Miercuri (3 octombrie), în urma unei sesizări primite, poliţiştii pietreni l-au amendat pe preotul Mircea Ursache, în vârstă de 51 de ani, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ (din cartierul Mărăţei) pentru că a lipit afişe pro-referendum în scările blocurilor. Afişele respective sunt personalizate cu antetul parohiei, iar în mesajul transmis oamenii sunt îndemnaţi să meargă la referendum şi să voteze „DA“. Acestea au fost puse de săptămâna trecută, la fel cum s-a întâmplat şi la blocurile din cartierul Precista. Preotul a fost sancţionat contravenţional, cu suma de 1.500 de lei, conform prevederilor Legii 208/2015 – aliniatul 6 din articolul 79 care spune: „În alte locuri decât cele stabilite conform alineatului 1, afisajul electoral este interzis“.
„Ceea ce facem noi nu o considerăm campanie electorală, ci o misiune. Este vorba despre o problemă de credinţă, nu politică. Iniţiativa aparţine mitropolitului dar la parohia noastră am făcut afişe personalizate. Am scris «În numele lui Dumnezeu şi întru demnitatea poporului român, votaţi la referendum DA». În josul paginii ne-am semnat, preot Vasile Păvăleanu şi preot Mircea Ursache. Ne-am asumat afişele. Eu n-am fost amendat, dar părintele Ursache, da. pe numele său a fost întocmit procesul-verbal. Afişele le-am pus la fiecare scară, în blocuri, numai în parohia noastră, având acceptul locatarilor care ne sunt enoriaşi, aşa cum le punem şi când anunţăm că venim cu Ajunul sau Boboteaza“, a declarat preotul Vasile Păvăleanu, de la aceeaşi parohie Mărăţei
Contravenţii şi infracţiuni la vot
În acest context, oamenii legii vă reamintesc preve-derile legale în care sunt stabilite contravenţiile şi infracţiunile la procesul de votare.
Astfel, constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii, nu sunt infracţiuni, următoarele fapte: înscrierea, cu bună ştiinţă, a unei persoane în mai multe liste electorale ale localităţii de domiciliu; înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot; refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii din localul de vot şi în împrejurimi; refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare persoanei înscrise în listă şi care prezintă actul de identitate, precum şi înmânarea buletinului de vot unei persoane care nu prezintă acest act; părăsirea localului secţiei de votare înainte de stabilirea rezultatului referendumului şi de semnarea procesului-verbal de către membrii biroului electoral al secţiei de votare; absenţa nejustificată a preşedintelui sau a membrilor birourilor electorale de la activitatea acestora; tipărirea fără drept, în vederea utilizării în ziua referendumului, de buletine de vot. Acestea se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei şi de la 1.000 5.000 de lei, în funcţie de faptă.
Totodată, infracţiunile la legea electorală prevăzute de noul Cod penal sunt următoarele: împiedicarea exercitării drepturilor electorale (închisoare de la şase luni la trei ani); atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare (de la doi la şapte ani); coruperea alegătorilor (de la şase luni la trei ani); frauda la vot (aceeaşi pedeapsă); violarea confidenţialităţii votului (o pedeapsă similară, sau amendă) şi nerespectarea regimului urnei de vot (de la unu la trei ani). Totodată, încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani, iar falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale – de la unu la cinci ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală suplimentară a unor persoane care nu figurează în această listă. Şi tentativa la infracţiunile electorale este pedepsită. (Mihai SAVA)
Dumnezeu sa te Intareasca , parinte !
evident , jurnalistule, daca era interlop nu il prezentai ca pe un proscris , nu-i dadeai fotografia , nu-i precizai identitatea .
politistilor – interlopi din neamt , de cand datele despre o persoana care a savarsit o contraventie sunt publice ?