Acasă Economic Peste o mie de forestieri ies marţi în stradă

Peste o mie de forestieri ies marţi în stradă

1326
0
DISTRIBUIȚI

Peste o mie de exploatatori forestieri din judeţul Neamţ, membri ai Asociaţiei Forestierilor (ASFOR), vor declanşa marţi, între orele 11.00 şi 14.00, un amplu protest în faţa sediului Prefecturii şi al Direcţiei Silvice. Toţi sunt nemulţumiţi de preţurile foarte mari pe care Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva le practică la licitaţii, punându-i în imposibilitatea de a mai putea cumpăra masă lemnoasă şi de a-şi continua activităţile.

„Prin acest protest dorim anularea licitaţiilor de masă lemnoasă, care au preţuri de pornire necorelate cu piaţa lemnului, aflată într-o tendinţa evidentă de scădere. De asemenea, cerem RNP – Romsilva să nu aleagă, în mod preferenţial, parchetele spre exploatare, făcând astfel concurenţă neloială agenţilor economici din domeniu, nerespectând prevederile art.74 şi art.75 din H.G. 924/2015. Cerem negocierea corectă, de pe poziţii de parteneriat, a contractelor de vânzare a masei lemnoase şi nu impunerea unila-terală a acestora de către Romsilva. Considerăm ca prin soluţionarea favorabilă a acestor revendicări nu vor mai fi favorizate, aşa cum se încearcă acum firmele cu capital străin. Comunităţile locale nemţene, cu îndelungată tradiţie forestieră, doresc să le fie asigurat accesul echitabil la resursa de masă lemnoasă în propria ţară, aşa cum prevede şi noul Cod silvic“, au declarat forestierii nemţeni.

Exploatatorii de masă lemnoasă vor ca şi silvicultorii să li se alăture la protestul de marţi pentru a încerca împreună schimbarea: „sistemului învechit, feudal, dictatorial-comunist din cadrul RNP – Romsilva. Ne dorim ca alături de noi, silvicultorii să îşi revendice drepturile salariale corecte, conform importanţei muncii pe care o prestează, să îşi recapete independenţa deciziilor faţă de ordinele aberante de la centru şi astfel să îşi redobândească demnitatea binemeritată“, au mai spus forestierii.

 

Romsilva nu se lasă înduplecată cu una, cu două

 

Pe de altă parte, acţiunea de protest pe care au declanşat-o împreună cu ceilalţi exploatatori din ţară la finele lunii trecute nu a reuşit să sensibilizeze reprezentanţii Romsilva să scadă preţurile lemnului, chiar dacă în cadrul negocierilor ce au avut loc atunci au obţinut o promisiune din partea reprezentanţilor guvernului că problema lor se va rezolva. Promisiunea a rămas neonorată, iar miercuri şi joi va avea loc o nouă licitaţie de masă lemnoasă pe picior pentru cantitatea de 389.063 de metri cubi. Practic, pe data de 10 şi 11 februarie va fi reluată pentru a treia oară marea licitaţie de toamnă care a fost boicitată de forestieri în toate cele trei rânduri din cauza preţurilor foarte mari ale masei lemnoase. Dacă preţurile nu vor fi mai scăzute, exploatatorii ameninţă cu boicotarea acţiunii de vânzare.

De la exploatatorii de masă lemnoasă, prelucrători, comercianţi, producători de mobilă, toţi sunt afectaţi de creşterile de preţuri ale lemnului. Ei vor preţuri de achiziţie rezonabile la masa lemnoasă care să le ofere posibilitatea de a-şi continua activităţile, altfel există riscul unui blocaj al întregului lanţ. Până acum au mers pe stocurile pe care le-au avut, însă acestea sunt epuizate cu fiecare zi care trece, iar angajatorii nu mai au altceva de făcut decât să-şi trimită oamenii acasă, iar ei să-şi pună lacăt afacerilor.

Până acum, reprezentanţii Romsilva nu au reacţionat astfel încât problema să fie rezolvată, ci doar au specificat că preţurile impuse respectă prevederile legale.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.