Acasă Eveniment Păduri „explozive“

Păduri „explozive“

350
0
DISTRIBUIȚI

La sfârşitul lui 2020, şi în primele zile ale acestui an, pirotehniştii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au avut mai multe misiuni de ridicare ale unor muniţii neexplodate.

Un prim caz a fost în pădurea Nemţişor, din comuna Vânători-Neamţ, unde un detectorist bucureştean, de 44 de ani, (autorizat) a dat peste mai multe „bombe“. Este vorba despre o lovitură de aruncător de calibru 120 mm, alte de 82 mm, o grenadă Kiser, un proiectil exploziv de 47 mm şi 150 de cartuşe de calibru 7,92 mm. Zona a fost „periată“ de specialişti pe 700 de metri pătraţi, ocazie cu care au mai fost descoperite cinci lovituri de aruncător de 60 mm, o grenadă de mâna antitanc şi 30 cartuşe de calibru 7,92 mm.

Tot la Nemţişor, o pietreancă în vârstă de 29 ani, care deţinea un detector de metale autorizat, a găsit alte munţii. Pirotehniştii au ridicat o lovitură de aruncător de calibru 50 mm, o grenadă de mână ofensivă şi 26 de cartuşe de 92 mm.

De asemenea, în pădurea Poiana, din Brusturi, acelaşi detectorist bucureştean a găsit: o lovitură de aruncător de calibru 120 mm, alta de 82 mm, o grenadă defensivă şi 45 de cartuşe de calibru 7,92 mm. Verificările suplimentare făcute în zonă au dus la descoperirea altor două lovituri de aruncător de calibru 60 mm şi a trei cartuşe de 14,5 mm. Şi în Hociungi (Moldoveni), un localnic de 39 de ani a dat peste un proiectil de 100 mm, în albia pârâului Sârbului. În toate cazurile, muniţiile, provenite din al II-lea Război Mondial, urmează să fie distruse controlat.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.