Acasă Administratie Municipiul Piatra-Neamţ are buget

Municipiul Piatra-Neamţ are buget

1725
0
DISTRIBUIȚI

După două luni de aşteptare, timp în care a fost conturat, supus dezbaterilor succesive şi apoi finalizat, la Piatra-Neamţ bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2018 a fost adoptat de consilierii locali. Şedinţa a fost una fulger, iar proiectul a trecut la limită, cu 12 voturi „pentru“, date de PNL şi PMP, şi 11 „împotrivă“, date de PSD şi ALDE. Faţă de anul trecut, proiectul a scăpat de modificări, deoarece amendamentele propuse de grupul PSD-ALDE nu au trecut, motiv pentru care aceştia din urmă au şi votat împotrivă.

În linii mari ceea ce trebuie ştiut despre bugetul municipiului din acest an e faptul că veniturile totale prognozate însumează peste 125 milioane de lei, fapt care, potrivit primarului Dragoş Chitic, se datorează trecerii salariilor cadrelor didactice direct în sarcina Ministerului Educaţiei, astfel că vorbim din start despre câteva zeci de milioane de lei care nu vor mai intra în conturile municipiului.

„Extrăgând suma aferentă acestor salarii, rămâne un buget de 125 de milioane de lei, aproape egal cu bugetul de anul trecut, ca execuţie. Eu sper să depăşim acest buget, practic, asigurarea unei stabilităţi financiare rămâne o prioritate pentru mine. Dacă vom reuşi să finalizăm ceea ce am convenit deja cu BCR – în sensul refinanţării creditului mare, atunci vom ajunge într-o zonă de confort financiar, în sensul că vom avea un disponibil aproximativ egal cu cel de anul trecut. Aici, însă, se impune să menţionez că apar două condiţii: una este să încasăm taxele şi impozitele la nivelul estimat (…) şi a doua condiţie este ca, la mijlocul anului, aşa cum a promis noul ministru de finanţe, să se vină cu o suplimentare din partea Guvernului a sumelor de bani alocate UAT-urilor din ţară, pentru diferenţa care se pierde comparativ cu anul 2017, aşa cum spune legea (n.r. – cota ce revine primăriilor în urma reducerii impozitului pe venit)“, a precizat primarul Dragoş Chitic.

Edilul a mai menţionat faptul că, în bugetul de anul acesta s-a alocat o sumă mai mare de bani pentru sectorul fondurilor europene „pentru că deja au început să se deschidă axele de finanţare şi e nevoie de pregătirea documentaţiilor preliminare – studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi alte avize care sunt necesare“, a completat edilul.

În ceea ce priveşte partea de investiţii reprezentanţii primăriei au precizat că vor continua şi anul acesta asfaltările în oraş, dar şi în zonele periferice (acolo unde sunt străzi pietruite), afirmând totodată că acesta este unul dintre „programele cele mai apreciate de către pietreni anul trecut“.

„Pe parcursul anului voi face precizări despre aceste evoluţii. Există încă unele incertitudini asupra sumelor de bani pe care le vom avea disponibile, pentru că încă nu am intrat în prevederile revoluţiei fiscale. Abia luna martie va fi luna în care vom primi o cotă conform noului Cod fiscal; atunci vom vedea care este influenţa şi cu cât va scădea această cotă lunară, comparativ cu anul trecut“, a mai declarat Dragoş Chitic.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.