Acasă Social Printre primii la ajutoare sociale

Printre primii la ajutoare sociale

2189
2
DISTRIBUIȚI

Judeţul nostru ocupă, la nivel naţional, locul al V-lea în ţară în privinţa numărului cetăţenilor care primesc, de la stat, alocaţii pentru susţinerea familiei – 8.138 de beneficiari. Aceste date arată cât de dependenţi sunt cetăţenii judeţului de banii statului, mai ales dacă îi adăugăm şi pe cei care primesc alte ajutoare sociale. Pe primul loc în topul nostru realizat după numărul beneficiarilor de alocaţii pentru susţinerea familiei, se află Bacău, cu 12.483 de beneficiari, pe locul al II-lea – Suceava (11.605), Vaslui pe locul al III-lea (10.751), iar Dolj pe locul al IV-lea (9.291 de beneficiari).

Chiar dacă suntem pe loc fruntaş la ajutoare sociale pentru susţinerea familiei, numărul asistaţilor sociali scade, însă nu acelaşi lucru se întâmplă cu sumele pe care statul le cheltuie pentru asigurarea acestor venituri, dar şi pentru administrarea şi transmiterea acestora. Cheltuielile pe care Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială le are sunt mult mai mari faţă de anul trecut, în special la finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap şi la ajutoare sociale pentru familii şi copii.

Răuceşti, comuna cu cei mai mulţi asistaţi sociali

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în luna august, judeţul nostru figura cu 5.750 de persoane beneficiare de venit minim garantat, cu 101 persoane mai puţin faţă de iulie. Pentru 628 de persoane, statul a suspendat plata ajutoarelor. Valoarea totală a sumelor acordate acestor beneficiari a fost, în august, de 1,58 milioane de lei, iar suma medie achitată a fost de 275 de lei.

În ceea ce priveşte ajutoarele sociale pentru susţinerea familiilor, în august, în judeţ erau ajutaţi financiar 8.138 de beneficiari, în scădere cu 380 de beneficiari faţă de iulie, 1.184 de beneficiari fiind suspendaţi de la plată. Suma totală achitată acestora a fost de 1,3 milioane de lei, valoarea medie a alocaţiei fiind de 160 de lei.

Ultimele date publicate de instituţia de la nivel local, cele din iulie, arată că localitatea cu cei mai mulţi beneficiari de ajutoare sociale este Răuceşti care, la finele celei de-a şaptea luni din an, număra 319 persoane. Pe locul al doilea se afla comuna Pipirig, cu 308 persoane beneficiare de venit minim garantat, iar locul al treilea este ocupat de municipiul Piatra-Neamţ, cu 243 de persoane beneficiare de ajutor social.

Comuna cu cei mai puţini cetăţeni care primesc venit minim garantat este Dumbrava Roşie, unde, în iulie, erau evidenţiate două persoane. Şase cetăţeni figurau în Mărgineni şi zece în Zăneşti.

Ultimele datele ale Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială arată că Piatra-Neamţ are cei mai mulţi beneficiari de alocaţii pentru susţinerea familiei (458), alături de Pipirig (369 de beneficiari) şi Răuceşti (365). Cei mai puţini sunt în Gâdinţi (12), Girov (24) şi Grinţieş (26).

Cheltuielile cu inspecţia socială au ajuns la aproape 250 de milioane de lei

În primele nouă luni ale acestui an, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a cheltuit 17,29 milioane de lei pentru a achita ajutoarele sociale cetăţenilor din judeţ (venitul minim garantat), sumă în scădere cu 1,98 milioane de lei comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent. Transferurile privind contribuţiile de sănătate pentru persoanele beneficiare de ajutor social au însumat, în nouă luni, 100.598 de lei, în timp ce ajutoarele pentru încălzire s-au cifrat la 163.075 de lei. O sumă considerabilă, de peste 158,5 milioane de lei, a fost cheltuită cu ajutoarele sociale în numerar, la capitolul „Asistenţă socială pentru familie şi copii“, în creştere cu 6,55 milioane de lei faţă de primele nouă luni ale anului trecut, iar pentru transmiterea acestor drepturi au fost cheltuiţi alţi 732.382 de lei. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi a achitat, în perioada de referinţă, 69,84 milioane de lei pentru acordarea drepturilor persoanelor cu handicap, mai mult cu 14,97 milioane de lei, în timp ce ajutoarele în numerar în cazul persoanelor cu invaliditate au însumat 1,12 milioane de lei, în plus cu 30.000 de lei.

În total, cu tot cu salarii şi alte cheltuieli pentru funcţionarea instituţiei, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială figura, la finele lunii septembrie, cu cheltuieli în valoare de 249,46 milioane de lei, în creştere cu 17,01 milioane de lei faţă de perioada similară din 2017.

(Natalia RÎŞTEI)

2 COMENTARII

  1. La munca leprelor. Pleaca un membru al familei in italia/spania, la sters babe la fund sau la cules de capsuni si voi stati in carca ei si a statului. M-am saturat sa mi se ia bani lunar din salariu pentru a va tine pe voi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.