6.8 C
Piatra Neamț
duminică, martie 23, 2025
AcasăEveniment„Război“ pentru apă la Bicaz

„Război“ pentru apă la Bicaz

Date:

 

O bicăjeancă în vârstă de 67 de ani, din cartierul Mărceni, se luptă în instanţă cu 15 vecini pentru a obţine dreptul de a se racorda la reţeaua de furnizare a apei potabile.

Niculina Robu, care are datorii mari la întreţinere, a fost debranşată, locatarii şi-au făcut apoi o coloană nouă de apă, iar acum nu-i dau voie să se „lege“ la aceasta, decât dacă-şi achită integral datoriile la asociaţie.

Femeia încearcă să obţină în instanţă o sentinţă în baza căreia să se poată branşa însă, tot de la instanţă speră şi vecinii ei să primească legitimitatea refuzului branşării.

Pentru că procesul este pe rolul Judecătoriei Bicaz, ne vom rezuma doar la a prezenta punctele de vedere ale celor două părţi, ca să vă faceţi o idee unde se poate ajunge de la nişte datorii neachitate la timp.

Vrea să plătească dar nu i se primesc banii

Niculina Robu are un apartament într-un bloc al Asociaţiei de Proprietari numărul 4 Mărceni, în care a stat împreună cu fata şi nepoata, iar la sfârşitul anului 2013 acumulase o datorie la întreţinere de aproximativ 7.100 de lei (compusă din debit şi penalităţi).

„Atunci, o parte din locatari au decis să debranşeze blocul de la reţeaua de alimentare cu apă şi să-şi facă propria reţea. Pe cale de consecinţă, s-a procedat la debranşare şi la montarea unei instalaţii noi, cu apometru la uşa fiecărui proprietar. Tot acest sistem separat a fost ulterior branşat la ţeava de alimentare a blocului, vechea instalaţie la care aveau acces toţi proprietarii fiind anulată. Deşi am dorit să particip financiar la construirea acestei reţele, am fost refuzată pe motivul că am datorii la întreţinere şi până când nu voi achita integral sumele restante nu mi se va permite accesul la apă. Văzând că nu mai am apă pentru nevoile de zi cu zi şi neavând bani pentru achitarea datoriei, am decis să ne mutăm la apartamentul celeilalte fiice, care este în Italia, unde locuim şi în prezent – patru persoane în două camere. Am încercat ulterior să am un dialog cu vecinii pentru a mă lăsa să mă branşez la această nouă reţea, însă mereu am fost refuzată spunându-mi-se să achit debitul restant. În situaţia mea mai sunt încă doi proprietari. Făcând mari eforturi financiare, am achitat în septembrie anul trecut 3.500 de lei la întreţinere şi am încheiat şi un angajament de plată, recunoscând integral debitul şi obligându-mă să achit lunar câte 200 de lei. De asemenea, pe 19 septembrie 2014, prin mandat poştal, am încercat să-i trimit unei vecine care îi «reprezintă» pe ceilalţi proprietari în acest «conflict», 550 de lei – contravaloarea plătită de fiecare proprietar beneficiar al acestei noi reţele de apă, pentru realizarea sa.

La data de 08.10.2014 am încercat şi soluţionarea acestei situaţii prin mediere, însă m-am lovit de acelaşi refuz, în sensul că nu mi se va permite să mă racordez până nu voi achita toată datoria. Apreciez că această condiţionare a obţinerii aprobării vecinilor de a mă racorda la noua instalaţie de apă, de achitarea integrală a debitului restant, se traduce în exercitarea abuzivă şi cu rea credinţă a unui drept. În acest moment, eu am realizat toată instalaţia în apartamentul meu şi trebuie doar să mi se permită racordarea, pentru a mă putea muta în locuinţa mea si de a beneficia şi eu de un trai decent şi utilităţi, ca toţi proprietarii din imobil“, a declarat Niculina Robu.

Scandal în metri cubi

În replică, reprezentanţii Asocieţiei de Proprietari 4 Mărceni prezintă întreaga situaţie într-o altă lumină. Astfel, potrivit acestora şi vecinilor acţionaţi în instanţă, s-a ajuns în acest punct din următoarele considerente. Pentru că pe scara blocului se acumulaseră restanţe foarte mari de la trei familii, printre care şi Robu, apa potabilă a fost tăiată de mai multe ori.

S-a luat legătura cu Robu, care a spus că n-are bani să plătească întreţinerea şi a fost de acord să fie debranşată, fapt care s-a şi întâmplat pe 22 iulie 2013. La o săptămână după asta, Robu s-a branşat ilegal, consumând apa care a apărut drept pierdere pe reţea şi a fost achitată de ceilalţi proprietari.

Atunci s-a luat legătura cu Apa Serv, s-a decis înlocuirea coloanei de apă potabilă şi s-a făcut reţea nouă, cu apometru individual la fiecare apartament. Locatarii Blocului 11 din Mărceni care se află în această situaţie consideră că „nu pot fi obligaţi să permită racordarea fără voia lor la reţeaua de apă, întrucât nu au îngrădit în niciun fel dreptul Niculinei Robu de a avea apă“. Adică ei susţin că femeia poate avea apă, dar de la vechea reţea, care însă nu mai este funcţională.

Procesul dintre bicăjeancă şi vecinii ei este la al şaselea termen, în primă instanţă, şi ameninţă să mai dureze în condiţiile în care se apropie vacanţa judecătorească, iar o sentinţă definitivă va fi dată de Tribunal, cine ştie peste cât timp.

(Mihai SAVA)a

Ultimele știri 🗞

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

  1. “Doamna care se lupta pentru apa” trebuie sa inteleaga ca datoriile trebuie platite la timp. Vecinii au ramas fara apa de mai multe ori din cauza ei si a altora ca ea care n-o platit.. n-au nici o vina!!! Datoriile is facute de fiica ei, nu de ea. Asta ii riscul sa stai la bloc si sa ai vecini astfel de persoane!! rusine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.