Acasă Eveniment Morenciu părăseşte arestul poliţiei

Morenciu părăseşte arestul poliţiei

643
0
DISTRIBUIȚI

Judecătorii băcăuani au decis, la sfârşitul săptămânii trecute, să-l pună în libertate pe Dan Morenciu, fostul manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ. Acesta este acuzat că a primit peste 100.000 de euro şpagă pentru angajări şi a fost arestat preventiv în luna mai, mandatul de arest fiindu-i reînnoit periodic, până acum.

Surprinzător, propunerea de renunţare la arestul preventiv şi plasarea lui Morenciu sub control judiciar a fost făcută de procurorii DNA şi admisă de Tribunalul Bacău. Acest lucru poate însemna finalizarea anchetei în ceea ce-l priveşte. Nu este exclus, de asemenea, ca Morenciu să fi recunoscut, până la urmă, faptele.

În acelaşi dosar au mai fost arestate preventiv asistentelor-şefe Luminiţa Rozonschi (substaţia Piatra-Neamţ) şi Elena Preda (substaţia Târgu-Neamţ) precum şi o parte dintre cei 18 angajaţi de la Ambulanţă care au dat şpagă, dar împotriva acestora s-au luat apoi măsuri preventive mai lejere, după ce şi-au recunoscut faptele şi au colaborat cu procurorii pentru derularea anchetei. Până acum, Morenciu nu recunoscuse niciuna din acuzaţiile aduse, deşi fusese prins în flagrant.

Şefii de la Ambulanţa Nemţeană şi liderul de sindicat Gladior Andronache sunt cercetaţi pentru că ar fi primit peste 100.000 de euro şapagă pentru a angaja, în urma unor concursuri trucate, cel puţin 18 indivizi. Principalul beneficiar al şpăgilor era Morenciu, la acea vreme manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ, funcţie pe care o deţinea prin ordin de ministru şi pe care a pierdut-o după arestarea sa, la sfârşitul lunii mai.

Plasat sub control judiciar, Morenciu are de respectat o serie de obligaţii. „În temeiul art. 215, alin. 1 Cod de procedură penală, impune inculpatului Morenciu Dan Dorin, ca pe durata cât se află sub control judiciar să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În temeiul art. 215, alin. 2, lit. a şi d Cod de procedură penală, pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului: – să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; – să nu se apropie de Preda Elena, Rozoschi Maria Luminiţa, Andronache Gladior, Leonte Elena, Drăguşanu Ionela-Mihaela, Movilă Cristian, Oglinzanu Mihai-Marius, Cristescu Constantin, Rascarache Ioana-Cătălina, Iacob Ana-Maria, Alexa Daniela, Ciubotaru Alexandra-Andreea, Matei Neculai Victor, Doarbeş Ionuţ, Afloarei Petronela Larisa, Vrînceanu Mihai Sebastian, Faraon Ionel, Neacşu Petru, Jigău Ciprian Constantin, Roşu Marius, Trăscăoanu-Stoian Ioan şi Pîntea Luiza-Mariana şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. În temeiul art. 215 alin. 3 Cod de procedură penală, atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În temeiul art. 125 din Legea nr. 254/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, desemnează ca autoritate de supraveghere a măsurii controlului judiciar şi a obligaţiilor impuse inculpatului, I.P.J. Neamţ – Biroul de Investigaţii Criminale – Serviciul Supravegheri Judiciare. Inculpatul a fost asistat de apărător ales. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia“, potrivit hotărârii Tribunalului Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.