Subofiţerul târgnemţean Ovidiu Busuioc, poliţistul care a intervenit în bătaia dintre ţiganii de la Târgu-Neamţ şi a tras în aer mai multe focuri de armă, încercând să-i disperseze pe agresori, este cer-cetat disciplinar pentru modul în care şi-a făcut treaba.Lăudat de primarul Daniel Harpa, propus să fie numit astăzi cetăţean de onoare şi felicitat de toată lumea pentru curajul de care a dat dovadă, agentul Busuioc a fost „pus la zid“ de Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Inter-ne, venit la noi luna trecută, pentru a-i verifica activitatea comisarului-şef Paul Tablan (comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie). Într-un raport al Corpului de Control se arată că poliţistul ar fi trebuit să intervină cu spray-ul lacrimogen şi bastonul, nu să folosească pistolul…
În raportul Corpului de Control al MAI se speci-fică următoarele: „Agentul-şef-principal de poliţie Busuioc Ovidiu a acţionat la evenimentul din data de 5 iulie 2018 ignorând prevederile Anexei 1 la Dispoziţia IGPR 643/05.11.2005 privind Manualul de bune practici de intervenţie pentru poliţistul de ordine publică, în sensul că nu a avut în vedere «justificarea legală a tuturor acţiunilor», «respectarea în intervenţie a principiilor proporţionalităţii şi al gradualităţii», «stabilirea sarcinilor atunci când acţionează în echipă», nu a respectat regula tactică privind luarea «măsurilor pentru dirijarea la eveniment a unui număr suficient de poliţişti» şi privind faptul că «în situaţia în care persoanele angrenate în eveniment nu se supun, se poate interveni simultan, din mai multe puncte, folosind bastonul de cauciuc, intervenind la elementele cele mai violente, pentru a le imobiliza, iar în cazul în care se încearcă atacarea poliţistului se va folosi spray-ul cu substanţe iritant-lacrimogene»“.
Vocea străzii
La aflarea veştii că s-a propus sancţionarea disciplinară a lui, agentul-şef-principal Ovi-diu Busuioc a spus: „A apărut o descurajare, o demotivare… Am considerat că tot ce am făcut e de natură să îndepărteze cele două grupuri. Folosirea graduală a echipamentelor din dotare nu-şi mai avea rostul. Eu am căutat să nu existe pierderi de vieţi omeneşti“.
Majoritatea celor care-l cunosc pe agentul Busuioc, dar şi simplii cetăţeni care au auzit de intervenţia poliţistului în scandalul ţiganilor târgnemţeni bla-mează acţiunea Corpului de Control al MAI şi îl susţin pe subofiţer. „Absolut halucinant ce se întâmplă! Pur şi simplu îţi e scârbă! Acel Corp de Control trebuie dus în mijlocul evenimentelor şi lăsaţi să se descurce cum ştiu ei! El a făcut uz de armă deoarece avea viaţa pusă în pericol! Iar focurile trase au fost făcute în plan vertical! Chiar nu văd unde e pro-blema! Dacă îl linşau era bine? Pur şi simplu mi-e scârbă de cei veniţi în control“, a spus un bărbat. De asemenea, o femeie şi-a arătat susţinerea faţă de poliţist: „Suntem aproape de tine! Trăim într-o ţară condusă de oameni retarzi, cu legi care nu fac altceva decât să încurajeze violenţa. Nu mai bine stăteai tu liniştit in maşină si dădeai live pe internet?! Măcar aveau de ce sa te ancheteze! Ruşine Corpului de Control! Mai bine stăteaţi acasă, «specialiştilor». Tu fă-ţi meseria aşa cum ştii mai bine, Ovidiu, poartă cu mândrie uniforma şi ignoră-i pe tâmpiţi. Mult succes!“.
Sindicatul îl apără
Uimiţi de concluziile Corpului de Control în privinţa felului în care a acţionat agentul Busuioc, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual au transmis: „După evenimentul larg mediatizat din data de 5 iulie, când agentul-şef-principal Busuioc Ovidiu a intervenit promt, cu mult curaj şi fermitate, fără ezitare, pentru aplanarea unui conflict violent, de proporţii, izbucnit între două grupuri de etnie rromă, formate din aproximativ 50 de persoane – inclusiv minori, am trimis o scrisoare ministrului Afacerilor Interne, propunându-i premierea acestuia şi a încă patru colegi implicaţi în eveniment. Aflăm cu stupoare că MAI a dispus un control în urma căruia s-a concluzionat că agentul Busuioc nu a respectat Manualul de bune practici», fiind acuzat, între altele, că «nu are justificarea legală a tuturor acţiunilor», «nu a intervenit simultan din mai multe puncte», «nu a folosit bastonul de cauciuc sau spray-ul lacrimogen». Filmul evenimentului arată clar că acesta a acţionat singur, o perioadă de timp, utilizând legal armamentul din dotare, fără a pune în pericol viaţa sau integritatea fizică a scandalagiilor. Aceştia utilizau unii împotriva altora bâte, rângi, topoare, pietre, adică obiecte suficient de periculoase pentru a justifica focurile de avertisment ale colegului nostru, care a ales spontan cea mai bună cale de intervenţie, dându-şi seamna că bastonul sau spray-ul nu ar fi avut niciun efect, ba mai mult, cel din urmă le-ar fi putut provoca probleme de respiraţie copiilor. Orice poliţist cu minimă experienţă «în operativ» îşi dă uşor seama că modul general în care a fost gestionat evenimentul infracţional a condus la evitarea escaladării violenţelor, prevenind totodată producerea unor fapte cu urmări deosebit de grave, cu atât mai mult cu cât în conflictul respectiv au fost implicate persoane mai în vârstă, femei şi minori. Pentru modul curajos de intervenţie, primarul din Târgu-Neamţ, Daniel Vasilică Harpa, a propus consiliului local ca, în data de 9 august, colegul nostru – membru SNPPC, să fie declarat cetăţean de onoare al oraşului, considerând că gestul său este unul exemplar pentru un om al legii, care şi-a riscat viaţa în efortul de restabilire a ordinii publice. Felicitări domnului primar şi Consiliului Local Târgu-Neamţ! Aşteptăm cu interes raportul final al controlului realizat de MAI şi îl asigurăm pe domnul Busuioc Ovidiu că îi vom fi alături, în conti-nuare, conform deontologiei profesionale, Codului onoarei sindicale şi Statutului nostru juridic!“.
Poziţie a luat şi Sindicatul Europol, prin vocea liderului Ioan Cănărău, agent la Poliţia Municipală Roman. „Cel mai frustrant pentru un poliţist este atunci când cineva care nu ştie cu ce se mănâncă munca de Poliţie, care e slugă la minister, care habar nu are cât e strada de grea, vine şi-ţi verifică fiecare pas, fiecare acţiune. Bineînţeles că în cot i-a durut de faptul că pe străzile oraşului patrulau doar doi poliţişti (…) Ori sunteţi proşti, ori sunteţi ne-buni!“, spune Cănărău refe-rindu-se la ofiţerii veniţi în control de la MAI.
(Mihai SAVA)