l vizaţi sunt atât reprezentanţii AVPS Roman, cât şi cei patru italieni care au vânat 1.119 păsări
Cazul celor patru cetăţeni italieni care ar fi braconat păsări pe un fond de vânătoare din comuna Săbăoani, fond care aparţine Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman, a intrat (şi) în atenţia poliţiştilor şi a comisarilor Gărzii de Mediu. Chiar ieri, o echipă mixtă alcătuită din poliţişti de la Roman şi comi-sari de Mediu a demarat verificări la sediul AVPS. Poliţişti au deschis un dosar penal „in rem“ (pentru fapta de braconaj, în sine, nu faţă de vreo persoană anume), iar cei de la Mediu vor să desluşească în ce condiţii au putut cei patru italieni să vâneze păsări din specii protejate, şi în număr mult mai mare decât le permitea autorizaţia eliberată de Ministerul Mediului.
Dacă vor constata că reprezentanţii AVPS Roman au ştiut despre sau au închis ochii la ilegalităţile săvârşite de italieni, poliţiştii vor face dosare penale „cu dedicaţie“, iar comisarii de Mediu vor aplica amenzi.
Reamintim că despre faptele de vitejie ale celor patru vânători, autorităţile române nu ar fi aflat în vecii vecilor dacă poliţiştii italieni din Bergamo nu i-ar fi anchetat pe conaţionalii lor. Care conaţionali au trecut prin vama românească precum cuţitul prin brânză, deşi în bagaje aveau aproape 1.200 de păsări.
Imediat ce ştirea a „răsuflat“ în presa din Peninsulă, Societatea Ornitologică din România (SOR) a sesizat Garda Naţională de Mediu şi a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare. „Aşa cum rezultă din documentul prezentat de braconierii italieni, partida de vânătoare a fost organizată de AVPS Roman. În acest document se specifică faptul că au fost vânate doar ciocârlii de câmp, dar în realitate au fost braconate alte specii: codobatură albă, scatiu, sticlete, florinte, inăriţă, cânepar. Pentru a lămuri de ce vânătorii organizează partide de vânătoare la care se braconează specii protejate, SOR a cerut Asociaţiei Ge-nerale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România să prezinte autorizaţia în baza căreia s-a organizat partida de vânătoare, precum şi exemplarul duplicat al documentului pe care vânătorii italieni îl aveau în posesie, pentru a preciza numărul de păsări ucise“, se arată într-un comunicat al SOR.
Legislaţia din România prevede că un singur vânător poate captura/împuşca doar 50 de ciocârlii pe zi. Conform actelor cer-cetate de poliţiştii italieni, la vânătoare au participat patru vânători – care puteau doborî doar 200 de exemplare de ciocârlie, dar carabinierii au confiscat 1.119 păsări.
(Liviu ILIE)