După două zile de la războiul ţigănesc desfăşurat în centrul oraşului Târgu-Neamţ, eveniment care a arătat neputinţa autorităţilor de a gestiona un conflict de amploare în urbea de lângă Ozana, duminică după-amiază (8 iulie) alţi ţigani s-au luat la bătaie.
Scandalul a izbucnit pe la ora 14.45, la casa unor etnici de pe strada Alexandru Vlahuţă (în cartierul Tăbăcari), din cauza neînţelegerilor dintre două familii. Mai exact, părinţii unei pirande în vârstă de 14 ani, gravidă în 25 de săptămâni cu un tânăr cu care trăia, s-au luat la ceartă cu băiatul şi părinţii acestuia pe motiv că fata nu ar fi bine tratată. În conflict au fost implicate şase persoane, cu vârste între 14 şi 46 de ani. Cu toţii s-au luat la bătaie, lovindu-se cu pumnii şi cu nişte lemne. Martorii au sunat la 112 şi, de data aceasta, în foarte scurt timp, la locul evenimentului au sosit poliţiştii, jandarmii, dar şi luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale („mascaţii“). De asemenea, în urma solicitării forţelor de ordine, în zonă au intervenit trei echipaje din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Conflictul de duminică s-a soldat cu rănirea a trei persoane: ţiganca gravidă (care a suferit un traumatism abdominal şi a făcut un atac de panică), un bărbat de 32 de ani (traumatism cranio-facial şi plagă tăiată la buza superioară) lovit cu pumnul şi altul de 33 de ani care s-a ales cu un traumatism cranio-cerebral după ce a luat o scândură în cap. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe şi act sexual cu un minor; derulând cercetări pentru a stabili dacă în acest eveniment au fost implicate şi persoane care au participat la bătaia de joia trecută.
Oraşul – declarat „zonă specială de siguranţă publică“
Bătaia ţigănească (pornită tot de la o ţigancă gravidă), în urma căreia urbea de sub Cetate a ajuns „vedetă“ naţională, a atras şi atenţia conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
După ce a analizat evenimentele şi modul în care s-a intervenit, IGPR a transmis un comunicat în care, printre altele, a anunţat că: „potrivit principului cel mai aproape de locul evenimentului intervine, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de ordine publică, format din doi poliţişti, care a ajuns la locaţia indicată, în mai puţin de cinci minute de la sesizare“; „un poliţist a ţinut permanent legătura cu dispeceratul unităţii, transmiţând informaţii în timp real şi solicitând sprijinul unor forţe suplimentare“; „au fost alertate şi două grupe din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, care au plecat spre locul evenimentului de la o altă misiune, executată în comuna Tazlău (percheziţii la doctorul stomatolog traficant de droguri, caz despre care am relatat în ediţia precedentă – n.r.), precum şi un echipaj din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi“; „la acest eveniment, au acţionat în total, în sistem integrat, 19 poliţişti şi cinci jandarmi“; „în urma activităţilor specifice, au mai fost identificate alte 42 de persoane care au fost prezente în zona de manifestare a situaţiei conflictuale“; „până la acest moment, nu au fost depuse plângeri penale pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe de către niciunul dintre participanţi“; „la nivel local, s-a hotărât, ca pe raza oraşului Târgu-Neamţ să fie instituită zonă specială de ordine publică, pe o perioadă de 30 zile, stabilindu-se măsuri concrete de suplimentare a dispozitivului şi organizarea de acţiuni preventiv-reactive. După această perioadă, se va realiza o nouă evaluare a situaţiei operative, iar în funcţie de rezultatul acesteia se vor dispune măsuri în consecinţă“.
Disperaţi, oamenii cer autorităţilor să ia măsuri
Scandalurile dintre ţigani, tot mai repetate în ultima vreme, i-au adus la disperare pe târgnemţeni. Îngrijoraţi că nimeni nu ia măsuri decât abia după ce se petrece vreo nenorocire, mai mulţi cetăţeni au făcut o petiţie pe care au trimis-o primarului Daniel Harpa, Jandarmeriei, Poliţiei, Direcţiei de Protecţie a Copilului şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. În aceasta, ei îşi exprimă temerile vizavi de activităţile ilegale ale ţiganilor, felul în care autoriăţile locale au gestionat şi continuă să gestioneze situaţia şi modul în care este perceput oraşul Târgu-Neamţ la nivel naţional după bătaia ţigănească din seara de 5 iulie.
În respectiva petiţie, semnatarii au cerut: „Punerea imediată în aplicare a prevederilor Codului Rutier – OUG 195/2002, actualizat 2018, respectiv interzicerea accesului cu atelaje hipo (căruţe) în oraş. Interzicera cerşetoriei şi aplicarea sancţiunilor maxime pentru combaterea fenomenului. Mobilizarea tuturor funcţionarilor publici ce au competenţe în speţă, ale căror salarii le plătim direct sau indirect noi, cetăţenii care cotizăm la bugetul local şi bugetele naţionale şi demararea imediată a unei campanii pentru verificarea tuturor familiilor de etnie prezente în oraşul Târgu-Neamţ în ceea ce priveşte următoarele aspecte: persoanele cu trecut/prezent infracţional (luarea lor în evidenţă şi monitorizarea activităţii lor mai atentă decât până acum de către Poliţia Orăşenească, Poliţia Locală şi Jandarmerie); familiile de etnie cu copii (dacă nu sunt capabili să îi crească, demararea imediată a procedurilor pentru instituţionalizare, iar pentru cei care rămân cu părinţii, demararea imediată a formalităţilor pentru incluziune socială şi trimitere la şcoală – în acest sens, solicităm aplicarea Legii 272/2004); includerea persoanelor apte de muncă şi a celor care nu sunt capabile să îşi plătească datoriile către bugetul local, într-un program de lucru în folosul comunităţii şi sancţionarea lor dură dacă nu vor să participe (solicitam realizarea tuturor demersurilor inter-instituţionale necesare pentru aplicarea prevederilor Codului Penal 2009, actualizat)“.
Legi există, dar trebuie aplicate
Reprezentanţii autorităţilor locale din Târgu-Neamţ s-au întrunit într-o şedinţă, după bătălia de joia trecută, în încercarea de a găsi soluţii pentru detensionarea conflictelor dintre ţigani şi menţinerea siguranţei cetăţenilor. Mare lucru nu au decis şi încă mai caută mijloace legale pentru a face ordine.
Cetăţenii însă, le aduc acum în atenţie că legi există, însă doar trebuie puse în aplicare, iar lucrurile vor evolua în bine, dacă se vrea. Astfel, în petiţia trimisă după noul scandal ţigănesc, semnatarii le arată factorilor decizionali cum să-şi facă treaba, solicitând următoarele: „Verificarea imediată a situaţiei locative a fiecărei familii de etnie din oraş. Pentru cei care sunt proprietari pe spaţiul lor, calcularea şi încasarea taxelor pe care le datorează către bugetul local. Evacuarea tuturor celor care locuiesc ilegal. Verificarea modului în care sunt racordaţi la utilităţi (apă, curent, canalizare, televiziune, internet) şi aplicarea tuturor sancţiunilor care se impun precum şi obligarea lor să intre în legalitate. În acest sens, vă rugăm să aveţi în vedere Legea 51/2006, completare 225/2016, Legea 123/2012 şi a altor reglementări în materie. Demararea unor programe complexe, inter-disciplinare şi inter-instituţionale pentru educarea etnicilor adulţi, în cadrul cărora să li se prezinte şi să li se explice pe înţelesul lor aspecte legale, principalele obligaţii pe care le au în societate, consecinţele la care se expun dacă nu le respectă, sarcini nedorite şi măsuri de contracepţie şi altele. Vă solicitam public să puneţi toate aceste lucruri în ordine şi să luaţi toate acele măsuri care se impun de foarte mult timp, pentru o egalitate reală în faţa legii. Dacă suntem toţi cetăţeni români, cetăţeni europeni şi dacă avem toţi aceleasi drepturi, atunci trebuie să intre şi ei în rând cu lumea şi să respecte aceleaşi obligaţii!“. (Mihai SAVA)