Din cauza unui coş de fum deteriorat, în după-amiaza de 25 ianuarie, a izbucnit un puternic incendiu la casa unei familii din comuna Cândeşti. Alarma a fost dată pe la ora 13.30, iar la locul evenimentului s-au deplasat trei echipaje de pompieri pietreni cu două autospeciale şi o ambulanţă SMURD, conform protocolului. În sprijinul militarilor au intervenit şi cinci voluntari cu o altă maşină. Totuşi, au ars aproximativ 220 de metri pătraţi din acoperişul locuinţei, planşeul din rombeton pe 120 mp, izolaţia din polistirent pe 60 mp şi diverse materiale depozitate în pod. Flăcările s-au extins şi la o anexă, lipită de casă, unde s-au mistuit vreo 30 de metri pătraţi de perete din scândură. Echipajul de paramedici SMURD a acordat îngrijiri medicale unei persoane care locuia în imediata apropiere a imobilului cuprins de flăcări, şi care a făcut un atac de panică.
Ţinând cont de avertizările meteorologice, care anunţă temperatură în continuă scădere pentru perioada imediat următoare, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ reaminteşte principalele reguli de prevenire a incendiilor: „Curăţă periodic coşurile de fum; nu folosi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte; nu utiliza echipamente electrice cu improvizaţii; nu lăsa la îndemâna copiilor chibrituri, brichete; educă şi supraveghează copiii pentru a nu se juca cu focul!“.
Pompierii atenţionează că o creştere substanţială a evenimentelor se înregistrează în lunile ianuarie, februarie şi martie, atunci când sunt folosite instalaţii şi echipamente pentru a încălzi locuinţa. În cele mai multe dintre situaţii, cauzele care au condus la producerea incendiilor au constat în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coş de fum necurăţat, instalaţii electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.
(Mihai SAVA)