Acasă Economic Mega-cerere unică: 46 de pagini de completat pentru subvenţii agricole

Mega-cerere unică: 46 de pagini de completat pentru subvenţii agricole

1323
0
DISTRIBUIȚI

Ieri dimineaţă s-a dat starul campaniei de depunere a cererilor pentru obţinerea subvenţiilor agricole pe 2017, fermierii putându-se prezenta la centrele APIA pentru a completa cererea unică de plată. Pentru mulţi dintre ei, completarea cererii va fi o piatră de încercare în condiţiile în care formularul are nu mai puţin de 46 de pagini. Chiar şi pentru un fermier cu experienţă în accesarea de subvenţii, şi care deţine toate celelalte acte care se depun la dosar, completarea unei astfel de cereri durează circa o oră. Asta înseamnă că un funcţionar APIA nu va putea verifica şi procesa mai mult de nouă-zece cereri pe zi.

Tocmai de aceea, reprezentanţii instituţiei reamintesc fermierilor cât de important este să respecte programarea la depunerea documentelor. Lor li se comunică, în scris, data şi ora la care se vor prezenta la centrele locale ale APIA. „Pentru a utiliza pe deplin timpul pe care APIA l-a rezervat fermierului pentru primirea cererii unice de plată, este necesar ca fermierul să se prezinte la data şi ora la care este programat, deoarece termenul de depunere a cererii de plată este 15 mai, fără alte prelungiri. În plus, recomandăm tuturor fermierilor să se conformeze programării pentru a evita aglomerarea din ultimele zile de depunere şi pentru a nu îngreuna procesul de primire a cererilor unice de plată“, a declarat Mihai Dorneanu – directorul APIA.

Campania de primire a cererilor unice de plată se va derula în perioada 1 martie – 15 mai, fără alte prelungiri de termen aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

La depunerea cererii, fermierul trebuie să depună şi o serie de documente. Adeverinţa eliberată de primăria din localitatea în care domiciliază fermierul, act care face dovada utilizării legale a terenului, este cel mai important document care se va depune alături de cererea de subvenţie. Pe lângă aceasta, solicitantul de subvenţii trebuie să mai prezinte funcţionarului APIA următoarele: cartea de identitate; dovada că are deschis un cont bancar; acte care atestă forma de organizare, înregistrarea fiscală şi numirea / desemnarea unui administrator, dacă e cazul; ade-verinţă conform înscrisurilor din re-gistrul agricol; copie conform cu ori-ginalul a contractului de închirere/concesiune a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi primărie.

Prin intermediul cererii unice de plată pot fi solicitate 11 tipuri de subvenţii.

Acestea sunt schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS); plata redistributivă; plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu; plata pentru tinerii fermieri; plata pentru micii fermieri; ajutoare naţionale tranzitorii; sprijinul cuplat pentru soia, lucernă, mazăre boabe şi fasole pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi fibră, orez, sămânţă de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp, legume cultivate în sere, legume cultivate în solarii, prune, mere, cireşe, vişine, caise, zarzăre destinate industrializării pentru obţinerea de produse alimentare nonalcoolice, cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară, ovine, caprine, taurine din rase de carne şi metişii acestora, vaci de lapte, bivoliţe de lapte, viermi de mătase; plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice; plăţi agro-mediu şi climă; plăţi pentru agricultura ecologică.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.