Escrocii au îmbunătăţit metoda „Accidentul“, folosind alte tehnici pentru a-i induce în eroare pe naivi, după cum atrage atenţia Poliţia, într-un comunicat de presă. Dacă, până acum, ţeparii pretindeau că sunt medici sau avocaţi şi sunau victimele (majoritatea bătrâni) spunându-le că o rudă a fost implicată într-un eveniment rutier şi are nevoie de bani, ori pentru operaţie, ori pentru a scăpa de dosar penal, recent a început să se aplice altă strategie.
„Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept poliţist, şi o informa că urmează să fie contactată telefonic de un infractor, care îi va solicita o sumă de bani.
Indicaţiile falsului poliţist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reţinut, ulterior, de Poliţie“, arată Poliţia într-o informare. Strategia a fost descoperită la sfârşitul acestei săptămâni, după o amplă anchetă în care a fost destructurată o grupare infracţională româno-bulgară.
Având în vedere că, de la începutul anului, au fost înregistrate mai multe tentative de înşelăciune prin metoda „Accidentul“, Inspectoratul Judeţean de Poliţie atenţionează cetăţenii să fie vigilenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute, şi îi sfătuieşte să ţină cont de următorul set de recomandări: „Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate. În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de Poliţie sau Parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune.
Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii Poliţiei!“.
(Mihai SAVA)