Acasă Eveniment Dosarul „Cheile Bicazului“ – redeschis

Dosarul „Cheile Bicazului“ – redeschis

996
0
DISTRIBUIȚI
DCIM100MEDIADJI_0093.JPG

Mult-mediatizatul dosar „Cheile Bicazului“, în care s-a dat o adevărată bătălie între judeţele Neamţ (prin Instituţia prefectului, comuna Bicaz Chei şi Oficiul de Cadastru) şi Harghita, pentru stabilirea limitelor de hotar, a fost redeschis la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita – Csaba Borboly. Acesta a depus, luni, la Curtea de Apel Ploieşti, o contestaţie în anulare împotriva deciziei definitive şi irevocabile prin care comunei Bicaz Chei îi este reconfirmat dreptul de administrare a Cheilor Bicazului.

Intenţie demult anunţată

Intenţia de a ataca decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Ploieşti, în acest dosar, a fost anunţată de Csaba Borboly încă din luna iunie. Atunci, şeful CJ Harghita declara unei agenţii de presă ungare că îşi va întemeia demersul juridic pe faptul că magistraţii Curţii de Apel au decis excluderea din proces a Consiliului Judeţean Harghita şi a prefectului judeţului Harghita, cererile de intervenţie ale acestora fiind respinse, ca neîntemeiate: „În cursul procesului, oraşul Gheorgheni a fost mai puţin activ, toată procedura de administrare a probelor a fost efectuată de juriştii Consiliului Judeţean Harghita. Bănuiesc că Curtea de Apel a exclus Consiliul Judeţean Harghita pentru a nu fi obligată să ia în considerare probele noastre cu valoare 100% la pronunţarea sentinţei. Este un lucru cu atât mai ciudat dacă ţinem cont de faptul că judeţul Neamţ nu a fost exclus din proces“.

Prefectul George Lazăr:

„Şanse zero!“

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, cel care a contribuit decisiv la câştigarea acestui proces (care, în primă instanţă fusese pierdut din cauza lipsei de reacţie a unor instituţii nemţene), a declarat că aşteaptă să ia cunoştinţă despre conţinutul şi motivele contestaţiei în anulare, dar consideră că şansele de reuşită ale acestui demers juridic sunt egale cu zero: „Probabil un exemplar al contestaţiei în anulare va fi trimis şi la Prefectura Neamţ, noi fiind parte în acest proces, şi voi afla motivele invocate. Consider că au zero şanse de reuşită. Ei pot face orice demersuri juridice, asta nu înseamnă şi că sunt întemeiate. Continuăm lupta pentru Cheile Bicazului“.

Optimismul prefectului Lazăr este, dacă motivele contestaţiei în anulare sunt cele deja anunţate de Csaba Borboly, cât se poate de întemeiat. Potrivit Codului de procedură civilă, contestaţia în anulare poate fi utilizată pentru cauze foarte restrictive, iar respingerea cererii de intervenţie în cadrul unui proces nu se regăseşte printre acestea.

Reamintim că, pe 25 iunie, Curtea de Apel Ploieşti a dat dreptate părţii nemţene, în privinţa graniţei dintre comuna Bicaz Chei şi municipiul Gheorgheni, punând capăt unui proces care dura de 11 ani. Un proces început în anul 2009, în care au fost date aproape o sută de termene la Judecătoria Gheorgheni (prima instanţă sesizată), la Tribunalul Harghita (instanţă de fond), la Tribunalul Prahova (instanţa de fond, după strămutarea procesului) şi la Curtea de Apel Ploieşti.

Magistraţii instanţei de recurs au respins cererea de chemare în judecată depusă, în 2009, de Primăria Gheorgheni, ca neîntemeiată, şi a obligat reclamanta să plătească Primăriei Bicaz Chei cheltuieli de judecată de 10.000 de lei.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.