19.6 C
Piatra Neamț
sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăSocialPersonal suplimentar la Casa de Sănătate

Personal suplimentar la Casa de Sănătate

Date:

 

Îmbulzeala zilnică de la ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate a determinat conducerea instituţiei să suplimenteze numărul angajaţilor. Măsura vine odată cu aglomeraţia formată mai ales în această lună, când ghişeele sunt asaltate de nemţenii veniţi recent acasă din străinătate.

Pe lângă cei care vor să-şi ridice cardurile pentru prima dată, sunt cetăţeni care stau la cozi pentru a face cereri de obţinere a unui nou card (duplicat) după ce l-au pierdut pe primul. Apoi alte cozi sunt formate de cei care doresc adeverinţe de asigurat, ori carduri europene de sănătate, formulare ori informaţii.

„Pentru o mai mare eficienţă în distribuirea cardurilor, personalul a fost suplimentat. Am luat această măsură pentru a reduce cozile formate, fiind în jur de 200 de oameni zilnic“, a precizat Radu Firăstrău, preşedintele CAS.

Conducerea CAS a suplimentat numărul de angajaţi la ghişeele instituţiei, însă oamenii nu par să se grăbească să-şi ridice aceste documente medicale. Într-o primă fază, cardurile respective au fost expediate prin Poşta Română, dar nefiind preluate de destinatari s-au întors la sediul CAS.

În total, la nivelul judeţului au fost distribuite 346.000 de carduri prin serviciile poştale şi 16.000 predate la ghişeul instituţiei. În prezent, sistemul cardului de sănătate funcţionează în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, acesta fiind obligatoriu de la 1 septembrie. Pentru a rezolva şi problema asiguraţilor care nu au primit încă documentul electronic, medicii de familie se implică în activitatea de distribuire a cardurilor de sănătate, preluând de la CAS cardurile asiguraţilor din listele lor.

Serviciile medicale validate cu cardul au devenit majoritare

Chiar dacă implementarea cardului naţional de sănătate a generat numeroase controverse, numărul serviciilor medicale validate cu cardul l-a depăşit pe cel al serviciilor acordate fără card.

Monitorizarea zilnică realizată de angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate indică faptul că de la o zi la alta, serviciile me-dicale validate cu cardul naţional de sănătate câştigă teren. „E adevărat că odată cu implimentarea cardului, numărul serviciilor  medicale efectuate a crescut. Noi nu avem date prin care să putem da o cifră, nici măcar o proporţie cu cât la sută a crescut numărul serviciilor medicale acordate în baza cardului. Astfel de evidenţe sunt la Bucureşti, la CNAS. Este singura bază de date unde estemonitorizat numărul serviciilor medicale pe fiecare judeţ în parte“ ,a spus Radu Firăstrău.

De la 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit sistemul de validare şi decontare a serviciilor me-dicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate informaţii precum numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de  sănătate, data naşterii şi termenul de valabilitate al cardului (5 ani).

(Maria NISTOR)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.