Reprezentanţii Uniunii Sanitas Neamţ au anunţat că în forma finală a actului normativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi care a fost aprobat miercuri, 7 iunie, se regăsesc o serie de amendamente pe care Federaţia Sanitas le-a propus şi le-a negociat cu iniţiatorii legii. Potrivit unui comunicat de presă, remis de Sanitas Neamţ, printre „bilele albe“ câştigate în favoarea angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială sunt: acordarea lunară a indemnizaţiei de hrană, cu menţiunea că tichetele de masă continuă să se acorde până la 31 decembrie 2017; salariul de bază va fi majorat cu 7,5%, şi pentru şef sectie, farmacist şef punct de lucru, personal care desfăşoară control în sănătate publică, respectiv 10% pentru asistent coordonator; personalul de specialitate din DSP-uri va fi salarizat la nivelul unităţilor clinice; sporurile pentru condiţiile de muncă se vor acorda şi personalului auxiliar sanitar etc. Totuşi, o pierdere semnificativă pe care au suferit-o sindicatele o reprezintă plafonarea sporurilor la 30%, la nivelul de ordonatorului de credite, pentru fiecare unitate spitalicească. Aşa cum a explicat Eva Ungureanu, liderul Sanitas Neamţ, acest plafon ar urma să afecteze spitalele care au cei mai mulţi angajaţi cu sporuri de peste 30%.
„Dacă se elimină acest spor, atunci nu va mai lucra nimeni la TBC, Psihiatrie, SIDA, UPU, ATI. Asta pentru că mie mi-ar conveni să lucrez într-un sector care este mult mai liniştit decât să mă expun pericolului pe acelaşi salariu. Aici încă mai sunt discuţii, dar cu siguranţă le vom obţine, pentru că nu se pot scoate aceste sporuri. Eu cred că în majoritatea spitalelor se depăşeşte acest spor de 30%“, a spus Ungureanu.
În judeţul Neamţ, printre cele mai mari sporuri salariale le au angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani şi Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae“ Roman. La nivelul acestor unităţi, sporurile depăşesc 75% din valoarea salariilor de bază. „Eu mă gândesc că în cazul nostru nu au cum să lase acest lucru aşa, pentru că nu ar mai accepta nimeni să lucreze în spital. Pericolul există şi salariile sunt mai bune decât în alte părţi tocmai pentru sporul de TBC. Indiferent de ce protecţie avem şi asigurăm, posibilitatea să contactezi boala este foarte mare. Am avut chiar şi cazuri de îmbolnăviri ale personalului. Sperăm că totuşi sindicatele se gândesc că, asemenea nouă, sunt peste 30 de spitale de «pneumo», în ţară, care au sporuri mult mai mari decât avem noi“, a spus Emilia Ciobanu, directoarea spitalului de la Bisericani. La Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae“ Roman, aşa cum ne-a declarat medicul Anca Hîncu, directoarea instituţiei, sporurile salariale ale angajaţilor sunt de 75%.
„Pe partea de psihiatrie, toată lumea de la noi are spor de 75%. Dacă ne li-mitează şi suntem daţi înapoi nu e bine. De altfel, nici nu ar veni lumea să lucreze dacă nu ar fi motivată“, a declarat Hîncu.
Legea adoptată, semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului, se comunică, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Avocatului Poporului şi se depune la se-cretarul general al Camerei Deputaţilor şi la secretarul general al Senatului, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale. După împlinirea termenului de mai sus, legea se trimite, sub semnătura preşedintelui Camerei Deputaţilor, Preşedintelui României în vederea promulgării. (T. MARIAN)