Acasă Social Hamburger negru – premieră pentru pietreni

Hamburger negru – premieră pentru pietreni

1493
0
DISTRIBUIȚI

l preparatul a fost inventat de Ioan Popa, care participă la concursul „Chefi la cuţite“

Ioan Popa, un pietrean în vârstă de 33 de ani, care i-a uimit pe juraţii concursului culinar „Chefi la cuţite“, prezentându-le un preparat cu mămăligă neagră, a adus, ieri, în oraşul de sub Pietricica, hamburgerul negru (acesta fiind făcut pe bază de cărbune vegetal). De fapt doar chifla este neagră, carnea fiind de vită, preparată după o reţetă secretă, iar meniul fiind completat cu chipsuri făcute manual din cartofi şi un sos special. Hamburgerul negru poate fi găsit la restaurantul de la Telegondolă, alături de o altă reţetă secretă de costiţă, inventată tot de Popa.

Pietreanul îndrăgostit de bucătăria naturistă are 33 de ani şi lucrează în Scoţia, fiind venit în România de puţin timp. La prima participare la emisiunea-concurs „Chefi la cuţite“ el a făcut furori: „Felicitări, ne-ai stins lumina“, a zis Florin Dumitrescu impresionat de preparatul acestuia – o reţetă de Saint-Jacques marinat în şofran, pe o bază de mămăligă neagră şi cremă de cartofi violeţi cu varză roşie. Atunci, Ioan Popa a obţinut trei cuţite din trei cuţite, maximum posibil, şi a trecut în faza următoare a competiţiei.

Povestea de viaţă a bucătarului pietrean seamănă cu cea a multor români plecaţi peste hotare. De la 18 ani, el s-a dus în Italia unde, la început, a lucrat ca spălător de vase, iar ulterior a avansat, a făcut cursuri speciale şi a ajuns bucătar-şef. „Pentru mine, bucătăria înseamnă tot, mă simt liber, acolo uit de tot, ore întregi. La 18 ani, nu reuşeam să fac nimic. Majoritatea prietenilor au ajuns, ba la puşcărie, cu droguri şi, atunci, am preferat să plec din ţară. Am plecat în Italia, ca să-mi fac un viitor. Am avut norocul de a cunoaşte o persoană care m-a ajutat să găsesc de lucru, într-un hotel, şi am avut ocazia de a ajuta în bucătărie la spălat vase. Atunci mi-am dat seama că îmi place şi am făcut un curs la Academia Internaţională de Cuisine Lucca. Un bucătar de la şcoală m-a angajat într-un restaurant, după care am obţinut un contract în Austria, m-am reîntors în Italia, unde am lucrat cu un an înainte. Patronul m-a confirmat ca bucătar-şef şi am primit altă ofertă în Scoţia, unde sunt momentan“, a povestit Ioan Popa.

După concurs, Popa se gândeşte să rămână în Piatra-Neamţ, dacă condiţiile financiare îi vor permite, şi chiar să-şi deschidă propriul restaurant. El a mai povestit că are în plan să mai facă şi chifle de alte culori, tot pe bază de ingrediente naturale (cu extracte din plante şi legume) şi că prepararea unei singure astfel de chifle durează aproximativ patru ore.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.