10.1 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 23, 2025
AcasăEvenimentPacient „calmat“ cu cătuşe

Pacient „calmat“ cu cătuşe

Date:

M.P., un pacient internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, a fost transferat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean (SJ) încătuşat şi însoţit de poliţişti. Pacientul, bolnav de tuberculoză, a ajuns la SJU, la recomandarea medicilor de la Bi-sericani, pentru un consult de specialitate la secţia Psihiatrie. Cătuşele i-au fost puse la mâini, după ce poliţiştii au intervenit la apelul personalului medical de la Bisericani. „Am avut o sesizare, s-a intervenit în sprijinul perso-nalului medical. Persoana prezenta probleme comportamentale şi în urma datelor strânse de colegi la faţa locului sunt efectuate verificări pentru a se stabili dacă s-a săvârşit vreo infracţiune“, a spus subinspectorul de poliţie Elena Bulgărea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Reprezentanţii Spitalului Bisericani susţin că a fost solicitat ajutorul oamenilor legii deoarece asistentele şi infirmierele de acolo ar fi fost atacate cu un cuţit. „Din ce-am înţeles, acest pacient a luat un cuţit, a atacat asistentele şi infirmierele şi a făcut circ. A trebuit chemată poliţia. Nici doctorul nu s-a putut apropia de el“, a precizat Anton Maria, director financiar contabil al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Bărbatul, pe de altă parte, are versiunea lui. El a declarat că totul ar fi plecat de la o discuţie în contradictoriu cu o infirmieră şi că ar fi vorbit mai răstit din cauză că nu stă prea bine cu auzul. Faptul că  i s-au pus cătuşe la mâini, i se pare nedrept. „Nu am atacat pe nimeni cu niciun cuţit. O femeie de serviciu mi-a dărâmat noptiera şi i-am spus că îşi bate joc de banii mei, că am şi eu o pensie amărâtă. Atunci a sărit cu coada măturii la mine, m-a împins pe pat şi a spus că sunt recalcitrant. A fost poliţia acolo. Nu a găsit nimic. Cuţitul era al celorlalţi oameni din salon, într-un borcan. Mi-au făcut percheziţie corporală şi nu au găsit nimic. Poliţia m-a dus la Psihiatrie (la SJU) şi atâta tot. Astea sunt vrăjeli de-ale asistentelor şi femeilor de serviciu“, a spus pacientul. Omul ne-a explicat că a ajuns la Spitalul Judeţean în jurul orei 10, iar după patru ore, în urma unui consult psihiatric, nimeni nu i-a mai spus nimic, decât să aştepte afară. Lângă sacul cu lucrurile personale şi medicamentele tratamentului pe care trebuie să-l urmeze.

Managerul SJ, dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, a explicat că pacientul a fost consultat de dr. Iliescu, dar că nu s-a impus internarea/reţinerea lui la Psihiatrie. Astfel, omul a fost transportat cu ambulanţa, de la Spitalul Judeţean acasă.

„Noi suntem obişnuiţi cu aşa ceva“ – a declarat un angajat al spitalului

Acum, bărbatul este nevoit să-şi continue tratamentul la domiciliu. Vădit nemulţumit de situaţia în care se află, pacientul a spus că va merge la Ministerul Sănătăţii pentru a-şi spune păsul.

Un angajat al Spitalului Bisericani ne-a declarat că pacientul pe seama căruia s-a creat toată neliniştea este un bolnav cronic psihic, care a refuzat tratamentul psihiatric. „Eu am aflat că i-a pus mâna în gât infirmierei şi a sărit la ea cu un cuţit. El a mai făcut lucruri de acest gen. A aruncat cu mâncarea pe la sala de mese, că nu i-a plăcut mâncarea, mai ameninţa asistentele că le taie cauciucurile pentru că l-a durut injecţia. Protocolul la noi este foarte clar. Noi suntem numai femei aici. Cum să stai cu un astfel de om aici. A fost solicitat transferul la Psihiatrie pentru că s-a decompensat deoarece refuză să ia tratament psihiatric. Iar când se solicită transfer pentru Psihiatrie automat, printr-un protocol, este solicitată prin «112»  Poliţia. Dintre aceştia mai sunt, dar nu avem ce face. De obicei îi trimitem la Psihiatrie să îi compenseze un pic, nici nu mă aşteptam să nu-l interneze“, ne-a mărturisit angajatul Spitalului Bi-sericani.

Atât în cazul bolnavilor cu probleme psihiatrice, cât şi în cazul bolnavilor cu tuberculoză, problema cea mai mare o reprezintă faptul că aceştia nu sunt supravegheaţi medical. În parte, fie pentru că pacienţii refuză internarea, dar şi pentru că în cazul bolnavilor cu afecţiuni psihice nu se găsesc locuri pentru a putea fi internaţi în centre specilizate şi monitorizaţi îndeaproape. (M.T.)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.