Acasă Administratie Primăria caută proiectant pentru Piaţa Centrală

Primăria caută proiectant pentru Piaţa Centrală

794
0
DISTRIBUIȚI

Primăria Piatra-Neamţ va organiza o licitaţie publică pentru găsirea unui proiectant care să rea-lizeze proiectul noii Pieţe Centrale. Contractul având ca  obiectiv „Proiectare Piaţa Centrală agroalimentară Sfântul Gheorghe, din strada Baltagului“ este estimat la 131.992 lei fără TVA şi va fi scos la licitaţie în data de 3 octombrie.

„La solicitarea beneficiarului, pe amplasamentul studiat, unde a fost o astfel de clădire, ce a căzut pradă unui incendiu devastator, se propune construirea unui nou edificiu, cu aceeaşi destinaţie. S-a constatat necesitatea unei regândiri spaţiale, prin degajarea structurii afectate (necesitate impusă şi de soluţia dezafectării traveelor iremediabil afectate de foc) şi mutarea anumitor funcţiuni la parter. Având în vedere faptul că precedenta piaţă a fost distrusă, nemaifiind operaţională, mulţi dintre angajaţii ce-şi prestau serviciul aici îşi pot pierde serviciul, îngroşând rândurile şomerilor. În această zonă lucrau peste 500 angajaţi ai diverselor firme care plăteau la stat taxe şi impozite. Deci aduceau venit atât la bugetul de stat, cât şi pentru lucrători (plătitori şi ei de taxe, impozite, CAS, credite etc). Veniturile aduse la bugetul local sunt estimate la circa 300.000 lei lunar. Dată fiind atât necesitatea funcţionării unei pieţe agro-alimentare în zona cu tradiţie în acest sens, cât şi latura socio-umană prin reangajarea persoanelor ce munceau la firmele care plăteau chirie, se propune construirea uneia noi. Astfel va rezulta un funcţional nou, dar preluat din ideea iniţială. Suprafaţa desfăşurată va fi aproximativ identică cu cea existentă dinaintea incendiului, de asemenea şi soluţia arhitecturală, care la data proiectării iniţiale era considerată printre cele mai moderne din ţară. Acesta trebuie să respecte atât legislaţia UE, cât şi a României.

Pe termen lung şi mediu vom asista la o dezvoltare accentuată a zonei din punct de vedere comercial, având în vedere că deserveşte circa 125.000 locuitori, plus comunele învecinate. Piatra-Neamţ, fiind un oraş de munte situat în zona nordică a ţării, necesită condiţii mai exigente de protecţie a expozanţilor şi comercianţilor pe de o parte, iar pe de alta a clienţilor. Acest fapt implică realizarea de spaţii pentru protejarea oamenilor şi mărfurilor, spaţii ce trebuie să corespundă şi igienico-sanitar în conformitate cu exigenţele legale europene. De asemenea nu trebuie neglijat faptul că prin colectarea taxelor se aduc sume importante la buget“, motivează arhitectul-şef al primăriei – Domiţian Nedeianu, în caietul de sarcini al licitaţiei.

Potrivit acestuia, proiectul Pieţei Centrale va fi compus din piese scrise – memorii de specia-litate, caiete de sacini, deviz general şi evaluări de cantităţi, respectiv piese desenate – proiect de arhitectură, proiect de rezistenţă, proiect pentru instalaţiile termice, sanitare şi electrice interioare, proiect racorduri la utilităţi.

(Ioana CALIŢCHO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.