daca ne unim fortele nu putem face nimic??Eu n-as crede pentru ca am crezut ca sunt un caz singular,dar din pacate vad ca suntem mai multi.
  Da,m-am mutat in alta scoala in anul 2010,ar am platit sindicatul an de an!!!Daca mi-a fost taiat salariul eu sunt de vina??
  Hai sa ne unim!

 7. Si eu ma aflu in aceeasi situatie. Dintre toate cadrele didactice din scoala sunt singura care nu beneficiez de aceasta masura, pe motiv ca nu apar pe hotararea judecatoreasca. Explicatia….. Nu mi se pare corect sa fim privati de acest dreptsi doresc sa ma alatur si eu oricarui demers care ar putea solutiona aceasta situatie.

  • haideti sa ne unim si sa pichetam la Sindicatul Spiru Haret in Bucuresti eu ma duc sa obtin aprobare, lideri si-au batut joc de noi, se poate rezolva directorii cer sprijin la Consiliul Local… dar nu vor
   marianamerca@ymail.com
   CINE MAI VREA SA PARTICIPE SA IMI TRIMITA NUMELE PE EMAIL
   MAI SUNTEM CAM 50/60

 8. Eu am lucrat in perioada 2008-2010 in invatamant. Nu am prins nici o reducere salariala cred. Stiu ca s-a facut greva dar la noi nu s-a tinut si nu am semnat nimic. E posibil sa primesc ceva banuti? Cine ma poate lamuri. Cred ca reducerile salariale au inceput din septembrie 2010, iar eu am primit salariu pana in august. Nu am luat legatura cu scoala, cardul mi-e expirat, deci…
  Ma poate lamuri cineva?

 9. E posibil ca daca nu am dat 10 lei la sindicat sa nu ne primim drepturile?Noi n am lucrat in aceleasi conditii ca si ceilalti?Legea e muma numai pentru unii?Ma alatur tuturor celor care sunt in aceasta situatie si poate guvernul se va indura sa ne dea un raspuns !

 10. Sunt revoltata si umilita!Dupa 24 de ani de munca la catedra ca profesor de matematica nu mi-e rusine sa spun ca am iesit din sindicat din motive bine intemeiate,dar mi-e scarba ca traiesc in aceasta tara!

 11. Suntem 9 profesori ce actionam in judecata sindicatele ce ne-au inselat pana la aceasta data, plimbandu-ne de la Ana la Caiafa si incercand sa arunce pisica in ograda altuia. Este singura solutie ce ne-a ramas. Vom cere si daune morale consistente.Sper sa devina un precedent si sa fie invatare de minte pentru sindicate.

   • Desi am platit cotizatia de sindicat in anul 2010-2011si mi s-au oprit 25% din salariu,fiind suplinitor la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” din Ploiesti,in prezent pensionara,nu am primit diferentele salariale cuvenite.Este un abuz.Ma alatur dvs.!

  • am lucrat i 2006/2012.am platit sindicat F.S.L.I.TECUCI GALATI.,dar din neglijenta liderilor nu am aparut pe hotarari, am luccrat in doua scoli si nu am primit nici un ban, sunt prof, def cu peste 45 ani vechime neintrerupta

  • Ma gasesc in aceeasi situatie in urma transferului in interesul inv.in 2009,membru al aceluiasi sind.de 37ani si dupa nenumarate incercari(variate)nu am reisit nici in prezent sa-mi recuperez banii.Am hot.doar pe scoala in care m-am tranf.si unde profesez si in prezent dar pe o scurta perioada (sept-dec.2009.Haideti sa facem ceva-doar uniti si in instanta cred ca mai putem reusi!Altfel,timpul trece doar cu promisiuni si minciuni!Avem o petitie?Daca da,spuneti_mi si mie,va rog!Multumesc !

 12. Nici eu nu am aparut decat pe prima sentinta. Pe a doua sentinta nu am aparut deoarece in momentul procesului 2012-2013 eram in concediu de maternitate, si fara ca eu sa-mi dau seama, nu eram in sindicat. Nu am stiut ca nu sunt trecuta pe a doua sentinta decat anul acesta dupa ce m-am intors la lucru. Dar acum este prea tarziu sa mai deschid un proces pe cont propriu.Mi s-ar fi parut corect sa ma fi anuntat un membru de sindicat ca nu sunt reprezentata in justitie din moment ce eu nu am ales sa ies din sindicat. Adresa mea de mail este anca.turcu@gmail.com

 13. La mine problema este alta….eu am platit sindicatul cat timp am fost intr o scoala,,,,apoi m am mutat la alta scoala iar acolo nu era nici un proces si nu am maiplatit,,,,,nu am beneficiat de nimic,,,,doarece nu am mai fost memembru…….rusine …atunci de ce am mai platit acei bani….

 14. si eu sunt in aceeasi situatie. In 2012 cand s-au facut listele eram in concediu crestere copil; am fost trecuta pe lista insa nu m-a anuntat nimeni ca trebuie sa semnez si acum m-am trezit ca nu am niciun drept , desi cand s-au taiat salariile am fost egali !!!!!!!!!

  • Si eu sunt in aceeasi situatie. In 2012 cand s-au facut listele eram in concediu crestere copil; am fost trecuta pe lista de catre colegi, insa cei de la sindicat m-au taiat de pe lista pentru ca in momentul acela nu mai cotizam la sindicat, iar la vremea respectiva nu m-a anuntat nimeni ca trebuie sa dau in judecata unitatea scolara pe cont propriu. Sper ca cineva sa faca dreptate si pentru noi!

  • STIMATA D NA SAU CEI CE CITESC….aici nu e vorba de nici o taiere….nu v a luat nimeni nimic…este vorba de acea marire de 50% la suta pe legile 221 si 330….care la vremea respectiva nu s a pus in aplicare …sindicatele au hotarat sa deschida actiune sa se primeasca banii….era normal ca membru sa semnati cererea de chemare in judecata…liderii din scoli au facut sedinte si s a convenit asta….actiune in Instanta inseamna sa ceri ca sa se solutioneze!!!! nu era normal sa faca fiecare asta???? nu mai dati vina pe altii….toti cei care au vrut asta….de 2 ani si mai bine de cand s au deschis procese si se tot scrie si sunt dezbateri in media!!puteau s o faca…e mai usor sa i gasim pe altii vinovati….ok..daca nu sunteti pe lite…actionati acum…puteti si individual….chiar trimitand actiunea prin posta!Si inca o data precizez….daca actiunea a fost facuta de sindicat….era normal sa fiti platitor de sindicat….e cel ce va apara drepturile…sau vreti sa beneficiati de ele dar sa nu cotizati????Nu se poate asta!!!!

 15. Si eu sunt nedreptatita .Din aprile 2009 am intrat in C.I.C. si am prins f putin la scoala, dar si concediul de crestere mi-a fost taiat,ca tuturor bugetarilor. Nu este drep ca unii sa primeasca, iar altii …

 16. Am vechime de 37 de ani la catedra. Pentru 2008-2009 am primit diferente .Pentru 2010 -1 iunie 1011 nu ma mai regasesc in hotararile judecatoresti. De ce oare,caci eu traiesc?

 17. Bună seara! Eu am aflat că, deși mi s-a oprit sindicatul, nu eram membru și deci nu am fost trecuta pe lista, și nici nu am știut că aș fi putut să dau în judecată, cu alti colegi… Ac este prea târziu? Eu sunt de acord cu formarea unei asociații, să plătim un avocat, poate se mai poate face ceva!

 18. Sbscriu si eu aceleasi situatii in care sunteti si voi. Trebuie sa deschiden un proces impotriva sindicatului si a guvernului care ne-a umilit si nedreptatit !

 19. Sunt in aceesi situatie. Sunt in invatamant din 2006. Am cotizat la sindicat in primii 2 ani apoi m-am retras pana in anul scolar 2013-2014, de cand am reinceput cotizarea. Evident, nu am primit absolut nimic, neputand fi trecuta la niciun proces.
  Nu este corect. Se spune ca s-au prescris multe din ele si ca oricum nu mai castigam decat pe ultimii 3 ani chiar daca actionam pe cont propriu, in judecata.Daca printre noi exista cineva mai documentat … poate reusim sa facem ceva.

 20. Cine stie sa ma lamureasca si pe mine, va rog. Daca nu mai lucrez in invatamant din 2011, si am primit diferentele salariale, trebuie sa platesc acuma cotizatie la sindicat pentru sumele primite?

 21. eu primesc bani de la o singura scoala,am schimbat 3 scoli in perioada aceea,de ce nu primesc si de la celelalte daca pot dovedi ca am lucrat in perioada aceea.sper sa se gaseasca si o solutie pentru noi.eu cred ca ar trebui sa primim si fara hotarari doar si noi am fost dascali.

 22. Sa ne dea banii in 2015 ,ne-au discriminat destul,suntem cetateni romani,legea e valabila pentru toti! Trebuie sanctionati cei care nu au respectat statele de plata cand s-au intocmit tabelele la sindicat ! Directorii nu si-au pus semnatura ?Am muncit enorm la catedra,nu-mi imaginam sa am parte de o asemenea nedreptate,la colegii mei li se va plati si dobanda pentru intarzierea platii salariale si noi ceilalti care am muncit in conditii egale asteptam sfarsitul
  veacului!

 23. Am fost prof. de matematica la Colegiul National ” Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei. In data de 27 iunie 2013 am intrat in pensie dar am mai lucrat in anul scolar 2013-2014 ca profesor pensionar pe catedra intreaga. Nu am fost sindicalist si din aceasta cauza nu ma aflu pe lista acelora care recupereaza o parte din salarul retinut de guvernul Boc.
  Doresc si eu recuperarea banilor.

 24. Bună ziua! cum se calculează banii restanți pe care îi avem de primit? Eu sunt titulară din anul 2006. Din 2006 până-n 2009 am avut concediu de studii și am muncit doar în luna septembrie (în fiecare lună septembrie din cei trei ani de concediu de studii). În anul 2009-2010 am muncit la o grădiniță din mediul rural, iar din 2010 până în prezent sunt angajată la o grădiniță de stat din mediul urban. În luna decembrie am primit 408 lei de la grădinița la care muncesc, și 300 de lei de la cea din mediul rural. Colege de-ale mele , aflate în aceeași situație, au primit cel puțin 2000 de lei. În luna martie, am primit pe fluturașul de salariu, pe lângă salariu, 806 lei. Deci? unde sunt cei 3500 de lei? Cui să mă adresez?

 25. Buna ziua!
  Am tot vorbit cu diverse persoane care inca lucreaza in sistemul de invatamant si sindicate ale invatamantului ca sa aflu care au fost criteriile de selectare a celor care beneficiaza de platile restante…din pacate, nu am vesti bunepentru ca e cam haos prin invatamantul nostru romanesc…ar fi indicat sa se constituie un nou sindicat al invatamantului pe toata tara, o organizatie unica si transparenta, cu un singur avocat pe Bucuresti (ca sa nu mai fie discriminari ca ba nu esti pe lista pentru ca… sau ca nu beneficiati de aceste drepturi pentru ca…)sa se faca procese pentru intreg sistemul de invatamant, nu doar pentru unii si nu pentru altii….e nedrept si discriminatoriu…eu sunt de acord sa ne unim (dar sa fie unire, nu vorbe) si sa atragem din celelalte sindicate pe ceilalti colegi satui de nesimtirea si nepasarea si nestiinta liderilor de sindicate, care dau raspunsuri aiurea precum guvernantii…adresa mea de mail: manuci34@yahoo.com

 26. Deși am cotizat la sindicat în perioada 2009-2011,nu am primit nimic pentru că am schimbat școala și nu m-a anunțat secretara să vin să semnez tabelele.Rușine celor responsabili care nu și-au făcut datoria până la capăt!adresa mea de email este iricrisalm@yahoo.com

 27. Buna ziua dragi confrati in aceeasi problema, si eu ma regasesc printre cei care au pierdut DREPTUL LEGAL de a primi banii.In plus,la una dintre scolile actionate in judecata,calculul a fost pentru prima transa de 26 lei….oare ce procent si la ce suma au aplicat?…de rasul lumii! Daca stie cineva cui trebuie sa ne adresam,postati adresa. Va doresc Paste fericit!

 28. Privitor la sentintele castigate pe dobanzi, pe care scolile au refuzat sa le execute de buna voie, am executat silit 6 astfel de sentinte (pe dobanzii).
  Pana in prezent am recuperat in totalitate si avansul achitat pentru cheltuielile de executare silita
  Ordinul (verbal) de a nu se calcula si achita dobanziile este transmis de dl. PAUNICA MIHAI din cadrul Ministerului Educatiei, catre I.S.J.uri.
  Bineinteles ca ISJ -urile au impus contabililor sa nu calculeze si sa achite aceste dobanzi.
  Eu am transmis scolilor executate silit sa impute cheltuielile de executare silita I.S.J-ului si dlui Paunica Mihai

 29. Buna ziua! Exista cineva care sa cunoasca un precedent in justitie, in care sa fi fost castigat procesul impotriva Sindicatelor din Invatamant pe legea 221 pentru ca nu au fost reprezentati? Suntem un grup de profesori din Ilfov care am dat in judecata sindicatele in 2014, dar din cauza a doi avocati f slabi nu am reusit sa castigam nici pana acum. Am ramas la punctul in care cerem daune morale, dar mi-e teama ca avocata de acum nu e in stare sa gaseasca probe sa putem castiga. Va multumesc! Pt raspuns ma gasiti pe tatuseus@yh.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.