Situaţia în care a ajuns Staţiunea Neguleşti, acolo unde angajaţii merg cu executorii şi iau din obiectele de decoraţiuni pentru a primi ceva în schimbul salariilor restante, este din nou în atenţia consilierilor judeţeni, care afirmă că vor remedia problemele. Pentru a rezolva însă această situaţie, ar trebui mai întâi să ia la puricat întreaga activitate a celor care se mai află (încă) la conducerea staţiunii, şi care au gestionat fondurile financiare cum le-a trecut prin cap. Tot mai multe voci susţin că la Neguleşti s-au cheltuit bani publici în interesul câtorva persoane, care au băgat în buzunar fondurile de salarii şi şi-au urmărit doar propriul interes. Zvonurile s-au înmulţit în ultima perioadă, însă până acum niciunul din angajaţi nu a fost dispus să vorbească despre ce se întâmplă acolo. În premieră, vă prezentăm detaliile jafului de la Staţiunea Neguleşti, aşa cum reiese din declaraţiile mai multor angajaţi care au şi obţinut, în mai anul acesta, executarea silită a SC Neamţ Turism SA, pentru salariile neprimite. Din motive lesne de înţeles nu vom dezvălui identitatea acestor angajaţi. Declaraţiile lor nu mai au nevoie de comentarii suplimentare, motiv pentru care le şi ordonăm cronologic.
Banii de salarii daţi pe var şi tapet
„Consiliul Judeţean a alocat, în luna decembrie a anului 2012, 70.000 de lei pentru a aduce societatea la zi, asta însemnând bani pentru plata datoriilor acumulate la o parte din furnizorii de marfă şi salariile pe ultimele patru luni din 2012, inclusiv datoriile catre finanţe şi asigurarile sociale, obligaţii care nu au fost achitate de către cei de la conducere. Ei nu a dat salariul până în decembrie inclusiv, ci doar până în noiembrie, restul de bani fiind «investiţi» într-o renovare a barului. Din banii de salarii s-au cumpărat tapet, var, lac şi, mai ales, a fost plătit «domnul Ciprian», omul de casă al conducerii. Această pregătire a fost un preambul la «marea deschidere», de pe 3 februarie, unde s-au cheltuit din nou bani pentru mâncare, băutură şi multe altele, care nu s-au regăsit ca şi cheltuieli, nicăieri. Au fost bani aruncaţi pe o petrecere «privată» mai degrabă, decât în folosul societăţii şi al angajaţilor“.
8 Martie şi Ziua Poliţiei – şpriţuri nefacturate
„Pe 8 Martie s-a organizat «Ziua Femeii» la Neguleşti, unde Primaria Roznov şi-a trimis doamnele, pe banii primăriei se spune, doar că încasările nu justifică banii cheltuiţi. Mai exact, s-au cheltuit 2.907,34 lei doar pentru mâncare, iar aici nu se regăseşte nicio factură pentru băutură (vin, whisky, aperitive) şi mai ales nu există factură pentru banii daţi muzicanţilor care au întreţinut atmosfera. Nu ştiu exact pe ce dată s-a sărbătorit Ziua Poliţiei, pe care şeful de post din comuna Piatra Şoimului a organizat-o la Neguleşti. Nu ştiu cât a cheltuit societatea aici şi cât a plătit şeful de post, dar ştiu că domnul respectiv i-a aprovizionat pe cei din conducerea staţiunii, toată perioada de vară şi iarnă, cu lemne de foc. Nu cunosc valoarea acestora pentru că nu există niciun singur deviz de transport si aprovizionare cu lemn de foc (câţi metru cubi, cât a costat, dacă s-a făcut plata). Ştiu însă sigur că şeful de post nu a încasat mare parte din bani, iar lemnul consumat trebuie plătit“.
Seria banchetelor
„La data de 7 iunie 2013 am avut în staţiune primul banchet cu 60 de persoane, din care o parte au rămas o noapte şi încă o zi la noi. Atunci nu s-a bătut în casa de marcat «venitul» pentru toate cele 60 de persoane, nici la masă nici la cazare, rămânând astfel bani de «buzunar» din nebătutul în casă. Meniul a fost de 45 de lei/ persoană, iar cazarea 30 de lei/ persoană. Pe 14 iunie urmeaza un alt banchet cu 40 persoane şi meniu de 50 lei. S-au bătut în casă încasările pentru 30 de persoane, fără cazare în acte, doar cu câteva cazări aşa de ochii autorităţilor. Pe 22 iunie a fost un alt banchet cu 21 de persoane (meniu de 28 de lei, fără cazare) şi pe 29 iunie a avut loc un majorat cu 36 de persoane (meniu de 50 de lei, dar cazări nu au fost trecute în acte). Pe luna iunie a fost bătută în casă suma de 10.881 lei, dar suma încasărilor a fost cu mult, mult mai mare“.
Motocicliştii şi cumătriile
„În ziua de 13 iulie 2013 a avut loc o nuntă nonconformistă de motociclişti, unde preşedintele clubului judeţean de motociclişti a dat un avans de 1.000 de lei, bani doar pentru închirierea sălii. Pentru acea zi sunt şi cazări, dar nebătute în casă, iar avansul primit nu a fost evidenţiat în acte. I-am spus celui care a plătit să ceară factură. A cerut săracul şi cred că mai cere şi în ziua de azi, că a rămas numai cu cerutul. A urmat apoi ziua de naştere a şefului de post din Piatra Şoimului, pe 19 iulie 2013. Atunci au participat 33 de persoane. Nu pot dovedi cât s-a cheltuit şi dacă s-a încasat ceva, însă la acea dată salariile noastre nu fuseseră plătite din ianuarie 2013. Pe 1 august vin în tabără, prin Direcţia Generală de Protecţie a Copilului, nouă persoane de la Centrul «Familia mea», pentru o săptămână, iar pe 26 august alte 20 de persoane, la un preţ de 45 de lei/ persoană. Încasările nu au fost marcate. Pe 7 august au mai fost 37 de oameni, cazaţi pentru şapte zile, care au plecat foarte nemulţumiţi de preţurile cerute în condiţiile în care au stat. Au mai fost următoarele evenimente plătite şi nebătute în casă, ori bătute parţial: 17 august – cumătrie, 23 august – onomastică (26 de persoane), 24 august – nuntă cu 100 de persoane (meniu 100 de lei), 1 septembrie 2013 – cumătrie cu 90 de persoane (meniu 90 de lei), 15 septembrie – altă cumătrie cu rudele primarului de Roznov, 28 decembrie – cumătrie cu 80 de persoane (meniu 100 de lei şi cazări), 29 decembrie – cumătrie (40 de persoane, meniu 90 de lei), 31 decembrie – Revelion cu 138 persoane (meniu de 170 de lei), 3 ianuarie 2014 – cazări cu 45 de persoane şi la masă 65 de persoane, de Ziua Femeii anul acesta – 100 de persoane (meniu 100 de lei), iar pe 10 martie 2014 au venit 50 de persoane (tot personalul Primariei Roznov, inclusiv consilierii locali) la Negulesti. Nu ştiu cât s-a încasat sau cât a costat meniul“.
Umili la poarta boierului
„Am mai primit, pe parcursul anului, de la cei din conducere, câte un bănuţ din salarii, că stăteam săraci umili la poarta boierului. La SC Neamţ Turism SA sunt opt angajaţi, în baza unui contract individual de muncă, pe Legea 53, respectiv Codul Muncii, după cum urmează: şase cu program normal de lucru de opt ore/ zi, o persoană cu fracţiune de normă de două ore/ zi, respective inspector de resurse umane, şi o persoană cu fracţiune de normă de patru ore/ zi, respectiv contabil. Cele două persoane cu timp fracţionat de muncă nu au luat salarile din martie – aprilie 2013. O persoană a luat salariul până în luna iulie inclusiv, patru până în iunie, iar alta, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei, şi prin procedură de executare silită, a încasat din drepturile salariale până în martie 2014, inclusiv.
Sunt foarte multe datorii în prezent la furnizorii de unde s-a luat marfa şi nu a fost achitată. Vin agenţii de vânzări ţepuiţi să încaseze marfa din 2013 februarie – martie. Ultima aprovizionare, de 6.000 de lei, a fost făcută de un agent al unei societăţi comerciale din oraşul Bicaz, care tot face cărare la Neguleşti să-şi încaseze facturile.
O altă problemă este că nu există, conform legii, nicio fişă de înregistrare a turiştilor în hotel, aşa cum este prevăzut în legislaţia din domeniul turismului, pentru o colaborare cu cei de la Ministerul Afacerilor Interne şi pentru o corectă supraveghere şi menţinerea unui climat de siguranţă. În mod normal, la cazare se întocmeşte fişa în trei exemplare, unul i se dă turistului, altul rămâne la hotel, iar al treilea este trimis Poliţiei. Deci toate cazările au fost făcute aşa «ca la noi acasă», iar cazarmamentul a fost spălat, curăţat, călcat cu forţe şi resurse propii. Spun aceasta pentru că, dacă se încasau corect toţi banii pe cazări, aveam de acolo material de curaţenie şi întreţinere şi nu trebuia să fie luaţi din alte surse.
Cu totul alta ar fi fost situaţia dacă persoanele de la conducerea staţiunii, după plata datoriilor din 2012, din cei 70.000 de lei primiţi în martie 2013, ar fi trimis întreaga echipă în şomaj pe perioada de iarnă – primăvară, iar în perioadă de vară – toamnă, cu rezervele materiale rămase, s-ar fi redeschis activitatea, când sunt cele mai bogate luni la cazări şi evenimente. Aceasta este părerea mea, şi a colegilor, şi cred că s-ar putea aplica această metodă pe viitor“.
Dacă va mai exista un viitor pentru SC Neamţ Turism SA…
Datorii de 200.000 de lei
Potrivit celor declarate de Mădălina Ciubotaru, directorul firmei Neamţ Turism, datoriile acestei societăţi ajung la vreo 200.000 de lei, sumă în care sunt incluse restanţele la plata salariilor, dar şi a contribuţiilor la stat şi plata furnizorilor. Ea a şi menţionat că, în cazul unei angajate care a venit cu ordin de executare silită, au fost plătiţi 4.000 de lei, un televizor, un frigider şi alte electrocasnice, până la suma de aproape 14.000 de lei. Până la acest moment, singura situaţie clară a firmei este redată de un bilanţ contabil realizat la finalul lunii iunie. Mai mult, cei care au fost trimişi să reprezinte Consiliul Judeţean în AGA la SC Neamţ Turism SA au demisionat pe rând, dându-şi seama că pot ajunge să dea cu subsemnatul pe la Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Cum va fi salvată staţiunea?
La scurt timp de la momentul în care a fost ales preşedinte interimar la CJ, Constantin Iacoban (care e şi membru în AGA la Neamţ Turism) a spus că este necesară o intervenţie rapidă pentru a soluţiona problemele de la Neguleşti: „M-am gândit la variantele ce le putem adopta pentru a salva staţiunea. Acolo trebuie o infuzie de capital şi trebuie să luăm o măsură administrativă care să-i privească pe cei care au administrat, în numele firmei, staţiunea. Oamenii care sunt acolo pe funcţii nu au competenţe să rezolve problemele şi atunci nu o să-i mai lăsăm o secundă pe post. Vedem ce putem face. Ori o infuzie de capital de la consiliu, ori o asociere“.
(Mihai SAVA)
Domnule reporter va felicit pentru curajul de care dati dovada in a relata astpecte care duc direct la mafia instaurata in orasul Roznov, mafie care de ani buni face legea acolo si nimeni nu se sesizeaza. Va scriu din strainatate, muncesc in Roma incercand sa_mi ajut familia pe cat posibil, care traieste in tara de pe o zi pe alta.
Oare cine trebuie sa se sesizeze dupa tot ceea ce spuneti mai sus. Observ ca oamenii de acolo au si castigat pe cale juridica drepturile banesti, deci aceste fapte se stiu de mult si nimeni nu pateste nimic,ba mai mult asa intitulata directoare de acolo mai are tupeul sa va declare ca statiunea are datorii.
Inteleg ca aveti si declaratii ale angajatilor, asta inseamna ca acolo cineva face legea cu ajutorul celor care ar trebui sa ancheteze pentru ca e prea pe fata. Oare cine ii acopera pe acesti indivizi……………….
cum de s-a reusit sa puna mana pe acest obiectiv important o persoana care a terrminat liceul de la roznov pe imfluienta din partea primarului roznov( tatal acestei fete) care nu are nici o pregatire.
domnilor de la consiliul judetean cred ca sunteti partasi la distrugerea negulestiului si la cheltuirea banilor publici
domnilor de la consiliul judetean trezitiva gata cu magariile cred ca este timpul sa vizitati DNA-ul si sa fiti cazati 29 zile la beciul domnesc, sefii vostri de la PDL va ASTEAPTA CU DRAG.