Acasă Cultura Astăzi, Regalul muzical „Vacanţe muzicale la Piatra-Neamţ“, la final

Astăzi, Regalul muzical „Vacanţe muzicale la Piatra-Neamţ“, la final

3214
0
DISTRIBUIȚI

Festivalul „Vacanţe muzicale la Piatra- Neamţ“, organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“, ajuns la cea dea XLIV-a ediţie, este la final. La închiderea prestigioasei manifestări, ce va avea loc de la ora 21.00, pe platoul Curţii Domneşti, melomanii vor avea parte de un concert extraordinar de muzică de operă. În prim plan va fi soprana Cellia Caterina Costea, pietreaca ce este cunoscută în întreaga lume pentru vocea ei. Solistă a Operei din Atena, Cellia va cânta la închiderea ediţiei alături de Orchestra simfonică de tineret „Naissus“ din Nis (Serbia), dirijor, Zoran Andric. „Naissus“, numele orchestrei sârbeşti, este denumirea latină a oraşului Nis.

Soprana Cellia Caterina Costea, de la Piatra Neamţ, pe marile scene ale lumii

S-a născut într-o familie de muzicieni. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Piatra- Neamţ şi, mai târziu, canto, cu profesoara Elena Botez, la Liceul de Arte din acelaşi oraş. Şi-a continuat studiile la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi este câştigătoarea a unsprezece concursuri internaţionale de canto. A debutat pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolul Desdemonei din „Otello“, de G. Verdi, cariera internaţională având ca punct de plecare rolul Contesei din „Nunta lui Figaro“, de W. A. Mozart la Klagenfurt. Interpretând repertoriul lirico-spint, a evoluat pe unele din cele mai importante scene de operă, dintre care putem enumera Covent Garden-Londra, Opera de Stat din Viena, Teatrul Liceu de Barcelona, Deutsche Oper Berlin, Konzerthaus Berlin, Operele de Stat din Stuttgart, Duesseldorf, Frankfurt, Hannover, Opera de Toulon, Capitole de Toulouse, Opera de Nice, Opera municipal de Marseille, Opera Royal de Wallonie-Liege, Teatrul Naţional Praga, Opera din Cairo, Concertgebouw Amsterdam şi Opera Regală Amsterdam, în Italia în teatrele de operă din Palermo, Cagliari, Catania, Brescia, Como, Pavia, Cremona, Reggio Emilia, Novarra, Modena şi Piacenza, în Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, China şi Chile. Se remarcă în roluri precum: Contessa – Nunta lui Figaro, Arminda – La finta giardiniera, Donna Elvira – Don Giovanni, Liu – Turandot, Mimi – La Boheme, Tosca, Madama Butterfly, Nedda – Pagliacci, Aida, Amelia – Simon Boccanegra, Leonora – Trovatore, Desdemona – Otello, Elena – Vecerniile siciliene, Amelia – Bal mascat, Elisabetta – Don Carlo. Dirijorii importanţi cu care colaborează sunt Seiji Osawa, Juliano Carella, Mark Elder, Ascher Fisch, Eugene Kohn, Jiri Kout, Alain Lombard, Pinchas Steinberg, Alberto Veronesi, Abel Ybes. Din anul 2012, este solista Operei Naţionale din Atena, an în care primeşte din partea Uniunii Criticilor de Teatru şi Muzică din Grecia, Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului.

Orchestra „Naissus“, pentru prima dată în România, la „Vacanţe Muzicale“

Orchestra de Tineret din Nis (Serbia) şia început activitatea la 1 noiembrie 2010, chiar în holul primăriei oraşului, bucurându- se de susţinerea primarului şi a preşedintelui de onoare al Filarmonicii, prof. dr. Zoran Perisic. În prezent, consiliul director al orchestrei îi are ca membri pe Zoran Andric, preşedinte-fondator şi prim-dirijor, prof. dr. Dragan Stanimirovic, director general onorific (in memoriam), Srdjan Savic, noul director general şi pe Dejan Saviă, dirijor şi manager artistic. Prima apariţie pe scenă a Orchestrei „Naissus“ a avut loc pe 14 ianuarie 2011, în cadrul tradiţionalului Concert de valsuri vieneze de Anul Nou. Membrii orchestrei sunt tineri din 20 de oraşe din Serbia, de la Subotica la Leskovac. Formaţia a participat la Festivalul Filarmonicilor de Tineret din Florenţa, ediţia a XIII-a, unde spectatorii s-au ridicat în picioare, în semn de apreciere a evoluţiei lor subtile şi profunde. Orchestra a sărbătorit prima aniversare cu o apariţie internaţională la Sofia şi cu un concert la Leskovac. Anul 2012 a fost marcat de alte evenimente importante: câştigarea Medaliei de aur la „World Contest of Youth Orchestras“, la Praga, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Muzicii cu o premieră – Simfonia a 9-a „Din Lumea Nouă“ a lui Dvorak sau participarea la Festivalul „Estate Musicale Romana“, în luna august, urmată de concerte la Sorento, Napoli, Bologna şi la Festivalul „Ravello“. Directorul artistic al Festivalului „Estate Musicale Romana“ i-a invitat apoi să facă un turneu în Italia. În 2013, orchestra participă la o competiţie internaţională dedicată formaţiilor de tineret, desfăşurată la Viena, unde ocupă locul 4. Cu acest prilej, susţine două concerte în Viena şi Bendorf. În anul 2014, la competiţ ia europeană a orchestrelor de tineri, desfăşurată la Bratislava, câştigă o nouă medalie de aur. Orchestra se află la prima vizită în România, iar după încheierea Festivalului „Vacanţe Muzicale“, vor începe pregătirile pentru a susţine, în 2018, un concert special la Walt Disney Concert Hall în Los Angeles.

Dirijorul Zoran Andric, „părintele“ Orchestrei „Naissus“

S-a născut în 1955 şi a absolvit secţia de compoziţie şi dirijat de la Facultatea de Muzică din Skopje, Macedonia. În 1983 a urmat cursuri de perfecţionare cu profesorul Milan Horvat, la Liceul de Muzică din Grazz. Din 1984 până în 1993, a lucrat ca profesor de cor şi orchestră la Şcoala de muzică „Petar Konjevic“ din Belgrad. De asemenea, a înregistrat numeroase succese cu Orchestra şi Corul de Cameră pentru Copii. În 1986, în calitate de bursier al Guvernului Rusiei, s-a specializat în dirijat operă simfonică la Conservatorul „Nikolai Rimski-Korsakov“ din Sankt Petersburg, la clasa prof. dr. Rovilja Martinova. Compune din anul 1971, repertoriul său cuprinzând Sonata „Dramatica“ pentru pian, Suita pentru pian, Scherzo pentru pian şi două cvartete de coarde, Lastovo Vision pentru flaut şi pian, zece miniaturi, Simfonia nr. 1, Poema simfonică, Oratoriul, Concert pentru pian şi orchestră, Fantezie pentru orchestră, trei compoziţii pentru cor. Ca dirijor, a susţinut concerte cu mai multe orchestre: Simfonijski Orkestar RTS, Makedonska Omladinska Filharmonija (în calitate de fondator), orchestrele simfonice din Pristina, Titograd, Mostar, Sofia, Vidin, Vrac, Ruse şi Plovdiv. A înfiinţat orchestrele „Sorabia“ la Belgrad şi KPGT din Nis. A colaborat cu solişti renumiţi: Stefan Milenkovic, Jovan Kolundzija, Flavio Kolombo (Italia), Carsten Grondahl (Suedia), Romeo Smilkov (Bulgaria), Mona Mari Nok (America), Radmila Bakocevic, Jadranka Jovanovic, Katica Nikolic, Vera Royova (Rusia), Uros Dojcinovic, Jasminka Stancul, Marina Arsenijevic. Este fondator şi director artistic al Festivalului Internaţional de Muzică „Old Gold“ din Nis. De asemenea, tot lui Zoran Andric i se datorează renaşterea Concertului vienez tradiţional de Anul Nou de la Nis. A înregistrat zece CD-uri, LP-uri, casete şi a realizat înregistrări pentru producţ ia muzicală a RTS. Este, de asemenea, fondator al Corului de Cameră din Nis format din cei mai buni şi experimentaţi interpreţi. În noiembrie 2010, a înfiinţat Orchestra Filarmonică „Naissus“ din Nis, pe care o dirijează cu mare succes şi în prezent. (Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.