14.1 C
Piatra Neamț
luni, aprilie 28, 2025
AcasăSocialPostlicealele sanitare, „magnet“ pentru absolvenţii de liceu cu sau fără bacalaureat

Postlicealele sanitare, „magnet“ pentru absolvenţii de liceu cu sau fără bacalaureat

Date:

l meseria de asistent medical atrage, în continuare, sute de absolvenţi de liceu care visează la un loc de muncă bine plătit

În fiecare an, şcolile postliceale sanitare din Neamţ scot pe piaţa muncii în jur de 500 de absolvenţi. O cifră în creştere datorată politicii de salarizare pe care alte ţări o practică, în comparaţie cu veniturile şi, mai ales, locurile disponibile din ţară. Piatra-Neamţ numără trei şcoli postliceale sanitare, Romanul numără şi el două, iar Târgu-Neamţ, una. Pe lângă acestea, se adaugă o clasă de asistenţi medicali generalişti care funcţionează în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec“ din Roman. O idee inspirată  pentru un seminar, care ar putea salva astfel de instituţii de la „faliment“, în condiţiile în care interesul spre aeastă zonă vocaţională a scăzut drastic.

Cursurile sunt gratuite (bugetate) doar la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra-Neamţ (3 clase) şi la Liceul Teologic din Roman (2 clase). În rest, taxa de şcolarizare ajunge la preţuri cuprinse între  1.900 şi 2.500 de lei pe an. Banii nu par să fie o problemă pentru cei care vor să ajungă asistenţi, mai ales că înscrierea la o astfel de unitate şcolară se face fără diplomă de bacalaureat.

Precontract şi cursuri gratuite de învăţare a unei limbi străine, încă din timpul şcolii

De câţiva ani, şcolile postliceale sanitare sunt ajutate să-şi completeze rândurile de firme venite din afară, gata să-i înveţe pe cursanţi o limbă străină, gratuit, în schimbul semnării unui precontract. Precontract, în care se prevede, după caz, asumarea responsabilităţii angajării pe o perioadă determinată la un anumit spital din străinătate. Astfel, viitorul asistent are un loc de muncă asigurat, încă de pe băncile şcolii şi în plus are ocazia de a învăţa o limbă străină fără cheltuieli proprii.

„Sunt două-trei firme din Austria şi Germania, care au venit cu tot felul de pliante informative despre locurile de muncă disponibile pe care le au acolo. Au un deficit mare de asistenţi şi ne creează nişte facilităţi. Celor care vor să meargă în aceste ţări le plătesc orele de limbă germană. Dacă am într-o clasă minim 10 elevi, ei sunt dispuşi să plătească, în perioada şcolarizării, cursurile pentru învăţarea limbii. Le găsesc loc de muncă, cu salarii bune, cazare“, a precizat Schuster Larisa, preşedinta Fundaţiei „Roman-Muşat“, sub patronatul căreia funcţionează Şcoala Postliceală Sanitară „Roman-Muşat“.

Aceleaşi facilităţi pot fi întâlnite la aproape toate şcolile postliceale sanitare. Mai ales acolo unde clasele au fost bugetate, cum e cazul Postlicealei Sanitare din Piatra-Neamţ şi Liceul Teologic „Episcop Melchisedec“ din Roman, s-a înregistrat o adresabilitate foarte mare. „S-au ocupat toate cele 112 locuri din planul de şcolarizare. Este vorba despre 4 clase. Trei clase la buget şi una de asistenţi medicali generalişti cu taxă“, a precizat Maria Magdalena Ungureanu, directoarea Şcolii Postliceale Sanitare Piatra-Neamţ.

Salarii şi posturi

Reprezentanţii şcolilor de asistenţi ne-au spus că nu e o regulă ca toţi absolvenţii să intre în sistemul sanitar, însă cei mai mulţi îşi încearcă şansa în afara graniţelor ţării. Salariile sunt incomparabile. Într-unul dintre spitalele de stat ale judeţului, un asistent medical generalist debutant poate câştiga, net, în funcţie de veniturile din sporuri, între 1.300  şi 3.500 de lei.

La majoritatea clinicilor private, la cabinetele de medicină de familie sau pe posturile scoase la concurs de primării, acelaşi asistent porneşte la drum cu un salariu minim pe economie. Cum posturile din spitalele de stat sunt limitate, iar concurenţa este una mare, în unele situaţii înregistrându-se câte 10 pe un loc, mulţi se uită pe ofertele străinilor. „În anii trecuţi, am avut mulţi absolvenţi care plecau în Italia. Acum, am înţeles că sunt mai restrictivi. Cu toate acestea se găsesc locuri de muncă în alte multe ţări cum ar fi Germania, Austria, Anglia, unde salariile sunt foarte bune“, a spus Schuster. Ţările care caută absolvenţii noştri sunt: Elveţia, Germania, Austria, Franţa, Italia şi Anglia. Unul din multe site-uri de recrutarea a sistenţilor medicali informează că „salariul este de 1.800  de euro/luna brut,  din prima zi de muncă“, iar acesta poate ajunge la 2.500 de euro, după obţinerea recunoaşterii profesionale.

Ca o concluzie, şcolile postliceale sanitare rămân, în prezent, o soluţie pentru mulţi dintre cei care îşi doresc o meserie plătită decent. Important este, aşa  cum spun unii reprezentanţi ai acestor şcoli, ca absolvenţii să se apuce de treabă doar dacă simt că au şi vocaţie pentru aşa ceva deoarece responsabilitatea este pe măsură.

(Marian TEODOROF)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.