l acestea au fost folosite de fostul şef al Biroului Rutier Piatra-Neamţ în încercarea de a obţine o sentinţă mai blândă
Curtea de Apel Bacău a dat publicităţii motivarea sentinţei prin care comisarul-şef Viorel Andronic (actualemente pensio-nar), fost şef al Biroului Poliţiei Rutiere Piatra-Neamţ, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată.
În respectivul document, judecătorii au subliniat că fostul ofiţer, care şi-a recunoscut vina, a încercat să obţină o sentinţă cât mai blândă, depunând la dosar mai multe recomandări de la preoţi, care spuneau că e un suflet milostiv şi un bun creştin.
Donaţii creştine
„Sumele primite de acesta la fiecare act infracţional sunt modice (între 50 şi 300 de lei), nici valoarea totală a acestora nu este foarte mare – 1.095 lei, însă numărul faptelor este destul de mare (11 acte materiale). Însă, ceea ce este mai important este că o astfel de activitate infracţională era un obicei, o obişnuinţă, şi aproape un scop al efectuării serviciului. Numărul acestora nu depindea numai de voinţa inculpatului, ci de numărul serviciilor dintr-o lună (pe care acesta îl putea controla parţial) şi de numărul persoanelor care erau depistate încălcând legea. Una din consecinţele importante comiterii unor asemenea fapte este şi încurajarea indirectă a conducătorilor auto să nu respecte regulile de circulaţie, în special cele referitoare la limita de viteză – şi se observă că mulţi din cei depistaţi depăşiseră cu peste 50 de kilometri/ oră această limită – împrejurare care favorizează producerea de accidente, inclusiv a celor soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. Nu trebuie trecut nici peste faptul că inculpatul nu numai că acţionat direct pentru comiterea de astfel de fapte, dar a şi permis activitatea infracţională a agenţilor din subordine, nu a făcut niciun demers pentru a o stopa sau reduce măcar, ba dimpotrivă. Cum numărul de accidente rutiere grave este foarte mare pe DN 15 şi în apropierea municipiului Piatra-Neamţ, de mai mulţi ani, şi cum activitatea infracţională a inculpatului şi a agenţilor din prezenta cauză nu pare să fi început la momentul la care a început supravegherea audio-video, nu poate nimeni nega contribuţia lor, alături de cea a conducătorilor auto şi a celorlalţi participanţi la trafic la apariţia şi evoluţia acestui fenomen. În aceste condiţii diplomele de merit, aprecierile, calificativele de foarte bine (pe linie) din cariera acestui inculpat, recomandările venite din partea unor lăcaşuri de cult (la care acesta a contribuit, probabil, ca bun creştin, cu diferite donaţii, contribuţii doar din veniturile sale licite) nu mai au nicio relevanţă“, au stabilit judecătorii băcăuani.
Cu toate că, în primă instanţă, Andronic (aflat sub control judiciar) şi-a recunoscut faptele şi a primit doar trei ani fără privare de libertate, plus obligaţia de a presta 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, ulterior el a atacat sentinţa cu apel. Ultimul cuvânt în dosarul poliţiştilor şpăgari de la Rutieră urmează să îl aibă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mituitorii: avocat, preot, viceprimar, student sau patron
Tot Curtea de Apel Bacău, în aceeaşi motivare a condamnării lui Andronic, a dat publicităţii şi profesiile unora dintre şoferii condamnaţi pentru dare de mită. Astfel, conform documentului citat, printre conducătorii auto care au scăpat cu amenzi mici sau chiar avertismente după ce au „cotizat“ la oamenii legii sunt şi următorii: Iulian Silviu Bratu – avocat suspendat în cadrul Baroului Iaşi, administrator al SC Eat & Go SRL Iaşi; Nicolae Diaconu – preot la Protopopiatul Piatra-Neamţ; Mihăiţă Răzvan Dospinescu – student la Facultatea de Geografie şi Geologie Iaşi; Eugen Muzîcă – administrator la SC Lidia Mod Colection SRL Paşcani; Cristian Vlad Munteanu – agent de vânzări la SC Rodbun Grup SRL Bucureşti; Mihai Adrian Crâşmaru – director comercial la SC Massafra Trans SRL Braşov; Ionuţ Lungu – viceprimarul comunei Borleşti şi Ioan Mărgean – administrator la PFA Mărgean Ioan Piatra-Neamţ. Toţi aceştia au primit de asemenea pedepse cu suspendare.
(Mihai SAVA)