Acasă Administratie Palatul Cnejilor de la Ceahlău – pericol pentru vizitatori

Palatul Cnejilor de la Ceahlău – pericol pentru vizitatori

2333
0
DISTRIBUIȚI

l până acum, monumentul nu a trecut prin nicio lucrare de consolidare l prefectura a instituit măsuri speciale pentru evitarea accidentărilor

Monumentul istoric cunoscut sub denumirea de Palatul Cnejilor, din comuna Ceahlău, a devenit un pericol pentru cetăţenii din zonă, dar şi pentru turiştii curioşi să-l viziteze. Uitat de autorităţi de mai mulţi ani, acesta nu a beneficiat de nicio lucrare de restaurare până în prezent, din cauza unor neînţelegeri privind dreptul de administrare. În acest context, nici primăria, nici instituţiile de profil cultural şi nici reprezentanţii Bisericii (având în vedere că în incintă se află şi un lăcaş de cult) nu au reuşit să pună la loc vreo cărămidă din câte s-au dărâmat de-a lungul anilor.

Pentru că există pericolul producerii de accidente, zidurile edificiului fiind extrem de nesigure, prefectura a convocat săptămâna aceasta Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a dispus o listă de măsuri pe care primăria comunei trebuie să le pună în practică imediat.

Astfel, se va interzice accesul cetăţenilor în curtea interioară prin zona pietonală, pe sub intrarea principală cu arc; se va limita şi îngusta culoarul de trecere a celor două căi de acces actuale, adiacente turnurilor, pentru a permite accesul în siguranţă al persoanelor în curtea interioară; zona va fi semnalizată cu un panou de avertizare asupra pericolului de prăbuşire a elementelor de zidărie din piatră, şi vor fi amplasate benzi de marcare a pericolului şi de interzicere a accesului în zonele de risc. În plus, traficul greu pe drumul din imediata apropiere va fi strict interzis.

S-au dat directive şi în ceea ce priveşte valoarea patrimonială a monumentului istoric, prin urmărirea de către persoane autorizate a comportării în timp a zidurilor, tăierea vegetaţiei crescute haotic, precum şi efectuarea, în regim de urgenţă, de către un laborator autorizat, a unui studiu geotehnic, în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru consolidarea obiectivului.

Prefectul Vasile Panaite a precizat că deocamdată nu s-a găsit o soluţie privind darea în administrare a Palatului de la Ceahlău, dar a subliniat că s-a pus în discuţie preluarea acestuia de către un ONG.

Palatul Cnejilor a fost construit în secolele XVII – XVIII în in-cinta fostului schit Hangu, de către boierii din familia Cantacuzino, care stăpâneau moşiile din împrejurimi. Ruinele sale au foste incluse pe lista monumentelor istorice din judeţ în anul 2004. Pe lângă ziduri şi cele două turnuri care au rămas în picioare, din ansamblu mai face parte şi Biserica „Pogorârea Sf. Duh“ – datând din sec. al XVII-lea, bise-rică în care încă se mai ţin slujbe pentru localnicii din comună.

(Roxana ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.