Consilierii judeţeni nu încetează să uimească. Ieri, pe neanunţate, au votat cu unanimitate suplimentarea posturilor de membri în Adunările Generale a Acţionarilor la SC Troleibuzul SA şi la Compania Judeţeană Apa Serv SA.
Într-un proiect propus cu o zi înainte de şedinţa ordinară de la acest final de an se menţionează că este necesară majorarea „de la 7 la 11 a numărului de persoane împuternicite să reprezinte instituţia noastră în cadrul AGA la SC Troleibuzul SA şi la Compania Judeţeană Apa Serv SA în vederea asigurării unei mai bune implicări a consilierilor judeţeni în acti-vitatea respectivilor agenţi economici de interes judeţean“.
Necesitatea majorării numărului de posturi remunerate generos din banii pu-blici nu apare explicată în expunerea de motive. Se menţionează doar că trebuie înlocuiţi Gheor-ghe Vasiloiu, căruia i-a încetat mandatul de la Troleibuzul şi regretatul Neculai Andone de la Compania Apa Serv.
Consilierii au votat fără să discute, iar după aprobare Dan Vasile Constantin a declarat că va convoca membrii din conducerea Apa Serv pentru a modifica statutul companiei, astfel încât să fie posibilă şi acolo majorarea numărului de posturi remunerate din banii contribuabililor.
S-au făcut şi primele nominalizări pentru SC Troleibuzul. Bani mai mulţi prin buzunare (cu câte 1.000 de lei lunar) vor avea acum Ioan Păcală de la PSD, Gabriel Vişan de la PNL, Cristian Tapalagă şi Lucian Pascariu, independenţi (foşti PDL) şi Constantin Sandu de la UNPR. La Compania Apa Serv, cel care a ajuns să-i ia locul lui Neculai Andone este uneperistul Daniel Vasiliu. Va urma completarea AGA cu restul de patru consilieri, conform suplimentării aprobate ieri.
343.200 de lei pe an pe indemnizaţii
Indemnizaţiile pe care le vor primi agamanii, doar la SC Troleibuzul şi la Compania Apa Serv, anual, se ridică la suma de 343.200 de lei. Conform legii, indemnizaţiile acestora pot fi între 1% şi 20% din salariul managerului firmei respective.
Astfel, la SC Troleibuzul SA, indemnizaţia de şedinţă este de 1.000 de lei lunar, în timp ce la Compania Apa Serv este de 1.600 de lei lunar.
La începutul acestui mandat, indemnizaţiile consilierilor erau de doar 1% din salariul managerilor, dar în septembrie 2013, 21 de consilieri judeţeni, toţi de la PSD, PDL şi PP-DD, dar şi un liberal au propus şi aprobat majorarea de 20 de ori a indemnizaţiilor pe care le încasează lunar, pentru că participă la şedinţele adunărilor generale a acţionarilor la societăţile subordonate instituţiei judeţene.
Atunci, spre deosebire de acum, a existat şi un amandament făcut de Constantin Iacoban, reprezentantul UNPR, partidul care nu avea pe atunci niciun membru în AGA de la societăţile comerciale. El a propus ca indemnizaţia celor care fac parte din aceste structuri să fie o sumă fixă.
În subordinea Consiliului Judeţean Neamţ sunt doar patru societăţi comerciale la care se pot aplica aceste prevederi (Drupo, Apa Serv, Troleibuzul şi Neamţ Turism).
(A.N.)
De asta avem apa rece asa scumpa ,trebuie bani pentru alesi!!!
1600 de lei?sfidare,salarul meu net pe 2luni!!!