Acasă Cultura Punte literară între România şi Canada

Punte literară între România şi Canada

2142
0
DISTRIBUIȚI

O tânără din Piatra-Neamţ stabilită în Canada a publicat zilele trecute primul ei volum, „Cap de lut“, apărut la Editura Coresi. Chiar dacă, de ani buni, Suzănica Petrov (Neboisă) trăişte departe de părinţi, de prieteni şi de locurile în care a copilărit, prin scrie-rile ei, autoarea este alături de oamenii care i-au marcat adolescenţa şi locurile  pe care nu le va uita probabil niciodată.

A ajuns în Canada în urmă cu şapte ani, după ce a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti. Fire altruistă, dornică să-i ajute pe cei din jur a urmat ulterior cursurile de asistenţă socială, iar acum oferă sprijin emigranţilor în a-şi găsi o locuinţă şi un loc de muncă. Şi pentru a-i înţelege şi mai bine pe cei din jurul ei s-a înscris la Laurenţian University – Facultatea de Psihologie.

Volumul scris de Suzana Petrov este dedicat fiului ei Sergiu, pe care cu siguranţă îl va aduce în locurile minunate din jurul Văratecului şi la Ruginoasa, acolo unde ea a copilărit. „Aceste amintiri sunt atât de puternice, încât simt şi acum mirosul de măr verde din livezi, de gutui pe şifonier, de bujori roşii şi aplecaţi, de puf de pui de găină abia ieşiţi de sub pui, de ulei de candelă. Cu aceste amintiri îmi hrănesc atât zilele bune, cât şi cele grele. Oricând şi oriunde trebuie doar să îmi închid ochii şi reuşesc cu aceeaşi putere sălbatică, de fiecare dată, să mă transport în lumea mea de atunci, în Eul de dinainte. Acele amintiri sunt rugăciunea mea, cine am fost, cine sunt şi cine vreau să rămân“, spune Suzana Petrov.

De mică a fost atrasă de literatură, iar pasiune pentru scris i-a urmat parcă în mod firesc. I-a lipsit îndrăzneala de a-şi aşterne impresiile şi gânduile pe hârtie pentru ca apoi să le arate tuturor. Dorul de casă a dat amploare dorinţei de a povesti, de a descrie în amănunt locurile de care va fi mereu legată. Şi astfel a început să scrie. „Celor norocoşi viaţa le poate oferi un şoc sau un eveniment neaşteptat, ce poate trezi şi cel mai ameţit dintre indivizi. Astfel se poate ivi un nou curs al existenţei, o nouă posibilitate de evaluare a sinelui.

Printre cei «norocoşi» mă număr şi eu astăzi, şi nu pentru că am scris această carte şi nici pentru că am reuşit să o duc la bun sfârşit, ci pentru că m-am regăsit prin actul scrisului, de la prima până la ultima pagină. Ultimul punct, pe ultima pagină a fost cel mai greu, iar zilele care au urmat şi mai grele pentru că deja duceam lipsa îndeletnicirii pentru fiecare seară“.

Cei dornici să descopere povestea din „Cap de lut“ pot comanda romanul pe: info@ePublishers.info. Iar dacă o să vă placă e bine să ştiţi că vor mai urma şi alte volume. Până atunci acest volum urmează să fie publicat în Canada şi Italia.

(S. DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.