Acasă Cultura „Pictura trebuie să conţină şi să transmită gingăşia şi emoţia unor sentimente...

„Pictura trebuie să conţină şi să transmită gingăşia şi emoţia unor sentimente pozitive“

6457
0
DISTRIBUIȚI

l dialog cu Mircea Răsvan Ciacâru – „Artistul anului 2015“

Pictorul Mircea Răsvan Ciacâru a fost desemnat de membrii fi-lialei judeţene a Uniunii Artiştilor Plastici, „Artistul anului 2015“. În cadrul expoziţiilor, lucrările sale au o expresivitate aparte şi se remarcă datorită culorilor calde şi luminoase care atrag inevitabil privirea.

 

Redactor: Sunteţi „Artistul anului 2015“. Ce reprezintă acest premiu pentru dumneavoastră?

Mircea Răsvan Ciacâru: Orice premiu generează, în primă instanţă, o plăcută stare de mulţumire, de linişte sufletească şi te duce cu gândul în lumi ireale unde eşti urcat pe piedestale aurite şi…să revenim cu picioarele pe tărâmuri cunoscute: un premiu răsplăteşte calitatea muncii şi activitatea dintr-o perioadă determinată, fără a ţine seama de cantitatea imensă de acumulări şi eforturile depuse până în acel moment, de renunţări şi incertitudini, de întrebări grele şi grave pe care ţi le pui doar ţie, fără a primi răspunsurile tranşante pe care le aştepţi…

Deci, un premiu este unul din puţinele bucurii pe care ţi le oferă viaţa… Apropo, anul acesta am luat şi Premiul I la concursul de portrete dedicat lui Costică Fi-limon.

 

Red.: Dacă vi s-ar cere să prezentaţi o biografie de artist, cum ar începe aceasta?

M.R.C: Încă din timpul fa-cultăţii, împreună cu alţi patru colegi, am înfiinţat „GRUP 5“ şi am început activitatea expoziţională. Nu pot preciza când începe activitatea de artist pentru simplul motiv că abia premiul acesta foloseşte explicit termenul «Artist». Sigur, că în cronicile apărute în decursul anilor (şi sunt câţiva), se pomeneşte despre mine că aş fi artist şi că unele lucrări de-ale mele se înscriu în categoria selectă de artefacte. Am expus în multe oraşe din ţară (Timişoara, Arad, Turnu-Severin, Bucureşti, Iaşi, Braşov, Ploieşti, Slobozia, Curtea de Argeş, Sfântu Gheorghe, Odorheiul-Secuiesc, Alba Iulia) la expoziţii bienale, anuale, în muzee, dar şi în Olanda, Germania, Bulgaria, Italia, Grecia, Israel. Lucrări semnate de mine se află în Olanda, Rusia, S.U.A., Israel, Germania, Suedia, Franţa. Activitatea mea cuprinde numeroase alte participări la expoziţii în România dar şi în alte ţări, în tabere de creaţie şi la expoziţii tematice.

 

Red.: Ce a contat cel mai mult în dezvoltarea dumneavoastră ca artist? Teoria sau practica şi experienţele personale?

M.R.C.: În dezvoltarea mea, întâi ca pictor şi mai apoi ca artist, a avut un rol primordial faptul că am trăit şi am studiat într-un centru cultural de prim rang: Timişoara. Aici toate artele sunt preţuite la superlativ, eu având contacte permanente cu scriitori, oameni de muzică, pictori, graficieni. Am participat la numeroase repetiţii de balet conduse de maeştrii din baletul rus, am cunoscut actori minunaţi, cântăreţi de operă, audiam sistematic concertele Filarmonicii. Toate aceste activităţi se terminau după interesante şi instructive discuţii şi concluzii pertinente. Noi aveam acces la albume de artă străină, vizionam filme cu artişti celebri, vedeam programe de televiziune care prezentau festivaluri musicale, expoziţii şi muzee celebre. Şi toate acestea se întâmplau în anii ‘70.

Ei bine, tot ce v-am spus până acum la care se adaugă orele de curs foarte interesante cu exemplificări din opera marilor artişti, participările la expoziţiile naţionale au contribuit la formarea mea teoretică şi practică, la îmbogăţirea experienţei în domeniul atât de sensibil al Artelor Plastice. (Am pus majuscule deoarece un om este complet educat dacă are noţiuni solide din toate Artele, dacă le iubeşte şi le respectă.)

 

Red.: Cum vă alegeţi subiectele pe care le transpuneţi pe pânză?

M.R.C.: Sunt de părere că omul şi cu viaţa lui, istoria, întâmplările zilnice, natura sunt subiecte solide şi incitante pentru un pictor. Unii împart temele în majore şi minore (în funcţie de subiectul prezentat), dar pentru mine tot ce poate fi pictat este subiect major cu condiţia să fie bine făcut. Prefer portretul şi compoziţia amplă cu multe personaje, dar şi o natură statică te poate emoţiona. În esenţă, pictura trebuie să conţină şi să transmită gingăşia şi emoţia unor sentimente pozitive; trebuie să vrei să vii acasă cu plăcere ştiind că ai pe pereţi tablouri care te înveselesc şi îţi induc o stare de bine. Ce poate fi mai emoţionant decât să primeşti în dar un tablou? Sau să oferi un tablou?

Red.: Aţi avut multe expoziţii personale şi aţi participat cu lucrări şi în cele colective. Care ar fi ingredientele unei expoziţii de succes?

M.R.C.: O expoziţie poate avea succes, în opinia mea, doar dacă exponatele se potrivesc, se pliază pe gustul vizitatorilor, dar şi al cri-ticii. Restul e vorbă goală. Atât.

 

Red.: Este apreciată pictura in România? Este răsplătit pictorul pentru munca sa?

M.R.C.: Am evitat cât am putut aceste întrebări complexe şi grele, deoarece răspunsurile implică probleme sociale, de educaţie, chestiuni politice, probleme pecuniare… cunoştinţe estetice şi, nu în ultimul rând, dorinţa de a avea o casă caldă şi primitoare.

Anul trecut, un colecţionar important mi-a achiziţionat o lucrare pe care a expus-o la Muzeul Cotroceni cu ocazia unei expoziţii selecte de portrete. Este aceasta o răsplată a muncii mele? În Piatra-Neamţ oficialităţile au ocolit cât au putut expoziţiile de Artă Plastică… Poate fi acesta un răspuns la întrebarea dumneavoastră.

 

Red.: Cum vedeţi arta zilelor noastre?

M.R.C.: Serioasă şi cu realizări de excepţie, dar în oraşele mici condiţia artiştilor rămâne la moftul unor conducători blazaţi şi limitaţi. Piatra-Neamţ este unul dintre puţinele oraşe «turistice» care nu are o galerie de artă…

 

Red.: Ce sfaturi aţi da unui tânăr pictor aflat la început de drum care doreşte să se afirme?

M.R.C.: Simplu, sau complicat: să muncească!

 

Red.: Vă mulţumesc!

M.R.C.: Pentru că ne apropiem de finalul lui 2015, doresc să urez iubitorilor de artă ani mulţi, în linişte şi pace!

(Sabina DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.