Acasă Social Pictorul Gheorghe Vadana a trecut în nefiinţă

Pictorul Gheorghe Vadana a trecut în nefiinţă

1235
1
DISTRIBUIȚI

Cunoscutul pictor şi profesor Gheorghe Vadana a trecut, ieri dimineaţă, la cele vesnice, lăsând în urmă, după o îndelungată activitate, de peste 50 de ani, o preţioasă moştenire artistică. Puiu, aşa cum îi spuneau prietenii, avea 88 de ani şi era decanul de vârstă al artiştilor plastici din judeţul nostru.

Gheorghe Vadana s-a născut la 3 fe-bruarie 1931, la Poiana Teiului. În 1967 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, la clasa profesorului Adrian Podoleanu, şi a avut o bogată activitate, atât în plan artistic, cât şi social, fiind profesor, inspector scolar, director de şcoală şi lider de sindicat. A fost prezent, cu picturile sale, la numeroase expoziţii din ţară şi străinătate şi a avut chiar o expoziţie personală la Strasbourg.

Gheorghe Vadana se numără printre cei care au pus bazele Liceului Artă „Victor Brauner“ din Piatra-Neamţ.

Artistul este cunoscut publicului iubitor de artă ca fiind un nume important în pictura contemporană românească. A expus în Piatra-Neamţ începând din 1978, fiind prezent la aproape toate expoziţiile. A participat la expoziţii de grup în ţară, în Iaşi (Galeriile Cupola, 1985), Bucureşti (Galeriile municipiului Bucureşti, 1985, 1995), Târgu-Mureş (1987), dar şi în străinătate, la Strasbourg (1991), Valencia (1991), Venezuela (1991), Martelly, Ungaria (1995).

Lucrările lui Puiu Vadana se află în colecţii particulare din Israel, Germania, Spania, Canada, Venezuela, Rusia, Belgia, Statele Unite ale Americii.

Gheorghe Vadana a primit, anul trecut, titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra-Neamţ.

„Dascălul, educatorul care şi-a închinat cariera şi viaţa culturii. Nea Puiu a fost cel care a pus bazele învăţământului artistic din Piatra-Neamţ în calitatea sa de inspector scolar. Pe atunci, a avut ideea şi perseverenta să lupte cu birocraţia şi a înfiintat Liceul de Artă după Revolutie.

A fost unul dintre stâlpii de bază încă de la începutul Uniunii Artiştilor Plastici“, spunea, cu ceva timp în urmă, profesorul Ştefan Potop, preşedintele filialeu judeţene a Uniunii Artiştilor Plastici.

(Natalia RÎŞTEI)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.