Acasă Social Nevoia de rememorare: Aurel Dumitraşcu a fost evocat într-o atmosferă emoţionantă

Nevoia de rememorare: Aurel Dumitraşcu a fost evocat într-o atmosferă emoţionantă

1851
0
DISTRIBUIȚI

Aurel Dumitraşcu a fost omagiat vinerea trecută (13 noiembrie), la Biblioteca Judeţeană, în cadrul unei manifestării la care au participat numeroşi prieteni şi admiratori ai scriitorului născut în urmă cu 60 de ani, la Borca.

Gellu Dorian, Ionel Dumitraşcu (fratele scriitorului), Teodor Dună, Radu Florescu, Claudiu Komartin, Iolanda Lupescu, Cornel Miftode, Emil Nicolae, Cosmin Perţa, Doina Popa, Adrian G. Romila, Nicolae Sava, Gheorghe Simon, Vasile Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Vasile Tudor, Lucian Vasiliu au fost printre cei care au ţinut să-l comemoreze pe scriitorul nemţean care s-a stins mult prea devreme, la 35 de ani.

Evocarea personalităţii şi operei lui Aurel Dumitraşcu a fost cu adevărat un eveniment deosebit datorită reacţiei afective pe care a stârnit-o în rândul publicului. Primul care a luat cuvântul, Adrian Alui Gheorghe, cel căruia cititorii îi datorează publicarea manuscriselor lui Dumitraşcu, şi-a stăpânit cu greu emoţia şi lacrimele pe parcursul manifestării, dovadă că prietenia care l-a legat de Aurel Dumitraşcu există şi dincolo de moarte. „E un moment dificil pentru mine, deoarece, dincolo de latura afectivă care mă leagă de Aurel Dimitraşcu, e şi cealaltă latură, de administrator al unei postumităţi literare. Cred că e mai uşor să scrii propria carte, e mai uşor să-ţi faci propriul destin literar şi e mult mai dificil să administrezi un destin al altui scriitor, un scriitor important. Ideea este că, de prin ‘91, ‘92 când am început această aventură a editării operei lui Aurel Dumitraşcu, într-o bună colaborare cu familia lui Aurel Dumitraşcu am ştiut la ce mă înham şi în acelaşi timp am mizat pe va-loarea lui Aurel, pe care eu o ştiam, o simţeam şi pariul meu a fost unul benefic“, a declarat Adrian Alui Gheorghe.

Expunerile referitoare la personalitatea scriitorului au fost întrepătrunse de câteva momente unice, la fel de emoţionante, cum ar fi redarea vocii lui Aurel Dumitraşcu, printr-o înregistrare realizată în anul 1987. Scriitorul recită câteva dintre propriile poezii, dar şi „Doina“ de Mihai Eminescu. Un alt moment, la fel de tulburător a fost acela susţinut de actriţa Camelia Paraschiv, de la Teatrul „Andrei Mureşanu“, din Sfântu Gheorghe. Înainte de a recita câteva dintre poeziile lui Aurel Dumitraşcu, aceasta a mărturisit că pe când era în clasa a VI-a, Aurel Dumitraşcu a rugat-o să-i promită două lucruri: că se va face actriţă şi că va zâmbi tot timpul.

„Fratele meu, Aurel Dumitraşcu «a plecat» repede şi într-adevăr şi-a presimţit moartea. Pentru noi a fost o lovitură, a fost foarte dureros. Pasiunea pentru carte, pentru lectură a luat-o de la tata care avea o bibliotecă destul de mare pentru acele vremuri şi pentru un localnic dintr-o comună de munte. De la mama a luat credinţa“, a declarat Ionel Dumitraşcu, fratele scriitorului.

În cadrul evenimentului au fost lansate o serie de volume şi texte inedite: „Concert cu păpuşa de cârpe“, antologie, desene de Mircia Dumitrescu, „Scrisori către T“, Editura „Muzeului Literaturii Române“; „Epistole inedite“ (1979-1990), „Scrisori către Gellu Dorian“ / Botoşani şi Lucian Vasiliu / Iaşi, Colecţia „Manuscriptum“, Editura „Junimea“ (Iaşi, 2015); Aurel Dumitraşcu / Adrian Alui Gheorghe – „Frig. Roman epistolar“ Editura „Charmides“, (2014); „Malec“, Colecţia „Buzunarul cu poezii“, Editura „Conta“ (Piatra-Neamţ, 2015); „O mie şi unu de picioare verzi“, Editura „Tracus Arte“ (Bucureşti, 2014).

De asemenea a fost lansat volumul „Cadrul 25“, semnat de Ana Donţu, câştigătoarea din acest an a Premiului Naţional de Poezie – debut în volum „Aurel Dumitraşcu“.

(Sabina DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.