Acasă Eveniment Opt membri ai clanului „Capră“ au fost arestaţi

Opt membri ai clanului „Capră“ au fost arestaţi

548
0
DISTRIBUIȚI

Tribunalul a dispus, în seara de 20 mai, după o dezbatere de peste cinci ore, arestarea preventivă a opt dintre membrii clanului „Capră“. Este vorba despre Dan, Gheorghiţă, Iulian, Mihai şi Vasile Capră, alături de Eduard Stejar, Nicoleta Florica Lazăr şi Ana Maria Toma. Ei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă, tâlharie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj. Instanţa a mai dispus sesizarea Direcţiei de Protecţie a Copilului, în cazul inculpaţilor Dan, Gheorghiţă, Vasile Capră şi Ana Maria Toma, pentru preluarea copiilor minori ai acestora. La aflarea sentinţei, toţi cei opt (din care doar Gheorghiţă şi Dan Capră au avut avocaţi angajaţi) au contestat-o, drept pentru care ultimul cuvânt în privinţa libertăţii acestora îl va avea Curtea de Apel Bacău.

Reamintim că, începând cu 2017, liderul grupării, a început să dea bani cu camătă, percepând dobânzi lunare de 100%. Pentru a garanta returnarea banilor sau a dobânzilor, el i-a obligat pe debitori să îi predea cărţile de identitate, în baza cărora ar încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau cei în cauză. În vederea recuperării banilor, membrii grupului au exercitat acte de constrângere fizică şi psihică împotriva datornicilor. De asemenea, cei din clanul „Capră“ luau taxe de protecţie de la comercianţii din Piaţa Centrală şi de la chiriaşii din cartierul „Speranţa“ (între 500 şi 1.000 de euro/lună).

„În cursul lunii mai 2019, în scopul recuperării unor sume de bani sustrase, membrii grupului ar fi exercitat acte de violenţă asupra unui bărbat din comuna Bârgăoani. Pe fondul acestora constrângeri, bărbatul le-ar fi remis 1.300 de euro, 700 de lei şi un telefon mobil. Totodată, liderul grupării, aflat în prezent în stare de deţinere, fiind cercetat într-o cauză penală privind infracţiunea de şantaj, ar fi constrâns persoana vătămată în vederea retragerii plângerii penale formulate împotriva sa. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 5-10 mai, cel în cauză ar fi exercitat presiuni asupra unei persoane incarcerate pentru a-i remite 400 de euro, cu titlu de taxă de protecţie. Marţi, poliţiştii au depistat, în flagrant delict, în oraşul Roznov, un bărbat în timp ce ridica suma de bani stabilită conform convenţiei, de la un membru de familie al persoanei încarcerate“, este precizat într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie. (M. S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.