10.1 C
Piatra Neamț
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăSocialCopiii consilierilor locali şi judeţeni - privilegiaţi ai legii

Copiii consilierilor locali şi judeţeni – privilegiaţi ai legii

Date:

l părinţii lor pot primi indemnizaţii întregi în timp ce se află în concediul pentru creşterea copilului

Regula de bază pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului este aceea că beneficiarul acesteia (mama sau tatăl, după caz) nu poate să mai realizeze şi alte venituri în perioada celor doi ani de concediu, sub sancţiunea suspendării dreptului la indemnizaţie – suspendare care va interveni în ziua imediat următoare. Ei bine, de la această regulă există trei excepţii, dintre care cea mai discriminatorie îi vizează pe aleşii locali şi judeţeni. Care consilieri au dreptul să încaseze indemnizaţii neplafonate pe timpul cât se află în concediu pentru creşterea copilului; sau „indiferent de nivelul acestora“, după cum scrie la lege.

O altă excepţie îi vizează pe cei care au de primit diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului. Mai pe româneşte – pe bugetari, căci în mediul privat nu se prea acordă asemenea bonusuri.

În fine, pentru muritorii de rând există o semi-excepţie: ei pot  realiza, în decursul unui an calendaristic, venituri al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al in-demnizaţiei. În acest din urmă caz, părintele are voie să obţină venituri impozabile, fără să-i fie suspendată plata indemnizaţiei, de cel mult 3.697,5 lei într-un an calendaristic (ceva mai mult de 300 de lei pe lună).

De azi – indemnizaţii plafonate la 8.500 de lei

În altă ordine de idei, începând de azi (1 septembrie), reapare plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului – care a fost stabilit la 8.500 de lei. La Neamţ, măsura nu va afecta decât trei familii beneficiare de indemnizaţii – care încasează, lunar, mai mult de 8.500 de lei. Cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului, în plată în acest moment, este de peste 35.000 de lei. Urmează, în ordine,  una de aproape 20.000 de lei şi una de 9.555 de lei.

Pe de altă parte, peste 2.000 de mămici din judeţ primesc indemnizaţia minimă garantată  – reprezentând 85% din salariul minim brut pe ţară. Cum salariul minim brut garantat în plată este de 1.450 de lei, nicio persoană aflată în concediu pentru creşterea copilului nu încasează mai puţin de 1.232,5 lei pe lună. Indemnizaţia minimă se achită indiferent de veniturile rea-lizate înainte de intrarea în concediul pentru creşterea copilului.

Totodată, indemnizaţia suplimentară pentru gemeni/multipleţi este tot de 1.232,5 lei.

Solicitant al concediului pentru creşterea copilului (şi implicit al indemnizaţiei) poate fi oricare dintre părinţi, condiţia fiind ca acesta să fi avut venituri impo-zabile timp de minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului. Începând cu jumătatea anului trecut, durata concediului pentru creşterea copilului este unică, şi anume de doi ani, anterior fiind folosit un sistem bazat pe opţiunea părinţilor de a alege o durată a concediului de unul sau doi ani. (Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.