Acasă Administratie Părerea localnicilor: Piatra-Neamţ – curat şi prietenos, dar măcinat de corupţie

Părerea localnicilor: Piatra-Neamţ – curat şi prietenos, dar măcinat de corupţie

932
0
DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a dat publicităţii un raport privind calitatea vieţii în 83 de oraşe de diferite dimensiuni (ca număr de locuitori) de pe tot cuprinsul Europei. Din ţara noastră, studiul face referire la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Piatra-Neamţ.

Concluzia generală a acestui studiu este că pietrenii şi clujenii sunt mai mulţumiţi de calitatea vieţii din oraşele lor decât majoritatea celorlalţi europeni. 94,5% dintre clujeni, 94,3% dintre pietreni şi 81,6% dintre bucureşteni sunt mulţumiţi de oraşul lor, comparativ cu media europeană de 89%.

La ce capitole stă foarte bine, sau măcar bine, municipiului Piatra-Neamţ, după părerea locuitorilor intervievaţi: la curăţenie, spaţii verzi, calitatea aerului şi la gradul de siguranţă resimţit.

Prost sau foarte prost stă la capitolele sănătate, locuri de muncă şi corupţie în administraţie.

Iată care sunt procentele celor care au dat răspunsuri pozitive la întrebările din chestionar: 97% consideră că Piatra-Neamţ este un oraş potrivit pentru oamenii în vârstă; 92% susţin că nu le-au fost furate bunuri; 90% susţin că Piatra-Neamţ este un loc bun pentru familiile care au copii; 60% susţin că Piatra-Neamţ este primitor cu imigranţii; 32% consideră că este un oraş potrivit pentru comunitatea gay; 84% susţin că în Piatra-Neamţ aerul este curat; de nivelul de zgomot sunt mulţumiţi 77% dintre pietreni; 83% sunt mulţumiţi de spaţiile verzi şi tot 83% consideră că Piatra-Neamţ este un oraş curat; 74% sunt mulţumiţi de serviciile online în administraţia locală; 65% sunt satisfăcuţi de timpul în care o problemă este rezolvată de administraţia locală; în schimb, 76% dintre respondenţi consideră că există corupţie în administraţia locală; în ce priveşte siguranţa, noaptea, pe străzi, 82% susţin că Piatra-Neamţ este un oraş sigur iar 77% spun acelaşi lucru şi despre transportul în comun; un alt minus: doar 26% dintre pietreni admit că în zonă se găseşte uşor un loc de muncă; situaţia financiară în familiile pietrenilor este satisfăcătoare pentru 65% din populaţie, iar 69% consideră accesibile preţurile locuinţelor; 54% dintre pietreni nu sunt mulţumiţi de serviciile medicale (mult peste media europeană -30%); în schimb 74% se declară mulţumiţi de facilităţile sportive şi culturale, iar 64% de spaţiile publice.

Şi transportul public este perceput, în general, bine: este ieftin şi are o frecvenţă mulţumitoare (77% dintre respondenţi).

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.