8.7 C
Piatra Neamț
joi, martie 27, 2025
AcasăEvenimentPatru ore de luptă cu flăcările

Patru ore de luptă cu flăcările

Date:

O persoană neidentificată deocamdată a provocat un incendiu de vegetaţie pe strada Salciei din municipiul Roman, în după-amiaza de 2 august. Alarma s-a dat la ora 13.30, iar pentru stingere au intervenit pompierii cu mai multe autospeciale. La sosirea forţelor, incendiul se manifesta sub forma mai multor focare, la vegetaţie uscată si deşeuri (menajere, provenite din construcţii) şi cauciucuri, existând posibilitatea propagării la lanurile de culturi. Patru ore s-au luptat militarii cu flăcările care au pârjolit zece hectare de vegetaţie. Tot vineri, pe la ora 19, din cauza unui focat nesupravegheat, au ars două hectare de buruieni pe un câmp din satul Munteni (al comunei Văleni). De asemenea, duminică seara, pe strada Lupeni din Roman, tot de la un focar nesupravegheat, s-au mistuit 500 de metri pătraţi de vegetaţie.

În primele şase luni, în judeţul s-a intervenit pentru localizarea şi lichidarea a 91 de incendii de vegetaţie uscată. De menţionat este faptul că sunt şi 27 de localităţi unde nu s-au produs incendii de vegetaţie. Este vorba despre Bicaz, Bahna, Bicazu Ardelean, Boteşti, Ceahlău, Dobreni, Doljeşti, Drăgăneşti, Dragomireşti, Dulceşti, Farcaşa, Gârcina, Icuşeşti, Oniceni, Pânceşti, Pângăraţi, Podoleni, Războieni, Rediu, Ruginoasa Stăniţa, Tarcău, Tazlău, Timişeşti, Tupilaţi, Ţibucani şi Văleni.

„Reamintim faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, punând în pericol viaţa oamenilor şi provocând pagube materiale. De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Conform prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 la 100.000 de lei, pentru persoane juridice. Cetăţeni! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale. Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!“, a atenţionat căpitanul Irina Popa, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.