Un pacient, din Piatra-Neamţ, în vârstă de 54 ani, a fost transferat, pentru operaţie, în urma unui accident de muncă, de la Spitalul Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iasi, dar degetul care urma să-i fie replantat a rămas la Roman. O altă ambulanţă a preluat apoi degetul şi a pornit după pacient.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal (SMU) Roman, Andreea Trifan, a transmis că medicul din Compartimentul de Primire Urgente (CPU) i-ar fi transmis asistentului de la Serviciul de Ambulanţă, atunci când i-a predat pacientul, că degetul amputat se află în recipientul cu gheaţă, dar că acesta a uitat să îl preia. „Pacientul a ajuns la Centrul de Primire Urgente, în 5 aprilie, la ora 8.25. În urma unui accident de muncă, prezenta plagă palmară stângă cu secţionarea degetului inelar şi secţiune de tendon prin tăiere. A fost examinat radiologic. Între timp, medicul urgentist a solicitat transferul pacientului la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi, pentru Secţia Chirurgie Plastică. La 9.10, s-a primit avizul de transfer. La 9.15, 9.30, 9.45, medicul urgentist romascan a apelat telefonic Serviciul Judeţean de Ambulanţă, deoarece maşina întârzia să ajungă. La ora 9.50, pacientul a fost preluat pentru transfer. Asistenta de pe ambulanţă, deşi a fost informată de medicul urgentist că degetul este în recipientul cu gheaţă, a omis să îl preia“, a declarat purtătorul de cuvânt al SMU Roman.
După circa zece minute de la momentul în care autosanitara a plecat cu pacientul spre Iaşi, un asistent medical, din Compartimentul de Primiri Urgente a observat că recipientul cu gheaţă în care se afla şi degetul ce urma să fie replantat a fost uitat. „La ora 10.10, medicul urgentist a solicitat o altă ambulanţă şi la 10.30 recipientul în care era păstrat degetul a fost preluat şi transportat către spitalul din Iasi“, a mai spus Trifan.
Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) arată cu degetul spre medicul urgentist de la SMU Roman care ar fi omis ca la transfer să predea şi degetul. „În momentul în care am fost chemaţi, am trimis, cât am putut de repede, un echipaj cu asistent pentru a face transferul, însă degetul nu a fost predat. La un interval de timp, după ce s-a plecat cu pacientul, cei din Compartimentul de Primire Urgenţe au văzut şi partea componentă (degetul – n.red.) pe care ar fi trebuit s-o predea la transfer. Au sunat la noi şi am trimis o altă maşină pentru preluarea degetului“, a precizat Luminiţa Rozoschi, asistentul şef al SAJ.
Aceasta a explicat că transferul se face de echipajul SAJ după predarea personală a pacientului, de către medicul care a făcut solicitarea. „În cazul de faţă, se predau datele din starea clinică a pacientului, inclusiv actele pacientului, avizul de transfer şi, desigur, altceva dacă mai e de predat. În această situaţie este vorba despre degetul pacientului. Noi nu ne putem apuca să căutăm prin CPU după cele care trebuie transferate. Acestea sunt preluate în momentul predării, ori aici predarea degetului nu s-a făcut în acel moment“, a mai declarat Rozoschi.
Potrivit reprezentantului de la SAJ, degetul a fost transportat în timp util, iar operaţia pacientului ar fi fost una reuşită.
Rămâne de văzut, acum, dacă e cineva dispus să descâlcească vina pasată de la o instituţie la alta şi dacă pacientul se va mulţumi să ştie că îşi poate refolosi degetul amputat, fără să se mai plângă de faptul că a fost transferat pe „bucăţi“ la spitalul ieşean.
(Marian TEODOROF)