Magistraţii Tribunalului i-au condamnat, vineri (3 martie), pe patronii Hotelului Roman şi ai firmei Marsat, care au obţinut ilegal fonduri europene. Este vorba despre Nuşa Lenuţa Chiriac (administrator al SC Turoag SA), Dorin Adrian Bălănescu (diriginte de şantier), Vasile Balcan (administrator al SC Marsat SA Roman), precum şi cele două firme anterior precizate. Astfel, Chiriac a primit doi ani de închisoare fără executare (şi obligaţia de a presta 60 de zile de muncă neplătită în folosul comunităţii, la Primăria Roman), Bălănescu – doi ani şi opt luni (plus 60 de zile de muncă la Primăria Trifeşti), Balcan – un an şi patru luni (alături de 60 de zile de muncă în folosul Primăriei Roman). De asemenea, firma Turoag a încasat o amendă penală de 24.000 de lei, iar Marsat – de 18.000 de lei. Instanţa de sub Pietricica a mai dispus menţinerea sechestrului pus în 2015 şi obligarea inculpaţilor la plata prejudiciului.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2009 – 2011, Chiriac, beneficiind de un proiect cu finanţare europeană, intitulat „Modernizare şi extindere Hotel Roman“, a folosit cu rea-credinţă documente false, obţinând pe nedrept suma de 4.120.444 lei.
„La data de 26 mai 2010, pentru dovedirea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare şi pentru a obţine finanţarea efectivă, inculpata a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra-Neamţ documente care atestau, în fals, organizarea reală şi efectivă a procedurilor de achiziţie privind atribuirea contractelor de lucrări de construcţie pentru acest proiect, în condiţiile în care cunoştea că societăţile declarate câştigătoare (ambele din Italia) nu vor efectua aceste lucrări. În acelaşi context şi la aceeaşi dată, inculpata a mai depus documente care atestau în mod nereal organizarea procedurilor de achiziţie privind atribuirea contractului de furnizare dotări de specialitate, mobilier hotel şi restaurant către SC Marsat SA Roman, reprezentată de Balcan Vasile. În fapt, aceste produse au fost achiziţionate de la o altă firmă, administrată de o rudă a inculpatei. De asemenea, pe parcursul executării lucrărilor, inculpata a mai depus la aceeaşi instituţie o serie de documente, o parte semnate şi de Bălănescu Adrian Dorin, care atestau nereal că cele două societăţi au realizat lucrările efective“, se arăta la vremea respectivă într-un comunicat al DNA.
(Mihai SAVA)