La începutul acestei săptămâni, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Petru Zamfir, primarul comunei Crăcăoani, pentru „folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri europene“. De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost puşi sub acuzare Liviu Jigău, la data faptei angajat al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, şi Mariana Ceangu, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, ambii pentru fals intelectual.
Conform procurorilor, în anul 2015, primarul de Crăcăoani a folosit în relaţia cu Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, mai multe documente false, pentru a obţine în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Înfiinţare reţele alimentare cu apă, sat Magazia“. O parte din documentele false depuse pentru obţinerea fondurilor au fost furnizate de ceilalţi doi inculpaţi. Astfel, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 1.313.737 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.
Inspector în construcţii, complice la infracţiuni
DNA a mai pus sub acuzare alte două persoane, într-un alt dosar. Este vorba despre pietreanul Andrei Bogdan Ungureanu, fost patron al SC Lilfarm SRL (acuzat de „folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene“) şi Viorel Zabavschi, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru complicitate. Totodată, anchetatorii au învinuit şi persoana juridică SC Lilfarm SRL.
„În perioada 2014-2015, inculpatul Ungureanu Bogdan Andrei a depus, cu rea-credinţă, la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale mai multe documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat «Construire minicentru SPA şi teren de tenis în Vânători-Neamţ». Unul dintre documentele depuse a fost furnizat de inculpatul Zabavschi Viorel, care, în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Jude-ţean în Construcţii, a întocmit şi semnat un proces-verbal de inspecţie în execuţie în conţinutul căruia a menţionat în mod nereal că a efectuat o inspecţie tehnică la obiectivul prevăzut în proiectul respectiv. În baza înscrisurilor false, beneficiara a încasat pe nedrept suma de 133.481 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor afe-rente primei tranşe“, este precizat într-un comunicat al DNA. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale nu s-a constituit parte civilă, deoarece de-bitul a fost recuperat integral.
Pabube de 9.000.000 de lei
În al trilea dosar finalizat de către DNA se referă tot la obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi îi vizează pe Radu Bălău (reprezentant al SC TCE Agrosuind SRL, fostă SC Agrosuind Com SRL), firma în cauză şi Cornel Zdrob, consultant în proiectele care au dus la primirea pe nedrept de fonduri europene. Faptele imputate acestora s-au petrecut în intervalul 2011-2015, în contextul implementării a două proiecte finanţate din fonduri europene.
„Din dispoziţia inculpatului Bălău Radu au fost înaintate Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi mai multe documente false, fapt ce a avut ca finalitate obţinerea pe nedrept de către SC Agrosuind Com SRL a sumei de 9.185.380 lei, reprezentând valoarea finanţării nerambursabile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Concret, în cursul implementării acestor proiecte, SC Agrosuind Com SRL şi administratorul său au organizat proceduri de achiziţie publică în vederea atribuirii contractelor de lucrări şi achiziţie utilaje, proceduri care în fapt au fost simulate. Practic, inculpatul a negociat în mod direct cu societăţile cărora urma să le atribuie contractele iar, ulterior, cu ajutorul inculpatului Zdrob Cornel, consultant în cadrul ambelor proiecte, a întocmit o serie de documente fictive pentru a crea aparenţa respectării obligaţiilor asumate prin contractele de finanţare. De asemenea, din dispoziţia inculpatului Bălău Radu, SC Agrosuind Com SRL a depus în data de 23 ianuarie 2015 un memoriu conţinând date false privitoare la terminarea lucrărilor la unul dintre proiecte, fapt ce a determinat prelungirea termenului de implementare şi a făcut posibilă depunerea ultimei cereri de plată şi încasarea ultimei tranşe în valoare de 1.343.378 lei“, precizează anchetatorii DNA într-un comunicat de presă.
În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor imobile ce aparţin SC TCE Agrosuind SRL. Cele trei dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului de sub Pietricica.
(Mihai SAVA)