Acasă Eveniment Nemţeni implicaţi într-un furt de cărţi rare

Nemţeni implicaţi într-un furt de cărţi rare

844
0
DISTRIBUIȚI

Marţi (25 iunie), procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de Poliţie Judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale au făcut 28 de percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ, Iaşi, Suceava, Braşov, Bihor şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt calificat.

Ancheta a început pe 24 februarie, după ce oamenii legii au aflat că mai mulţi români au dat o spargere, în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, sustrăgând 260 de cărţi foarte valoroase, în valoare de aproximativ 2.000.000 de lire sterline, iar toate volumele au fost aduse în România pentru a fi vândutei

„În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că, în presa britanică, preluată şi de către mass-media din România, a apărut ştirea conform căreia în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie 2017, «un număr de cărţi valoroase», multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil, rea-lizând pătrunderea de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoarele coborând în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mişcare. Conform datelor obţinute ulterior, s-a stabilit faptul că, cel puţin trei suspecţi, au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut patru găuri în acoperişul clădirii şi au coborât în rapel. Timp de patru – cinci ore (în intervalul 21-02), suspecţii au scotocit în patru paleţi, din această locaţie; aceştia se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles. Unul dintre paleţi provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetăţenie italiană şi un cetăţean german. De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conţinea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecţi pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit de către autori“, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Pe calea cooperării judiciare internaţionale, s-a stabilit că gruparea hoţilor români, la care ulterior au ade-rat şi cetăţeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul ţării noastre şi a acţionat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracţiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare şi efracţie la diferite depozite de pe te-ritoriul Marii Britanii. Bunurile sustrase erau apoi vândute pe site-uri de profil.

Poliţiştii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane urmând a fi audiate. În urma activităţilor desfăşurate, au fost descoperite mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite şi măsuri asigurătorii. Au fost reţinute patru persoane, iar faţă de alte trei au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor. Cei reţinuţi urmau să fie prezentaţi, ieri, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.