12.3 C
Piatra Neamț
vineri, martie 28, 2025
AcasăCulturaProfesorul Ţigău şi ale sale: „Lecturi pastelate“

Profesorul Ţigău şi ale sale: „Lecturi pastelate“

Date:

Lansarea albumului „Lecturi pastelate“, apărut la Editura „Nona“, sub coordonarea profesorului Gheorghe Ţigău a adunat ieri, la Biblioteca „G. T Kirileanu“, un public numeros, semn că distinsul autor se bucură de iubirea şi aprecierea multor nemţeni. I-au fost alături foştii colegi şi elevi, artişti şi colaboratori pentru care profesorul Ţigău reprezintă un model.

Pentru că în cartea sa literatura se îmbină perfect cu arta plastică, ca o încununare a acestui echilibru, evenimentul propriu-zis a fost precedat de un scurt recital susţinut de trei elevi talentaţi ai Liceului de Arte „Victor Brauner“: Delia Tărcăoanu (nai), Radu Moroşanu (nai) şi Emmy Dumitru (acordeon).

Cartea conţine scurte citate din opere literare cunoscute, pe care toţi elevii le studiază la un moment dat în şcoală. Fiecare fragment are şi un corespondent vizual, o pictură. „Am avut bucuria de a lucra decenii de-a rândul în şcoală sau în particular, cu şcolari de toate vârstele. Cu ei şi prin ei, existenţa mea a căpătat rost. Cu inima plină de însufleţire şi speranţă, i-am îndemnat pe toţi să înveţe, să fie cuminţi şi sârguicioşi, să se înalţe, folosindu-ţi energiile pentru creaie, înţelegând şi aplicând sincretismul artelor. Şi această carte este rodul acestor îndemnuri, al lecturilor în grup sau individuale, care le-au hrănit imaginaţia creatoare. Din mulţimea de ilustraţii ale unor pagini nemuritoare din opere literare româneşti, am reunit aici câteva zeci, care aparţin foştilor elevi din clasele V-XII, dintre anii 1975-2005, ai Şcolii «Elena Cuza» şi Şcolii Nr. 5, ai colegiilor «Calistat Hogaş», «Victor Brauner» şi de Informatică, toate din Piatra-Neamţ. Lucrările dezvăluie graţie sau gravitate, trăiri şi simţiri nebănuite, precum şi mai presus de toate, talent. Viaţa şcolii a fost şi rămâne frumoasă. Ea răspândeşte în jur doar lumină, căldură, vrednicie, prietenie“, a declarat prof. Gheorghe Ţigău.

Autorul a făcut o selecţie din peste 600 de desene pe care „le-a potrivit“ unor fragmente, din opere semnate de Tudor Arghezi, Ion Creangă, Ioan-Alexandru Brătescu-Voineşti, Lucian Blaga, Calistrat Hogaş, I. L. Caragiale, Nichita Stănescu, Marin Preda, Fănuş Neagu, Grigore Vieru, Vasile Voiculescu, Vasile Alecsandri şi mulţi alţii. „Dincolo de faptul că vorba de o amiază de cultură la Biblioteca Judeţeană «G. T. Kirileanu», e vorba de o amiază de suflet şi de iubire. Ce ne propune Gheorghe Ţigău vine din perspectiva unui mare profesor de limbă şi literatură română, dar mai ales din partea unui om care a iubit cu toată fiinţa literatura română. E unul dintre adevăraţii profesori de literatură pe care i-a avut spaţiul nemţean. De altfel, Aurel Dumitraşcu care a fost elevul său a amintit de foarte multe ori, în corespondenţa sa, de profesorul Gheorghe Ţigău. Prin aceste lecturi pastelate, autorul ne oferă încă o lecţie de literatură. În această lucrare e şi poezie şi literatură şi artă. Profesorul Ţigău a scos din valorile literaturii româneşti citate pe care elevii le-au ilustrat. O parte dintre autorii acestor lucrări sunt astăzi nume mari în arta plastică“, a declarat scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu“.

Gheorghe Ţigău s-a născut în anul 1944  în Rucăr-Argeş. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti în anul 1967. A fost profesor şi director de liceu (Liceul „Mihail Sadoveanu“, Borca), inspector şcolar, profesor (Şcoala „Elena-Cuza“ din Piatra-Neamţ). A publicat manuale auxi-liare, trei cărţi de literatură populară, câteva sute de studii, articole, note şi comentarii din varii domenii.

Cuvinte frumoase l-a adresa autorului au mai rostit prof. Bogdan Aniţulesei şi  criticul Emil Nicolae care a spus că dacă ar fi fost profesor şi-ar fi dorit să fie la fel ca Gheorghe Ţigău. (Sabina DAMIAN)

Ultimele știri 🗞

1 COMENTARIU

  1. GHEORGHE TIGAU –Valori si Destine din Borca – Neamţ

    La inceputul lunii aprilie 2015,la Editura “Nona” din Piatra Neamţ a apărut cartea intitulată “Valori si Destine din Borca –Neamţ .
    Tiparită in format academia cuprinzand 357 de pagini, cărora li se adaugă alte vreo 50 cu imagini vechi şi noi din Borca . Lucrarea menţionată reunişte 42 de profiluri ale unor personalităţi de anvergură, născute sau legate prin profesiune de fermecatoarea aşezare de pe Valea Bistriţei Mijlocii ,din Ţara Vitoriei Lipan, (oameni de ştiinţă, universitari, inventatori,dascăli de notorietate, scriitori, artişti, rapsozi populari etc. Autorul cărţii, prof.Gheorghe Ţigău a avut un cuvânt greu de spus in educarea cateorva mii de elevi .Osteneala lui a fost asociată cu publicarea catorva cărţi de folclor literar nemţean si manuale şcolare auxiliare .
    Cartea de faţă dat curs apelului din trâmbiţele stânelor din Munţii Bistriţei şi Munţii Stânişoarei,elogiind personalităţile care au trăit ţi trudit sub stelele Borciii,
    O carte captivanta, realista, la un pret convenabil. Astept solicitari pe e-mail : ntluca@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.