l Urban caută corturi disponibile l Perla va pune la dispoziţie un garaj pentru pieţari
Plouă de câteva zile, vremea s-a răcit, iar trecătorii s-au împuţinat. S-au împuţinat şi clienţii la Piaţa Centrală, de unde riscă să fugă şi comercianţii, căci vine sezonul rece şi ei încă nu au unde se adăposti ca să-şi vândă marfa în condiţii umane.
Acuşi vine şi iarna şi reapare o problemă majoră în Piatra-Neamţ: cum se vor descurca pieţarii în frig, zi de zi, ca să-şi vândă marfa clienţilor? Este deja al doilea sezon rece de când oraşul nu mai are o piaţă centrală acoperită, care să ofere condiţii comode de vânzare a mărfii. Acum, pieţarii se găsesc ba înşiraţi pe trotuare, ba cu marfa proţăpită pe tarabe inestetice, fiecare cum a prins loc. Încă nu se plâng de frig şi vremea urâtă, că sunt oarecum obţinuiţi, dar feţele lor exprimă chinurile prin care trec. CMI Urban, ca administrator, dă din coate să se salveze, dar mai trebuie să-şi vadă şi de activităţile proprii, să le salveze de la pieire. Se va încerca varianta de anul trecut, cu adăpostirea pieţarilor de zarzavaturi în cort. Numai că anul trecut n-au vrut toţi să stea sub acelaşi acoperiş al cortului, iar Urban a fost nevoită să plătească chirie mai multă pentru cort decât câştiga de la comercianţi. O soluţie însă trebuie căutată cât mai repede căci timpul trece.
Marţi, la sediul Urban a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie în care s-a ridicat problema Pieţei Centrale în sezonul de iarnă şi cum nu este posibilă o locaţie nouă până la sfârşitul anului, se va merge tot pe ideea de compromis cu corturile. „Am făcut propunerea pentru iarnă, că speranţe pentru o nouă locaţie nu există, să căutăm la Ministerul Apărării sau la Camera de Comerţ nişe corturi de dimensiuni mai reduse ca cel de iarna trecută. Directorul economic face un sondaj printre comercianţi ca să vadă câţi vor să stea la cort, ca să nu ne mai trezim ca anul trecut, când chiria a fost mare şi veniturile nu au acoperit integral costurile. Mai căutăm o variantă de construcţii uşoare, am vorbit cu Perla Invest pentru un garaj din Ştrand, pe care nu-l mai foloseşte. Aşa vom avea şase locuri acolo, închise. În rest rămâne ideea cu corturi mai mici, ceea ce presupune şi chirie mai mică“, a declarat Ioan Fiterău, directorul CMI Urban.
Pieţarii ba ar vrea, ba n-ar vrea la cort
Suflându-şi în mâini ca să alunge frigul, pregătiţi deja unii dintre ei cu mănuşi, căciuli groase şi fulare, pieţarii se uită cu jale la locul gol pe care a fost Piaţa Centrală. Dacă-i întrebi, unul nu a crezut că vor prinde anul acesta să se înceapă lucrările, ca dovadă că nimeni nu le-a spulberat îndoielile. Revenind la problema frigului, oamenii nu prea ştiu ce să facă. Unii s-ar muta cât mai repede la cort, dacă va fi montat, alţii spun că aşa cum au răbdat şi iarna trecută în ger şi zăpadă, vor răbda şi acum. Cei mai mulţi se plâng însă de împuţinarea clienţilor, căci mulţi vin, se uită şi pleacă apoi cu traista goală. De vină or fi preţurile, pe care comercianţii nu se îndură să le scadă. „Dacă o să ne monteze iar cort m-aş bucura, pentru că iarna trecută am lucrat în el şi a fost mai uşor de îndurat frigul. Acum să vedem care şi cum vom prinde loc în el, că unii spun că nu vor la cort, apoi se răzgândesc şi caută să ocupe un loc“, a declarat Viorica I.
O vecină de tarabă spune că ar rămâne locului, în frig, numai să ştie că-i vin clienţii şi-i fac şi ei norma de câştig pe zi mai mare. „Ne e greu, fiindcă tot ni s-a promis că se vor începe lucrările de reconstrucţie şi a trecut un an şi nu s-a întâmplat nimic. Măcar de vedeam ceva mobilizare şi parcă mai aveam speranţe şi noi. Ne chinuim, dar până nu fac autorităţile ceva noi trebuie să ne mulţumim cu ce ni se dă, dacă se pune cort, apoi e bun aşa, că măcar nu îngheţăm de tot sub cerul liber. Că uite, a tot plouat şi noi am stat în bătaia ploii, n-avem cum pleca dacă se strică vremea. Vrem, nu vrem, stăm zilnic de dimineaţă până seara, că trebuie să trăim şi noi cumva“, spune un alt pieţar.
Printre comercianţii de la tarabe, şi-au făcut loc şi câteva bătrânele, care vin de dimineaţă cu legăturile de zarzavat, câteva mâini de plante medicinale şi bucheţele de flori culese din grădină, îşi pun marfa pe un cofraj din lemn şi aşteaptă să facă şi ele câţiva bănuţi şi să plece acasă cu marfa vândută. Pe ele le mai vezi acum, cât mai au ce culege de prin grădină ca să vândă, că la iarnă n-or mai avea ele ce să vândă de prin bătătură.
(Ioana CALIŢCHO)
[…] Pieţarii condamnaţi în pragul iernii […]