15.7 C
Piatra Neamț
vineri, iunie 13, 2025
AcasăSocialPiatra-Neamţ a fost inclus abuziv pe lista localităţilor afectate de Revoluţie

Piatra-Neamţ a fost inclus abuziv pe lista localităţilor afectate de Revoluţie

Date:

l în acest fel, mai multe persoane au primit calitatea de „Luptător cu rol determinant“, care le-a adus importante beneficii material

Municipiul Piatra-Neamţ a fost inclus ilegal în lista localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga lui Nicolae Ceauşescu, după cum au stabilit anchetatorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Drept urmare, mai multe persoane au primit fără drept, începând cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei, producând prejudicii bugetului de stat.

Faptele au ieşit la iveală în momentul în care procurorii au amplificat verificările în cauza cunoscută generic sub denumirea „Certificate de revoluţionar false“. Astfel, ei au dispus extinderea acţiunii penale faţă de Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase şi Valentina Cristina Cechi, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

„Din probele administrate până în prezent a reieşit că, în calitate de membri ai Comisiei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 341/ 2004, constituită la nivelul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv acelea de a verifica, admite sau respinge solicitările privind inclu-derea şi a altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, au emis mai multe procese-verbale, respectiv decizii, cu încălcarea prevederilor legale cu privire la condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a primi titlul de «Luptător cu rol determinant». Totodată, cercetările au relevat că săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu a constat în includerea în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului şi a oraşelor Piatra-Neamţ, Hunedoara şi Suceava, cauzându-se prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale României, respectiv afectarea negativă a bugetului de stat prin crearea condiţiilor necesare în vederea acordării indemnizaţiilor unor persoane care nu au avut rol determinant la victoria Re-voluţiei din 1989“, este precizat într-un comunicat transmis de Ministerul Public.

Reamintim că în aceast dosar, pe 16 noiembrie 2016, în baza autorizaţiilor emise de instanţă, s-au efectuat 21 de percheziţii domiciliare, atât la domiciliile / reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor menţionate cât şi la sediile unor instituţii publice. Ulterior, faţă de mai mulţi inculpaţi s-au dispus măsuri preventive. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

11 noi revoluţionari

În vara anului trecut, în baza avizelor date de Comisia pentru punerea în aplicare a Legii 341/ 2004, din judeţul nostru, pe lista acestor noi revoluţionari au fost incluse următoarele 11 persoane: Gheorghe Anghelina (născut în 1967), Iulian Doftoreanu (1966), Mircia Nastasă (1953), Petru Scurtu (1941), Ion Simion (1960), Vasile Tiron (1958), Ion Ursică (1955), Neculai Berea (1944), Emilia Bontaş (1950), Dorel Ciorbea (1967) şi Vasile Dănuţ Dobrescu (1959).

Mulţi dintre aceştia erau militari la momentul acela şi au primit titlurile de „luptător cu rol determinant“ după ce au făcut o cerere în acest sens şi au transmis documentele care atestau unde se aflau şi ce făceau în decembrie ‘89. Beneficiile noilor revoluţionari nu se rezumă doar la această indemnizaţie lunară de 2.600 de lei.

Conform legii, aceştia mai au dreptul la gratuitate pe mijloacele de transport, terenuri şi scutiri de impozite, precum şi la o a doua indemnizaţie, acordată ca un supliment la pensia pentru limită de vârstă. Aceasta se acordă tuturor revoluţionarilor pensionaţi, inclusiv „luptătorilor remarcaţi pentru fapte deosebite“.

Guvernul a stabilit că sunt „Luptători cu Rol Determinant“ cei care, „în perioada 14 – 22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar“, însă numai în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu. Din această categorie de persoane cu rol determinant fac parte şi eroii-martiri, ai căror urmaşi beneficiază de indemnizaţii şi facilităţi.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

1 COMENTARIU

  1. cel mai mare circ este pe 22 dec.cand asa zisii revolutionari impart lumanari ieftine si colaci la participanti.daca nu i-asi cunoaste ce podoabe sunt in realitate mai asi crede in revolutia lor.dar sunt doar extremistii din garzile patriotice si alte formatiuni care in ziua de 22 dec.89 au venit la produs in sediul cj.pcr.sa nu uitam ca pe 21.12.89 se daduse retributiile angajatilor de la judet. ca se stransese bani pentru revelioanele tineretului asa ca erau provizii prin aceste birouri.cei mai inversunatii erau cei din rezerva de cadre de pe locurile 2 si 3.ei au condus spargatorii spre birourile importante.nimeni dintre oamenii cu adevarat seriosi din opozitie nu au coborat la nivelul ciripitorilor.dupa lege la p.neamt NU A FOST NICI O REVOLUTIE SI DE ACEEA NU TREBUIE SA FIE PROFITORI.PE ACEASTA MINCIUNA AU OCUPAT FUNCTII LOCALE SI CENTRALE IAR UNII S-AU IMBOGATIT PRIN JAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.