Din cauză că nu au completat integral chestionarele, ori le-au completat cu date greşite, mii de nemţeni care s-au autorecenzat vor primi, în perioada următoare, şi vizita recenzorilor special desemnaţi.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, circa 15% dintre chestionarele de autorecenzare nu au putut fi validate – asta însemnând aproape două milioane de persoane. La Neamţ, potrivit directorului Statisticii judeţene – Claudiu Harabagiu-Leporda, nu se ştie câte persoane se află în această postură.
Însă, având în vedere ponderea chestionarelor invalidate, la nivel naţional, precum şi faptul că în Neamţ apar ca autorecenzate 225.000 de persoane, rezultă că măcar 25.000 de nemţeni s-au autorecenzat degeaba.
Cei ale căror chestionare nu au putut fi validate (deşi au primit acele mail-uri de confirmare!) sunt obligaţi să răspundă la întrebările recenzorilor, altminteri se consideră că refuză să participe la recensământ şi pot fi amendaţi cu până la 3.000 de lei.
Cum s-a ajuns la această situaţie?
Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică afirmă că a fost o „scăpare“ în configurarea platformei de autorecenzare, care a permis autorecenzarea incompletă.
Şi atunci, cum puteţi afla dacă apăreţi ca recenzaţi ori, dimpotrivă, figuraţi ca persoane nerecenzate? Intraţi pe site-ul recensamantromania.ro, unde există o secţiune numită „Dovada autorecenzării“; veţi introduce CNP-ul, iar în cazul în care datele au fost completate corect, vă va fi eliberată dovada de autorecenzare. În cazul în care nu sunt corect completate datele, ori în formular au fost omise anumite rubrici, va apărea un mesaj care vă va anunţa acest fapt.
Etapa recenzării din uşă în uşă se va încheia pe 17 iulie. (Liviu ILIE)