Ministrul Sănătăţii (MS), Florian Bodog, a luat decizia de a schimba conducerea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, aşa cum apare într-un comunicat al MS, pe motiv că nu a îndeplinit „misiunea legală privind realizarea programului naţional de vaccinare“. De aceeaşi măsură au fost vizate instituţii din alte 4 judeţe. „Pro-punerea de schimbare a reprezentanţilor DSP a fost prezentată primului ministru, Mihai Tudose, în scopul eficientizării activităţii instituţiilor de sănătate publică la nivel local. Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecţia deplină a populaţiei împotriva situaţiilor de epidemie. După cum se poate constata din Raportul privind Programul Naţional de Vaccinare, publicat de Ministerul Sănătăţii, un număr de 5 direcţii de sănătate publică nu au reuşit să îşi îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel judeţean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat“, se mai arată în documentul citat. În cazul celorlalţi directori de DSP, din ţară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris. Potrivit do-cumentelor prezentate de MS, judeţul Neamţ a înregistrat, de la începutul anului şi până în luna iunie, o acoperire vaccinală cuprinsă între 17% şi 38%. (M.T.)
12 copii au fost internaţi cu rujeolă la Spitalul Roman
La Spitalul Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, în prezent, sunt internaţi cu rujeolă 12 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 11 ani. Toţi copiii sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei. Potrivit conducerii SMU, „o anchetă epidemiologică efectuată marţi, 25 iulie, de dr. Lidia Melinte, medic şef SPIAAM, în prezenţa medicului şef al secţiei Boli Infecţioase, dr. Lucia Damoc, a evidenţiat un număr de 10 cazuri de rujeolă la copii cu vârste cuprinse între 1 an şi 11 ani, copii nevaccinaţi anterior“. Între timp, pe lângă cei 10 copii, la SMU au mai fost internaţi încă 2 copii cu aceleaşi afecţiuni. Bolnavii internaţi sunt din mai multe focare: 7 cazuri din Horia, 3 cazuri din Valea Ursului şi 2 cazuri din Roman (strada Fabricii). „Copiii sunt sub supraveghere, sunt în stare stabilă, dar boala îşi urmează simptomatologia. Toţi copiii sunt nevaccinaţi“, a declarat Oana Onu, director medical al SMU.
Situaţia de la Roman este una îngrijorătoare dacă ţinem cont de faptul că de la începutul acestui an şi până la incident au fost înregistrate doar 9 cazuri de rujeolă. Acum, în total, la nivelul judeţului s-au adunat 21 de cazuri. Aşa, cum a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, cei 12 copii reprezintă suspiciuni. „Nu este confirmat deja un diagnostic. Se va recolta ser, se va pune diagnosticul clinic. Este vorba despre suspiciuni. S-a luat legătura şi cu medicii de familie“, a spus dr. Grădinaru.
(Marian TEODOROF)