Joi, în judeţ a avut loc încă o serie de incendii de vegetaţie, soldate cu afectarea unei suprafeţe totale de aproximativ 40 de hectare, pentru stingerea cărora au intervenit pompierii militari. Evenimentele s-au petrecut în următoarele localităţi: Borleşti – opt ha, Ghindăoani – 20 ha, Ciurea (Pânceşti) – 2.500 de metri pătraţi, Bistriţa (Alexandru cel Bun) – două hectare jumate, Hlăpeşti (Dragomireşti) – patru ha, Cordun – trei ha, Târzia (Brusturi) – un hectar plus 500 mp dintr-un lan de porumb, Bradu (Grinţieş) – 2.000 mp, Poiana Largului (Poiana Teiului) – cinci hectare jumate şi Roman (strada Islazului) – 2.000 mp. De asemenea, incendii de ve-getaţie au mai fost în Oniceni, Tămăşeni, Rediu şi Tazlău, pentru stingerea cărora au intervenit voluntarii.
Este bine de ştiut că arderea vegetaţiei uscate se propagă foarte rapid şi, scăpată de sub control, poate genera incendii la gospodăriile din vecinătate producându-se astfel pagube materiale considerabile şi chiar pierderi de vieţi omeneşti. Numai în perioada 1-23 martie, în judeţ au avut loc 67 de incendii de vegetaţie care au afectat o suprafaţă de 188,54 ha. Cu titlu de exemplu, pe 14 martie, staţia de epurare din comuna Tămăşeni a fost mistuită, a doua zi o familie din Drăgăneşti a rămas fără locuinţă, iar pe 23 martie, un bătrân din Bicaz Chei a suferit arsuri la mâini şi a dat foc pădurii de pini din apropierea locuinţei.
„Reamintim că se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei următoarele: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea acestuia la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi“, atenţionează Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ într-un comunicat de presă.
(Mihai SAVA)