Acasă Administratie Mafia lemnului – trimisă în judecată

Mafia lemnului – trimisă în judecată

2477
0
DISTRIBUIȚI

După aproape 6 ani de cercetări, anchetatorii DIICOT au finalizat urmărirea penală şi au dispus tragerea la răspundere a mai multor afacerişti, pentru constituire într-un grup infracţional organizat specializat în furt de lemn şi efaziune fiscală. Ei sunt: fraţii Adrian, Iulian şi Emil Panţîr, din comuna Bicaz Chei (patroni ai firmelor Pan & Forest şi Bradu Forest), Emilian Moldovan (administrator al SC Mold Tranzit Bicaz Chei), Peter Alexandru Asztalos (care coordonează SC Alex Company Trans), pădurarul Ioan Marcu (acuzat de abuz în serviciu), Gheorghe Andruşcă, Ioan Vodă, Sebastian Maxim, Bogdan Traian Râşnoveanu, Alexandru Mihai Lilă, Vasile Parfene, Gabriel Claudiu Şuteu şi Silviu Ioan Semenic. Rechizitoriul acestora, abia intrat pe rolul Tribunalului, urmează să fie controlat sub aspectul legalităţii, în procedura de cameră preliminară.

Cum acţionau infractorii

În acest dosar, DIICOT a făcut, în septembrie 2015, mai multe percheziţii la 17 persoane de pe Valea Bistriţei, precum şi în judeţele Bacău, Harghita şi Argeş. Atunci, cinci persoane au fost reţinute, iar ulterior plasate sub control judiciar.

DIICOT a explicat, într-un comunicat de presă, modalitatea folosită de membrii grupului infracţionat în acest caz: „Era aceea de a participa, frecvent, la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura, în acest mod, accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective.

Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind  considerabile. Ulterior, persoanele cercetate procedau la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals, ori care erau anulate ulterior la destinaţie, iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire. Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au  înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă. Prejudiciul  cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei“.

La descinderile din 2015, au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţă ilicită.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.