Acasă Eveniment A murit un elev de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“

A murit un elev de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“

2762
0
DISTRIBUIȚI

l copilul s-a stins în mai puţin de 24 de ore, de la momentul în care a fost văzut de primul medic, acesta fiind dus, pe rând, la Spitalul Bicaz, Spitalul Judeţean şi Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi l deşi se aşteaptă rezultatele autopsiei, motivele suspicionate în cazul acestui deces sunt mai multe l elevul, la înscrierea la liceu, a prezentat acte medicale care nu ar fi indicat niciun istoric al vreunei boli, fiind declarat „clinic sănătos“

Un elev, în vârstă de 15 ani, de la Seminarul Teologic  Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ Vânători-Neamţ, a murit, ieri, în jurul orei 02.40, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi, după ce a fost văzut de medicii a trei spitale. Băiatul a fost diagnosticat, iniţial, cu bronhopneumonie. Copilului, aşa cum au explicat reprezentanţii seminarului teologic, i s-ar fi făcut rău încă de duminică, dar luni, 19 februarie, elevul a mers la şcoală, pentru câteva ore. Acesta dădea semne că se simte din ce în ce mai rău. Cadrele didactice ar fi încercat să cheme o ambulanţă, dar copilul a anunţat că o rudă vine după el ca să-l ia de la şcoală.

„Luni dimineaţă, a fost la ore. Dirigintele lui l-a văzut că este bolnav şi i-a spus că va chema salvarea, ca să-l ducă la spital. La început, acuza o stare dintr-aceasta gripală. Mai sunt copii de-ai noştri (de la seminar – n.red), care sunt gripaţi. Când  i-am spus de salvare, ne-a zis că a vorbit cu cineva din familie şi că vine să-l ia, ca să-l ducă la spital.

Într-adevăr, pe la ora 10.00, a venit cineva din familie şi a plecat cu el la spital. Copilul, când s-a înscris la noi, a trebuit să aducă nişte acte medicale şi toate au fost bune. Nu a fost nicio problemă de sănătate. Totuşi, dintr-o viroză, să mori aşa, într-o zi? Nu ştim ce s-a întâmplat. Suntem tulburaţi şi suntem foarte supăraţi. Era un copil bun, cuminte, pe care-l iubeam cu toţii şi, deodată, să aflăm vestea asta…. Parcă ne-a dat cineva cu ceva în cap“, a declarat pr. Ioan Mihoc, directorul liceului teologic.

Potrivit celor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), elevul a fost preluat de acasă, de la Farcaşa, de un Echipaj de Prim-Ajutor (EPA) şi dus la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Orăşenesc Bicaz. Acolo i s-au făcut câteva analize, în urma cărora s-a descoperit o „afecţiune preponderent respiratorie“, fiind recomandat transferul la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ. Directorul medical al SJU, dr. Daniela Burghelea, a explicat că transferul la spitalul din Iaşi a fost cerut după ce s-a constatat că starea pacientului este din ce în ce mai gravă, fiind suspectată o infecţie bacteriană severă.

„A ajuns în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, unde a fost văzut de un pediatru şi a fost transferat la Pediatrie Iaşi, cu stare gravă. Probabil o infecţie bacteriană severă, pe fondul unei neutropenii. Deci, o lipsă de apărare a organismului, probabil un sepsis sever cu insuficienţă respiratorie. Aşa a fost diagnosticul de plecare de aici, spre Pediatria Iaşi. În UPU i s-au făcut analize şi radiografie“, a declarat dr. Burghelea.

Copilul s-a stins subit

Fără date certe şi cu o stare alterată a sănătăţii, pacientul a fost dus la Iaşi, medicii de la Spitalul „Sfânta Maria“ având la dispoziţie doar aproximativ două ore şi jumătate, de la internare, pentru a acţiona eficient.

„Copilul a ajuns la noi în jur de ora 00.00 şi a decedat la ora 2.42. Un stop cardio-respirator cu manevre de resuscitare ineficiente. Din start, este un caz medico-legal, care va fi văzut de Medicina Legală. Asta este procedura normală, corectă. Este dramatic pentru că s-a produs acest lucru pe care nu-l aşteptăm şi nu-l dorim niciodată, dar mai mult de atât nu am ce să vă spun“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria“ din Iaşi.

Despre caz a fost anunţată şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), care aşteaptă rezultatele autopsiei pentru a vedea dacă se impune demararea vreunei anchete. Elevul, aşa cum reiese din datele culese de DSP, a avut o stare de sănătate care s-a înrăutăţit fulminant.

„A ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţe, prin transfer de la Spitalul Bicaz, la 17.40. La ora 22, a fost transfe-rat la Iaşi cu insuficienţă respiratorie, bronhopneumonie şi leucopenie, adică o scădere semnificativă a numărului de leucocite, sub valorile minime considerate normale. Nu ştim cauza decesului. E clar că la Iaşi o să-i mai recolteze probe şi o să-i facă autopsia. Poate avea ceva congenital, pentru că starea lui de sănătate           s-a alterat foarte repede“, a spus dr. Mirela Grădinaru, purtăror de cuvânt al DSP. (T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.