Acasă Administratie Primarul de Ruginoasa – urmărit penal

Primarul de Ruginoasa – urmărit penal

3320
1
DISTRIBUIȚI

Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa, este subiectul unui dosar penal instrumentat de anchetatorii romaşcani după ce, în urmă cu vreo două săptămâni, prim-procurorul Camelia Peterfy a dispus redeschiderea urmăririi penale împotriva edilului, pentru instigare la tăiere şi furt de arbori plus abuz în serviciu contra intereselor publice. Decizia a fost confirmată şi de instanţă, iar dosarul i-a fost repartizat procuroarei Ana Maria Cucoş.

Conform ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale, faptele de care este învinuit edilul s-au petrecut în 2010, când acesta a dispus tăierea mai multor salcâmi (adică 1.788 de copaci) din liziera de protecţie din zona Cornul Pojarului, fără a avea aprobarea consiliului local. Lemnele au fost apoi transportate la domiciliile unor săteni, la primărie şi la şcoală. În apărarea lui, primarul a declarat la anchetă că salcâmii au fost tăiaţi dintr-o zonă în care era voie să fie făcute operaţiunile de curăţare a lizierei şi că a acţionat legal. Iniţial, primul procuror care a instrumentat dosarul a dispus neînceperea urmăririi penale, pentru că „faptele nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege“. Soluţia a fost însă atacată de Gheorghe Berbecaru, consătean nemulţumit, iar conducerea Parchetului Roman a stabilit că se impune redeschiderea urmăririi penale împotriva primarului.

Problemele de la Ruginoasa nu sunt însă legate doar de dispariţia salcâmilor în 2010, ci şi de descoperirea altui „masacru“ forestier, constatat recent de Garda Forestieră Judeţeană. „Delegaţii instituţiei noatre au efectuat o inspecţie pe terenurile din fondul forestier naţional – perdele forestiere de protecţie, din zona «Cornul Pojarului», aparţinând comunei Ruginoasa. În urma inspecţiei respective a fost încheiat actul de control nr. 2743/ 09.05.2016, prin care a fost constatat un nr. de 557 cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, cu un volum de 55,377 metri cubi şi o valoare de 8.196,384 lei. Actul de control respectiv a fost transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, în conformitate cu prevederile art. 113 din legea nr. 46/ 2008 – Codul Silvic, republicat“, se arată într-o informare transmisă de inginerul Vlad Vasile Vieru, şef serviciu la Garda Forestieră Judeţeană.

(Mihai SAVA)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Si pe cel de la Secuieni cand il ridica ? ce se scrie ca a facut el cu banii statului complice cu contabila si directoarea scolii cand?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.